Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Norrbotten World skapar spännande musikaliska möten över gränserna

Nu startar Norrbottensmusiken en ny permanent verksamhet – Norrbotten World. Här kommer artister med rötterna i Norrbotten, Sápmi och nationella minoriteter att lyftas fram genom spännande samarbeten över språkliga och kulturella gränser.

Musiker på en mörk scen.
Med sin nya verksamhet bjuder Norrbottensmusiken in världen till länet.

Inom Norrbotten World blir musiken ett verktyg för att ta Norrbotten ut i världen och dessutom välkomna världen till Norrbotten. Det här sker inte bara genom musik. Det blir också en plats där historier får ta nya vägar, där människor från olika kulturer och bakgrunder möts och tillsammans skapar något unikt och berikande.

Just nu planeras fem turnébara musikproduktioner för 2025, där inspirerande musikaliska möten uppstår. Det handlar bland annat om musiker från Norrbotten, Sápmi och andra nationella minoriteter som möter nationella och internationella artister med helt andra bakgrunder och identiteter. De här produktionerna kommer att presenteras på Norrbottensmusikens programdag i september.

Målet med den nya verksamheten är att skapa ett mer breddat och flexibelt musikutbud inom Norrbottensmusiken, att stärka våra nationella minoriteter och urfolket samernas plats i musikområdet samt att utveckla nya musikproduktioner där Norrbotten ”möter världen”.

”Enorm stolthet”

Annelii Backman, länsmusikchef på Norrbottensmusiken, är förväntansfull och tror mycket på den nya verksamheten Norrbotten World:

– Jag känner en enorm stolthet över att Region Norrbotten satsar på att Norrbottensmusiken ska få prioritera och arbeta för att stärka våra nationella minoriteter, urfolket samerna och norrbottniska musiker. Vi kan genom den nya verksamheten lyfta vår historia och våra berättelser, att de får bli musiksatta och nå långt utanför regionens gränser både nationellt och, om man får hoppas, även internationellt. Sedan att vi får låta kreativa människor mötas med olika bakgrunder för att lära av varandra och skapa något nytt tillsammans, det värmer också.

Hur landade ni i den här verksamheten?

– Vi fick i uppdrag från Region Norrbotten att skapa ett breddat och mer flexibelt musikutbud och ställde då frågan till arrangörer, frilansande musiker, samarbetspartners från regionen och även personalen på Norrbottensmusiken vilket område som man såg skulle prioriteras och landade i den här nya verksamheten. Vi fick så otroligt många idéer genom detta arbete så vi kommer att fortsätta med andra idéer och tankar som kommit in också men inte som en ny verksamhet.  Det här är ett inifrån och ut-arbete som vi nu får omhänderta och bygga hos Norrbottensmusiken.

Region Norrbottens kulturchef Anette Winblad von Walter:
– Jag ser verkligen fram emot att följa utvecklingen av Norrbotten World. Att ge Norrbottens egen röst en plats, på såväl den nationella som den internationella kartan, är en mycket välkommen utveckling som dessutom är väl förankrad med våra medborgare i en omfattande förundersökning.

Kontakt

Annelii Backman
länsmusikchef
0705-730 885