Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Stipendium inom kultur och idrott delades ut

I dag delade Region Norrbotten ut stipendier inom kultur och idrott, sammanlagt sju stipendier. Förutom att fyra kulturskapare fick Rubus Arcticus-stipendiet, ett av Sveriges största kulturstipendier som delats ut sedan 1995, delades det även ut ett heders- och förtjänststipendium och två idrottsstipendier.

Foto: Simon Eliasson.
På bilden från vänster: Andreas R Andersson, Zakarias "Zacke" Lekberg, Conny Björnfot och Sven Björklund. Foto: Simon Eliasson.

De fyra Rubus Arcticus-stipendiaterna får 100 000 kr var.

Zakarias Lekberg är en hemvändande låtskrivare, producent och artist som flera gånger uppmärksammats för sin musik. Han har även blivit flerfaldigt grammisnominerad för aktuella och träffsäkra samhällsspeglingar i sitt textförfattande.

– Det är sjukt hedrande och självklart väldigt mäktigt när man blir uppmärksammad på det här sättet, säger Zakarias ”Zacke” Lekberg som nyligen valt att flytta upp till sin hemstad Luleå.

– Tajmingen är bra för mig. Vi har vandrat genom en pandemi där vi levt i ett näringsförbud. Det är så klart att det finns många luckor att fylla.

”Zacke” valde att efter elva år i Stockholm flytta hem och öppna egen studio i Luleå. Under pandemin hann han med att släppa tre singlar och ett helt nytt album – något som inte var en självklarhet.

– Man har ju funderat om det var rätt tid att släppa det nya albumet. Det är mycket jobb med ett album och det fanns en plan för det som inte gått att genomföra. Men jag landade i att jag ville köra, säger han.

Stipendiet ger honom nu andrum att fortsätta skriva och skapa sin musik som berör och engagerar. Alltid med Norrbotten som bas och med ”kusinen från landet” i centrum.

– Jag sitter just nu och skriver på nytt material i min nya studio. Sedan vill jag ut på turné och spela och träffa folket där ute.

"Ger skrivtid"

För Linnea Axelsson som i sitt skönlitterära författarskap skildrar samisk erfarenhet i storsamhället kom stipendiet också som en positiv överraskning.

– Det känns kul och gjorde mig väldigt glad. Det är ju skrivtid vilket betyder att jag får möjligheten att fortsätta skriva, säger Linnea Axelsson som just nu sitter och arbetar med korrektur på en ny roman som släpps i mars.

– Jag har jobbat med den sedan 2018 så det blir väldigt fint att se den släppas, säger hon.

Skänker frihet

Andreas R Andersson beskriver pandemiåret som gått som ett år som alla andra. Och nu får han alltså Rubus Arcticus-stipendiet för konstområdet bild- och formkonst.

– Det har varit som ett vanligt år i en konstnärs liv. Man lever ju i någon form av konstant kris. Men jag har haft turen att jag haft en del utställningar, uppdrag och konstnärliga projekt. Det här känns så klart jättekul. En ära, säger han och fortsätter:

– Det öppnar ju upp nya vägar att jobba. Skänker en helt annan frihet som konstnär. Nu kan jag fokusera på att skapa.

Känd från Klungan

Skådespelaren och manusförfattaren Sven Björklund som har rönt stora framgångar runt om i landet med sina säregna karaktärer får nu Rubus Arcticus-stipendiet för konstområdet teater. Hans säregna karaktärer från den norrbottniska myllan skapar igenkänning och förenar melankoli med stor komik. Sven Björklund ger en unik röst till ett län i periferin på Sveriges teaterscener, i radio, TV och sociala medier.

– Jag blev väckt av samtalet att jag skulle få Rubus Arcticus-stipendiet. Det var ju ett otroligt härligt sätt att vakna. Det känns jättekul. Verkligen jättekul, säger Sven Björklund som haft tuffa år i pandemins grepp.

– Det har inte varit så kul. Funnits väldigt lite jobb. Det har varit lite film, lite Lasse Maja och någon utställning. Inga stora jobb. Så det här stipendiet kom verkligen i rätt tid.

