Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll
Nytt

Norrbottens pristagare inom miljö och näringsliv 2021

Årets miljöpris till Natursnokarna

Norrbottens miljöpris tilldelades idag Natursnokarna i Luleå. Samtidigt korades Svantes Vilt & Bär till Norrbottens näringslivspristagare. 

Årets miljöpris till Natursnokarna

Idag har Årets miljöpris delats ut för 25:e året i rad. Natursnokarna i Luleå tilldelades priset.

I Natursnokarna kan ett barn och en medföljande vuxen, som inte måste vara föräldern, upptäcka naturen. Det kan röra sig om att titta på insekter, hitta en groda eller grilla pinnbröd över öppen eld. Verksamheten har funnits i sju år i Luleå och riktar sig till barn i åldrarna 3-10 år, på riksnivå har Natursnokarna funnits i hela 30 år. Upptäckandet, eller snokandet, sker ofta i närmiljön.

Ingen dyr eller komplicerad utrustning krävs utan man kan snoka som man är. Genom att återanvända material från till exempel köket till snokandet får barnen en förståelse för hållbarhet och klimatsmart tänkande.

– Vi vill ge en upptäckarlust till barnen och vill att alla barn ska känna sig hemma i naturen. Det ska kännas lustfyllt att vara där, därför både leker och lär vi oss inom Natursnokarna. Om barnen har roligt i skogen kanske de värnar om naturen när de blir vuxna, säger Dieke Sörlin.

Motivering till priset

För att de på ett socialt och roligt sätt hjälper barn och vuxna att komma ut i naturen och upptäcka tillsammans.

Om Norrbottens miljöpris

För att stimulera och uppmärksamma goda miljöinsatser i Norrbotten har Region Norrbotten och Almi ett gemensamt miljöpris. Priset, som totalt är på 50 000 kr, kan ges till företag eller organisation som aktivt och framåtsyftande bedriver en verksamhet där miljö- och hållbarhetsarbetet är en central del i den framgång som uppnåtts

Norrbottens näringslivspris

Almi Företagspartner Nords och Region Norrbottens gemensamma näringslivspris tilldelades i år Svantes Vilt & Bär AB. Syftet med det gemensamma priset på 50 000 kronor är att synliggöra framgångsrika företagare och därigenom stimulera näringslivsutvecklingen i länet.

Motivering till priset 

Vinnaren av Norrbottens Näringslivspris har befunnit sig på en tillväxtresa ända sedan starten 2002. Resan från ett litet företag med två anställda och en ringa omsättning till dagens 15 anställda har gjorts organiskt, med sunda finanser och en imponerande tillväxt både avseende ekonomi och arbetstillfällen. Framgångsreceptet förklaras delvis av de grundstenar som bolaget grundats på: ekologiskt, naturliga råvaror, klimatsmart och korta transportsträckor. Dagens trend-ord för ett hållbart företagande! Efter ett lyckat generationsskifte i bolaget, har dagens ägare tagit nästa steg på tillväxtresan.

Bolaget ses som en nyckelspelare i samhället Harads - en ambassadör för lokal matkultur och upphovsmakare till flera gynnsamma, lokala samarbeten. Som motor för Harads utveckling och fortlevnad levererar man bland annat lokalproducerat viltkött till skola, äldreboenden och hemtjänst i Harads. Detta är endast ett exempel på att vår pristagare valt att ”gräva där man står” och bidragit till utvecklingen på orten, hellre än att expandera på andra orter. Genom nytänkande och kreativa grepp om produkt- och tjänsteutvecklingen manövrerade bolaget skickligt genom pandemin. Med ett employer brand som präglas av mångfald, jämställdhet och diversifierat ägande går man även vinnande genom dagens stora utmaning för näringslivet - kompetensförsörjning.

Teamet bakom Svantes Vilt & Bär AB är stimulerande förebilder som visar på hållbart och professionellt företagande, god etik och framgångsrik utveckling av lokalt företagande - därför erhåller de Almi Företagspartner Nord och Region Norrbottens gemensamma Näringslivspris 2021. Våra varmaste gratulationer till Andreas Renberg, Ulrika Hagström, Olov Renberg, Liselotte Renberg och Juan Handal!

 

Välkommen att kontakta Tomas Vedestig, Regionala utvecklingsnämndens ordförande, vid frågor om miljöpriset.
Telefonnummer: 070-203 35 23

Välkommen att kontakta Annika Holmström, affärschef, Almi Företagspartner Nord, vid frågor om näringslivspriset. 
Telefonnummer: 070-693 79 21