Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Gemensam satsning stödjer dansens utveckling i Norrbotten

Koreografduon OR/ELLER beviljas regionalt produktionsresidens med vistelse i Kalix och Luleå. Det är en gemensam satsning av Region Norrbotten och Dansinitiativet.

Dansresidens OR/ELLER
Danskompaniet OR/ELLER består av Anja Arnquist och Madeleine Lindh. Foto: OR/ELLER.

OR/ELLER består av dansarna och koreograferna Anja Arnquist och Madeleine Lindh. De kommer att utveckla dansföreställningen Dolly tillsammans med dansaren Sam Huczkowski, ursprungligen från Luleå.

Dolly är en föreställning som kan beskrivas som en dansant fysikalisk verkstad, med inspiration från dockteater, kammarspel och anatomisk teater. Med utgångspunkt i erfarenheter från tiden mellan det första hjärtslaget och det första andetaget, har OR/ELLER låtit tre ledstjärnor korsbefrukta olika ingångar i verkets tematik kring att komma till liv och bli till. Fåret Dolly - den första klonen. Artisten Dolly Parton - kvinnan som fortsatt sin skapelse utanför livmodern, och så Dockan - som kommer till liv genom lek och fantasi. 

Samverkan med Kalix kulturskola

De regionala produktionsresidensen genomförs i samverkan med olika kommuner i Norrbotten. Hela residenset sträcker sig över fyra veckor, två veckor på Kulturskolan i Kalix och två veckor på Dansinitiativet i Luleå.

Residenset ska ge OR/ELLER en möjlighet att arbeta fram och färdigställa sin dansproduktion. Fokus är också att möta ortsbefolkningen. Planerna omfattar bland annat möten och samverkan med Kalix Kulturskola och deras danselever.

Residenstagarna Anja Anquist och Madeleine Lindh arbetar sedan tidigare i norra Sverige genom samarbeten med i Härnösand och NorrlandsOperan i Umeå. Detta blir första gången de kommer till Norrbotten med en produktion.

– Vi trivs i att sprida ut oss för att förstå hur konsten förändras och blir till i mötet med olika lokala kontexter. Det ska bli fint att mötas kring de både banala och högst existentiella erfarenheter som Dolly undersöker. Vi ser fram emot utbytet med människorna i Luleå och Kalix, säger Anja Arnquist.

”Ringar på vattnet”

Produktionsresidens i olika kommuner syftar till att stärka dansens närvaro i Norrbotten.

– Residenset lyfter också kommunerna i sin roll som dansarrangörer och möjliggörare, säger Rebecka Strand, danskonsulent Region Norrbotten.

I Kalix kommun är det Kulturskolan som är samverkanspart.

– Det är ett roligt och spännande samarbete som uppmärksammar hur en kan jobba med dans och vad det kan vara. Vi hoppas att det ska ge ringar på vattnet för framtiden. Vi ser mycket fram emot att ta del av den konstnärliga processen och att dela den med elever och övriga kalixbor. Vi hoppas att det här kan sätta dansen mer på kartan i kommunen, säger Jenny Selander Jönsson, danspedagog vid kulturskolan i Kalix kommun.

”Årligt återkommande”

I fjol hölls det regionala produktionsresidenset i Pajala. Det mynnade ut i den färdiga barnföreställningen Gro av Fanny Kivimäki.

– Vi har för avsikt att göra detta till ett årligt återkommande residens. Tanken är att inleda långsiktig samverkan med kommuner i Norrbotten. Residens är en viktig del av att dansföreställningar ska kunna skapas, vilket resulterar i mötena mellan ortsbefolkningen och den professionella dansen, säger Erika Pekula Pettersson, producent/projektledare Dansinitiativet.

Kontakt

Rebecka Strand, Danskonsulent Region Norrbotten:

Rebecka.strand@norrbotten.se

Erika Pekula Pettersson, producent Dansinitiativet:
Erika@dansinitiativet.se

Björn Emmoth, rektor Kalix kulturskola:
Bjorn.emmoth@kalix.se

Jenny Selander Jönsson, danspedagog Kalix kulturskola:
Jenny.Selander-Jonsson@kalix.se

OR/ELLER, residenstagare
info@oreller.se