Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll
Nytt

”Det är nu eller aldrig för Norrbotten”

Janus Brandin, regional utvecklingsdirektör, Johan Väisinen, Explore the North och Tomas Vedestig, ordförande i Regionala utvecklingsnämnden. Foto Åsa Snällfot.
Janus Brandin, regional utvecklingsdirektör, Johan Väisinen, Explore the North och Tomas Vedestig, ordförande i Regionala utvecklingsnämnden. I samband med kommundialogmötet i Övertorneå gjordes ett besök på Luppioberget där de byggs för fullt. Johan Väisinen, ägare av Explore the North guidade sällskapet runt på byggarbetsplatsen. Foto Åsa Snällfot.

Nu gör politikerna i Region Norrbottens regionala utvecklingsnämnd en ny rundresa i länet. Det blir den andra under mandatperioden och den här gången är det fokus på kompetensförsörjning och attraktiva livsmiljöer.

Första kommun ut var Övertorneå den 26-27 oktober, hemkommun för Tomas Vedestig, ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

– Samtliga 14 kommuner i länet kommer att få besök under turnén. Det handlar om att utveckla samverkan mellan regionen och kommunerna. I egenskap av utvecklingsansvarig för länet behöver regionen veta vad kommunerna har för utmaningar och möjligheter, konstaterar han.

Få fler att flytta hit

När det gäller Övertorneå, där han är ordförande för kommunfullmäktige, är det mycket på gång.

– Bland annat en stor satsning på Luppioberget, där det byggs 50 stugor och en stor gourmetrestaurang med mat i världsklass. Vi satsar också mycket på vinterturismen, exempelvis hundslädåkning. Vi har fått pris som Sveriges bästa skolkommun och är en trygg kommun förskonad från gängkriminalitet. Det är sådant vi måste nyttja bättre till vår fördel för att få inflyttning, säger han.

På kommunbesöken kommer från regionens sida ledamöter från regionala utvecklingsnämnden att medverka, liksom regionråd Nils-Olov Lindfors, nya regionala utvecklingsdirektören Janus Brandin och nya kulturchefen Peppe Bergström Hesselbom.

Gott om fritidssysselsättningar

Från kommunerna är förutom kommunledningarna representanter för bland annat kultur- och fritidsliv och kommunikationer inbjudna.

– En av de punkter vi lyfter är att vi trots att det finns arbetstillfällen i länet är svårt att få inflyttning. Samtidigt finns det förvånansvärt gott om fritidssysselsättningar. Med det som utgångspunkt vill vi resonera kring hur våra attraktiva livsmiljöer i större utsträckning ska kunna bidra till att fler kommer hit söderifrån och trivs att bo här, inte bara till de kommuner som har stora industrisatsningar på gång, säger Tomas Vedestig.

När det gäller kulturlivet konstaterar han att en hel del av kulturen finns vid kusten.

– Det finns ett större ombud där eftersom de har fler invånare. Därför behöver vi skapa förutsättningar för de som bor i inlandet och Malmfälten att ta till sig dit. Vi behöver också få ut mer kultur till länet, exempelvis från Norrbottensteatern och Konstmuseum i norr.

Stora förhoppningar om framtiden

Tomas Vedestig ser vidare ett behov av att utveckla arbetet med jämställdhetsfrågorna.

– Det är viktig del i att kunna erbjuda en attraktiv arbetsmiljö.

När alla kommunbesöken är genomförda ska alla förslag till åtgärder sammanställas. Det finns också planer på att anordna en gemensam konferens för regionen och alla kommuner i länet.

– Vi tänker oss en öppen konferens ungefär som de kraftsamlingskonferenser som hölls förr. Det finns stora förhoppningar om framtiden. Ett sådant här läge har Norrbotten aldrig tidigare haft. Det är nu eller aldrig.

Välkommen att kontakta Tomas Vedestig, Regionala utvecklingsnämndens ordförande eller Janus Brandin, regional utvecklingsdirektör om du har frågor.
tomas.vedestig@norrbotten.se
janus.brandin@norrbotten.se