Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Stort intresse för ett nytt liv i Norrbotten

Det var varmt, trångt och högljutt när Arctic Sweden tog emot på årets Emigration Expo i Nederländerna. Efter det stora genomslaget på fjolårets mässa var trycket i år ännu större. Närmare 60 personer från Norrbotten mötte tusentals personer som kom till Europas största emigrationsmässa med drömmar om ett annat liv.

Sofi Wiippa-Lahti hjälper mässbesökare med VR-glasögon.
Det personliga engagemanget i mötet med varje besökare är helt centralt. Här är det Sofi Wiippa-Lahti, Överkalix, med en potentiell inflyttare.

Precis som i fjol blev Arctic Sweden det stora dragplåstret i Scandinavian Hall, och trycket där var också påtagligt högre än i övriga mässhallar. Sida vid sida stod Region Norrbotten, tolv av länets kommuner, EURES Sweden Arbetsförmedlingen och Luleå tekniska universitet. Arctic Sweden-montern lockade främst nederländare, men också en del fransmän, italienare, belgare och tyskar.

 – En skillnad i år har varit längre och mer konkreta möten. Våra kommuner uppskattar att de fört ungefär 2000 fördjupade samtal. Cirka 800 av dem är ”skarpa leads” – alltså personer med starkt intresse och långt gångna planer. Nu när mässan är slut börjar ett arbete med att hålla kontakt och hjälpa dem på vägen. Målet är att konvertera intresset till inflyttning och på sikt ett ambassadörskap, säger Stina Almkvist, projektledare och strateg på Region Norrbotten.


Kraften i samverkan mellan 15 organisationer var tydlig i den stora Arctic Sweden-montern. 

”Hjälpa andra”

Arctic Sweden-delegationen omfattade ett helt gäng ambassadörer - runt ett dussin nederländare som redan flyttat och själva kunde berätta hur deras liv förändrats och ge tips. Två av dem var Shannon Franssen och Arjoen Voorneman som blev Lulebor dagen efter fjolårets mässa.

 – Jag är här igen för att jag vill hjälpa andra att göra samma resa. Det är en fantastisk möjlighet. Varför inte hjälpa andra att förverkliga sin dröm?, sade Arjoen.


Efter all hjälp Arjoen Voorneman och Shannon Franssen fick av Luleå kommun vill de nu ge tillbaka och hjälpa andra att hitta hem i Luleå. ”Proud new Luleå resident” står det på deras tröjor.

Fullsatta seminarier

På två överfulla seminarier lyssnade närmare 280 mässbesökare på fyra av våra nederländska ambassadörer. De vittnade om varmt välkomnande, en mentalitet som liknar hemlandets, ett språk som är lätt att lära sig, naturupplevelser i vardagen, en aktiv livsstil utomhus och glädjen i årstidernas växlingar. De kunde berätta om VAB, föräldraförsäkring och gratis skollunch. 

 – Det är mindre stress, ett lugnare tempo och en mer avslappnad livsstil, sade Gabrielle Knobbout som flyttade 2015 och nu är enhetschef för Folktandvården i Gällivare. Tillsammans med IVA-sjuksköterskan Stephan Vermeul förstärkte Gabrielle Region Norrbottens HR-avdelning i Houten.


De 120 sittplatserna tog snabbt slut när Arctic Sweden hade seminarium. Människor stod längs väggarna och satt på golvet när Gabrielle Knobbout och Cornelis Uittenbogaard berättade om livet i Norrbotten.

Allt detta var ljuv musik i många mässbesökares öron. Deras anledningar att emigrera liknade varandra: de är pressade av dyra bostäder, trafikstockningar, ständig stress och en längtan till natur, lugn, tystnad och vintrar som erbjuder något annat än regn. Flera beskrev sin situation som ohållbar och att de måste emigrera för barnens skull.

 – Vi vill komma ut ur ekorrhjulet. Vi söker mer natur, mer tystnad, mer tid för att se våra barn växa upp, sade sjuksköterskan Anouk van Oostveen och lämnade sina uppgifter till Region Norrbottens HR-avdelning.

Bara 2023 emigrerade 190 000 personer från Nederländerna, i genomsnitt 520 personer om dagen eller drygt 1% av befolkningen. Många vi mötte hade satt upp mål om att flytta om några veckor, ett halvår eller ett par år och studerar redan svenska för att förbereda sig.


I fjol åkte Luleå tekniska universitet till Emigration Expo i egen regi. I år blev de en stark förstärkning av Arctic Sweden-delegationen. På bilden Sofi Waltare, LTU, med en mässbesökare.

Tom Korpershoek satsar på en flytt till Norrbotten eller Västerbotten under sensommaren. Han ska snart besöka Umeå, Skellefteå, Piteå och Luleå för att känna efter var det nya hemmet ska bli.