Nu väntar ett spännande 2022 för Sven Björklund, som tillsammans med William Spetz ska turnera landet runt med pjäsen ”Hjälp mig inte”.

– Jag repar just nu med William Spetz inför premiären i Umeå. Sedan väntar en turné. Ett otroligt roligt jobb med en fantastisk kille. William skriver så bra, har bra fart, fin energi och är väldigt klok och rolig, säger Sven Björklund.

Förankrad i folkmusiken

Musikentusiasten Dan Engman får Heders- och förtjänststipendiet på 50 000 kr för sina ovärderliga insatser för musiklivet i länet. Han är starkt förankrad i folkmusiktraditionen såväl som musiker, kompositör, utbildare och ledare och har framgångsrikt initierat och startat folkmusikutbildningen på Framnäs Folkhögskola.

– Fantastiskt. Jag skulle inte säga att det är överväldigande, men inte långt därifrån. Det är stort, säger han och fortsätter:

– Det finns så många som kämpar från gärdsgårdsligan till elitnivå som gör storartade insatser som faktiskt förtjänar det här priset. Och jag är en av dem. På det sättet är jag inte överraskad. Någon måste ju få det.

Dan Engman har också varit en eldsjäl i flera musikföreningar och drivit festivaler samtidigt som han har turnerat och spelat in skivor med Euskefeurat.

– Jag håller just nu på att rodda inför Pitefolk Världsmusikfestival och producerar också mellandagskonserter med Euskefeurat. Så jag har det jag pysslar med, säger Dan Engman.

Världstopp inom orientering

Årets Idrottsstipendium på 50 000 kronor går till en idrottare som gjort exceptionellt bra resultat inom flera idrotter. Att redan som junior etablera sig i den yttersta världseliten i orientering är väldigt sällsynt, i en sport där erfarenhet väger tungt. Under 2021 har Hanna Lundberg verkligen bevisat att hon tillhör den absoluta världstoppen i orientering.

– Det känns jätteroligt att norrbottningarna tror på mig, säger hon.

Även om orientering är hennes huvudidrott fortsätter hon att tävla och prestera också inom längdskidåkning och skidorientering. Hanna är med detta facit en av Norrbottens största unga idrottsstjärnor.

– Jag drömmer om att komma med i truppen till nästa orienterings-VM, och jag tror på mig själv och mina chanser att ta mig dit. Med tanke på det betyder så klart den här utmärkelsen väldigt mycket. Det är små marginaler som gör skillnaden och tack vare de här pengarna så får jag ännu bättre förutsättningar att prestera. Det kan faktiskt vara avgörande, säger Hanna Lundberg.

20 år innebandy

Årets Idrottsledarstipendium går till Conny Björnfot, Ordförande i Norrbottens Innebandyförbund. En utmärkelse som kom som en chock.

– Det är verkligen inget jag hade förväntat mig. Jag är nog en person som jobbar mer i det tysta. Men det är otroligt kul att få den här typen av uppskattning. En riktig energiboost som gör att man vill hålla på ännu mer med det man brinner för, säger Conny Björnfot som har arbetat drygt 20 år inom innebandyn.

Motiveringar, kontaktuppgifter och bilder

Rubus Arcticus fyra stipendiater á 100 000 kr/person

Andreas R Andersson, Bild- och formkonst

Pressbild

Med Norrbotten som utgångspunkt för ett internationellt relevant konstnärskap närmar sig Andreas R Andersson återkommande vår tids kulturella och politiska landskap genom storskaliga och platsspecifika installationer. Verkens innehåll blandas upp med personliga erfarenheter och sträcker sig över tid - mellan dagsaktuella händelser och historiska skildringar. Frågeställningar som berör en expanderande vapen- och näringsindustri, yttrandefrihet och konsumtion skildras i Andreas R Anderssons verk. Genom en variation av uttryck bjuds betraktaren in att titta igen för att förstå hur verken byggts upp, oavsett om de är digitala eller fysiska.

