Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll
Nytt

5,7 miljoner till förstudier för Norrbottens och Västerbottens utveckling

Anlägning för vätgasproduktion av förnybar energi.
Foto: iStock.

Forskning, utveckling och innovation för den gröna omställningen, goda förutsättningar för rymdrelaterade affärer och socialt, ekonomiskt hållbara affärer och innovationer är exempel på förstudier som får dela på 5,7 miljoner kronor i EU-stöd. Beslutet togs vid dagens prioriteringsmöte av Strukturfondspartnerskapets presidium.

Nuvarande programperiod går mot sitt slut och det har getts möjlighet att genomföra förstudier för en förberedelse inför kommande programperiod inom Regionala utvecklingsfonden Övre Norrland.

Förstudierna förbereder bland annat genomförandeprojekt i kommande regionalfondsprogram med fokus på små och medelstora företags behov av forskning, utveckling och innovation inom digitalisering och cirkulär ekonomi, hållbar användning av naturresurser, produktion och användning av vätgas samt samhällets elektrifiering.

Projekt har prioriterats som ska bidra till en stärkt förmåga inom forskning och innovation och täta samarbeten mellan akademi och industri, främja tillkomsten av fler samhällsentreprenörer och stärka innovationer av hållbara fiberkompositprodukter.

– Förstudierna ska bidra till att små och medelstora företag utvecklar sin innovationsförmåga, attraktionskraft och samverkan med akademi och övrigt samhälle konstaterar Helena Öhlund, strukturfondspartnerskapets ordförande.

Efter att partnerskapets presidium gjort prioriteringarna kommer Tillväxtverket som förvaltande myndighet att fatta de formella besluten för projektägarna.

Här kan du läsa vilka prioriterade förstudier som blivit beviljade.

Fakta om Strukturfondpartnerskapet

Strukturfondspartnerskapet för Övre Norrland är ett av åtta partnerskap i Sverige. Partnerskapet ska underlätta för gemensamma nationella och regionala prioriteringar mellan regional utvecklingspolitik, arbetsmarknadspolitik och EU:s sammanhållningspolitik.

Partnerskapet har till uppgift att prioritera bland godkända ansökningar till det regionala strukturfondsprogrammet och socialfondsprogrammet. Övre Norrland omfattar Norrbottens och Västerbottens län och EU-medlen omfattar ca två miljarder kronor för programperioden 2014-2021.

Helena Öhlund är ordförande i Strukturfondspartnerskapet för programperioden 2014–2021 och Kenneth Sjaunja är huvudsekreterare.

Välkommen att kontakta Helena Öhlund, ordförande eller Kenneth Sjaunja, huvudsekreterare i Strukturfondspartnerskapet Övre Norrland om du har några frågor om Strukturfondspartnerskapet.
helena.ohlund@politik.alvsbyn.se, 070-328 61 48
kenneth.Sjaunja@norrbotten.se, 0920-28 46 40