 – Det är för mycket folk här, och alldeles för nära inpå, sade han.

Viktig kugge

Arctic Sweden-delegationen hade en viktig resurs i form av Kirsi Paloniemi Lundqvist från EURES Sweden Arbetsförmedlingen. EURES är ett nätverk som stöttar arbetskraftens rörlighet inom EU. Genom EURES kan den som vill emigrera få tillgång till bidrag för språkkurser, intervjuresor och omlokalisering. Kirsi har också ett stort kontaktnät och mycket god kännedom om arbetsmarknaden i Norrbotten. Hon är en viktig kugge i det maskineri som nu ska hjälpa mässbesökare att ta steget till Norrbotten.

 – Deras utsikter är goda. En hel del av dem vi mötte i fjol har redan jobb och har flyttat, eller är på väg att få jobb, säger Kirsi.


Kirsi Paloniemi Lundqvist från EURES Sweden Arbetsförmedlingen var med redan i fjol och har hunnit hjälpa många mässbesökare till jobb i Norrbotten.

Att så många aktörer möter besökarna gemensamt, som Arctic Sweden, ger möjlighet till ett stort genomslag. Samarbetet förmedlar också att ett helt samhälle sluter upp bakom den som vill pröva lyckan i Norrbotten. Tillsammans kan vi ta hand om de flesta frågor och funderingar en potentiell ny norrbottning kan ha.

 – Fjolårets deltagande i Emigration Expo var ett ambitiöst test som föll mycket väl ut. I år var det en mer erfaren och bättre förberedd delegation som åkte. De flesta kommuner har numera en inflyttarservice eller inflyttningslots. Alla känner nu bättre till de frågor och drivkrafter målgruppen har och har jobbat fokuserat för att på bästa sätt möta dem, säger Stina Almkvist.

Till förberedelserna hör ett webbinarium och ett möte med mässans ledning för att få fördjupad kunskap om målgruppen och deras emigrationsmönster. Nytt material har tagits fram, bland annat en praktisk guide. Kommunerna i projektet Move On Up erbjöd en möjlighet att med VR-glasögon se hur det ser ut hos dem.


Besökare kunde se sig om i Gällivare, Kiruna och Överkalix med VR-glasögon. Sofi Wiippa-Lahti, Överkalix, kom på idén och Malin Kristoffersson (bilden) och Magdalena Forsman (båda Gällivare), genomförde den. 

”En bra chans för oss”

Arctic Sweden kunde i år alltså bygga vidare på den ökade kännedom om Norrbotten som fjolåret gett. Varje deltagande organisation hade med en handfull representanter som kunde berätta om möjligheterna hos dem och dela med sig av lokalkännedom och kontakter.   

 – Vi behöver bli fler. Det här är en bra chans för oss att faktiskt rekrytera nederländare som är jätteintresserade av ett liv i Norrbotten, säger Sanna Wallma som är inflyttningslots i Kalix.


Alla kommuner använda digitala verktyg för att visa möjligheterna och samla in kontaktuppgifter till de intresserade mässbesökarna. Här Sanna Wallma, inflyttningslots Kalix.

Lotsar vidare

 Genom Arctic Sweden-samarbetet blir helheten större än summan av delarna. Kommunerna står sida vid sida och kan vid behov lotsa vidare en mässbesökare. Det kan vara att en inflyttare behöver en viss profil på arbetslivet eller kanske är ute efter kust, fjäll eller jordbruksmark. Varje inflyttare som hamnar på rätt plats och rotar sig är en vinst för Norrbotten.

Det är jätteroligt att vi kan vara med här i ett större sammanhang. Vi kraftsamlar tillsammans för att få en inflyttning och göra Arctic Sweden mer känt, säger Anna-Lena Le Goascogne från Arjeplogs näringslivsbolag Argentis.


Anna-Lena Le Goascogne, från näringslivsbolaget Argentis i Arjeplog, hade med sig två sprillans nya Arjeplogsbor från Nederländerna.

Nu fortsätter arbetet med de intresserade från mässan, parallellt med andra insatser som ska bidra till inflyttning och god kompetensförsörjning.

 – Att arbeta med befolkningsförsörjning och kompetensförsörjning är ett strategiskt och långsiktigt arbete. Vi jobbar tillsammans, inte bara på Expo utan året om för att vi ska bli fler norrbottningar. Exemplet Arctic Sweden visar vilken kraft och energi som föds när vi står sida vid sida och jobbar för Norrbottens bästa, för platsen vi älskar. Det tar vi med oss framåt – för vi kommer att behöva ta oss an en rad utmaningar tillsammans, under många, många år, säger Janus Brandin, regional utvecklingsdirektör.

Text: Sara Stylbäck Vesa
Foto: Nino Pels