Zakarias ”Zacke” Lekberg, Musik

Pressbild

Zakarias Lekberg är en hemvändande låtskrivare, producent och artist som flera gånger uppmärksammats för sin musik. Han har även blivit flerfaldigt grammisnominerad för aktuella och träffsäkra samhällsspeglingar i sitt textförfattande. Fyra album som alla har skrivits och producerats i Norrbotten och mer än 50 miljoner streams på Spotify talar sitt tydliga språk! Texterna och musiken berör och engagerar. Alltid med Norrbotten som bas och med ”kusinen från landet” i centrum.

Linnea Axelsson, Litteratur

Pressbild
Pressbild, profil

Linnea Axelsson skildrar i sitt skönlitterära författarskap samisk erfarenhet i storsamhället. I det drabbande och samtidigt vackra lyriska eposet Ædnan gestaltar hon sitt folks historia från tidigt 1900-tal fram till Girjas-domen i Gällivare tingsrätt. Genom två släkters liv och öden blottläggs på ett rakt och effektfullt språk de sår som den svenska inre kolonialismen tillfogat det samiska folket. I sitt framtida skapande avser Linnea Axelsson att på såväl svenska som nordsamiska fortsätta undersöka det norrbottniska landskapet - marken, jorden, platsens själ – som hon är fäst vid med rottrådar som utgår från mormodern nomadsamen. Allt handlar om att fånga blicken speglad i storlommens öga.

Sven Björklund, Teater

Pressbild

Sven Björklund har med sitt skådespeleri och manusförfattande rönt stora framgångar runt om i landet. Hans säregna karaktärer från den norrbottniska myllan skapar igenkänning och förenar melankoli med stor komik. Sven Björklund ger en unik röst till ett län i periferin på Sveriges teaterscener, i radio, TV och sociala medier. Hans konstnärliga uttryck är som ett färgstarkt norrsken; magiskt och oförutsägbart. Som får oss att häpna och förundras, känna tillhörighet med det stora och lilla samtidigt som skrattet bubblar i oss.

Heders- och förtjänststipendium, 50 000 kr

Dan Engman

Pressbild
Foto: Håkan Johansson

Han är starkt förankrad i folkmusiktraditionen såväl som musiker, kompositör, utbildare och ledare. Årets heders- och förtjänststipendiat Dan Engman har verkligen satt ett avtryck på hela regionens musikliv. Han har framgångsrikt initierat och startat folkmusikutbildningen på Framnäs Folkhögskola. Dan Engman har också varit en eldsjäl i flera musikföreningar och drivit festivaler samtidigt som han har turnerat och spelat in skivor med Euskefeurat.

Idrottsstipendium, 50 000 kr

Hanna Lundberg, Orientering

Pressbild
Pressbild, miljö

Hanna Lundberg är en idrottare långt utöver det vanliga som har gjort exceptionellt bra resultat inom flera idrotter. Att redan som junior etablera sig i den yttersta världseliten i orientering är väldigt sällsynt, detta är en sport där erfarenhet väger tungt. Under 2021 har hon verkligen bevisat att hon tillhör den absoluta världstoppen i orientering. Även om orientering är hennes huvudidrott fortsätter hon att tävla och prestera också inom längdskidåkning och skidorientering. Hanna är med detta facit en av Norrbottens största unga idrottsstjärnor. Med sina framgångar och sitt ödmjuka sätt är hon en fantastisk förebild för länets övriga idrottare. 

Idrottsledarstipendium, 30 000 kr

Conny Björnfot, Innebandy

Pressbild
Foto: Simon Eliasson

Conny Björnfot har som ordförande i Norrbottens Innebandyförbund ett driv och engagemang utöver det vanliga, en genuin eldsjäl. Genom sitt värderingsstyrda ledarskap bidrar Conny till att skapa en trygg och inkluderande idrott, vilket inte minst märks när det kommer till att hantera svårare frågor där barn misstänks fara illa. Conny sätter alltid barnen i främsta rummet och har förmåga att utifrån det fatta kloka, men också svåra beslut.