Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Sju punkter för norra Sveriges utveckling – här är regeringens strategi

Den 11 januari 2023 annonserade regeringen att den skulle ta fram en samlad strategi för norra Sverige, för att accelerera den industriella gröna omställningen. Det gick nästan ett och ett halvt år innan den i sommar presenterades, med sju målområden.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) vid ett podium på regeringskansliet.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) är ett av statsråden som skrev under debattartikeln om den nya strategin.

Nu finns en gyllene möjlighet för norra Sverige att leda den nya industriella revolutionen och bli en motor för Europas gröna innovationer. Så skrev regeringen genom statsråden Ebba Busch (KD), Andreas Carlsson (KD), Elisabeth Svantesson (M) och Johan Pehrson (L) på debattplats i DN den 27 juni.

Regeringen lanserade en strategi för norra Sverige i sju målområden. De samhällseffekter den gröna omställningen i norra Sverige skulle innebära är delvis hämtade från Region Norrbottens rapport. Något regeringen nämnde då strategin lanserades.

– Vi i Norrbotten och norra Sverige är glada att man från regeringens sida ser de behov och hinder vi har för att ro det här i hamn, men konstigt vore väl annat med tanke på de enorma bidrag till Sverige AB och hela landet som vi går miste om ifall detta inte lyckas, säger Anders Öberg (S), regionstyrelsens ordförande i Region Norrbotten.

De sju målområdena omfattar:

  • ett grönt accelerationskontor
  • effektivare tillståndsprocesser
  • en säkrad energiförsörjning
  • förstärkt transportinfrastruktur
  • fler bostäder och bättre möjligheter till inflyttning
  • förslag för ut- och fortbildning för att underlätta för ”rätt person på rätt plats”
  • bättre förutsättningar för kommunerna.

– Nu hoppas vi att den ökade takt med vilken regeringen inser att detta måste ske hålls, Sverige riskerar annars att försitta de konkurrensfördelar vi nu har, säger Anders Öberg (S).

Ta del av strategin här:Strategi för nyindustrialiseringen och samhällsomvandlingen i Norrbottens och Västerbottens län