Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

”Våga lita på ungas kunskap och åsikter”

Vad krävs för att få fler av Norrbottens unga att vilja bygga sin framtid här? Och hur kan vi främja ungas delaktighet i samhällsutvecklingen? I veckan har Region Norrbotten växlat upp arbetet med dessa frågor. Från och med nu har vi en anställd ungdomskonsulent – Isa Ponturo. Isa är inte bara först i Norrbotten – hon är pionjär i hela Sverige.

En kvinna står i grönskan utomhus.
Isa Ponturo tar sig an en helt ny roll på Region Norrbotten - och i hela Sverige.

Ingen annan region i Sverige har, eller har haft, en ungdomskonsulent.

– Det känns speciellt samtidigt som det kommer att vara en ordentlig utmaning att vara först. Det är bra av Region Norrbotten att våga göra den här satsningen för att få in ungas perspektiv på utvecklingen som sker i norr. Vi vill ju att våra unga ska stanna kvar och att andra ska flytta hit och trivas, säger Isa Ponturo, utbildad vid Luleå tekniska universitet och med flera års erfarenhet av att jobba med unga.

Målet är att sätta unga i fokus i den lokala samhällsutvecklingen och bana väg för ökat inflytande. Ungdomskonsulenten ska skapa mötesplatser där unga får möjlighet att påverka på ett meningsfullt sätt.

”Unga har kloka tankar”

– Mitt jobb blir att vara bryggan mellan de unga och Region Norrbotten. De som är unga nu vill vi ska bo här om tjugo år och vara vuxna här, så det är viktigt att de får påverka och uttrycka vad de vill ha och behöver. Unga har kloka tankar. Vi måste våga lita på deras kunskap och åsikter.

En viktig uppgift blir att involvera unga i processen med att ta fram den nya regionala utvecklingsstrategin (RUS).

Isa Ponturo har tidigare jobbat inom idrotten, med frågor som ungt ledarskap, jämställdhet och unga i utsatta områden. En erfarenhet som kommer väl till pass när vi ska bygga socialt hållbara samhällen i Norrbotten.

– Idrottsrörelsen har en tradition av att vara inkluderande, det finns i dess DNA. Det är en rörelse skapad av folket, för folket. Den bidrar till en god folkhälsa, skapar en meningsfull fritid, ger jobb, ideellt engagemang och framtidstro. Det är så viktigt att man når alla samhällsgrupper, så att alla känner sig inkluderade oavsett förutsättningar. Idrotten ligger före många andra rörelser på det området, säger Isa Ponturo.

Med vår nya ungdomskonsulent är Region Norrbotten en del av projektet Youth Up North. Det har pågått några år med ungdomskonsulenter i kommuner i Norrbotten och Västerbotten.

Vad var det som lockade dig med det här jobbet?

– Mitt samhällsintresse, mitt intresse för unga, att få använda min utbildning och min erfarenhet av att jobba med barn och unga. Det är en rolig satsning. Norrbotten ska bli den hetaste regionen i Sverige, och vi är på god väg. Jag ser fram emot att vara med på den resan.
– Det känns fantastiskt bra, det är så bra energi här, man fylls direkt av motivation!

Text och bild: Sara Stylbäck Vesa