Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll
Nytt

Jenny Johansson i Piteå är 2022 års Aurora-stipendiat

Jennyjohansson

Vid den regionala bibliotekskonferensen i Boden tillkännagavs 2022 års Aurora-stipendiat i Norrbotten. Jenny Johansson, bibliotekarie vid Piteå bibliotek, tilldelas utmärkelsen för ett mångårigt läsfrämjande arbete med inspiration och läslust i fokus.

Ett par dagar innan Biblioteken i Norrbottens konferens fick Jenny Johansson ett telefonsamtal av Birgitta Markusson, chef på Regionbiblioteket. Det var en väldigt glad men överraskad mottagare som fick meddelandet att hon är Norrbottens Aurora-stipendiat 2022.

– Jag älskar mitt jobb och att ha bibblan full med ungar. Om de ser att jag tycker att det är kul att prata om böcker och läsning med dem, då kommer de förhoppningsvis också att smittas av läsbacillen, säger Jenny Johansson.

Sedan 2007 träffas bibliotekspersonalen i Norrbotten vartannat år för inspirerande föreläsningar och samtal om biblioteksutveckling. Under konferensen delar Regionbiblioteket ut Aurora-stipendiet till en person som med särskild lyskraft arbetat med utveckling av bibliotekets verksamhet. Med utmärkelsen följer en peng som kan användas för kompetensutveckling. Här kan du läsa om 
Den åttonde länskonferensen för Biblioteken i Norrbotten

– Vårt stipendium är viktigt. Med det vill vi synliggöra det betydelsefulla arbete som görs av personal på bibliotek runt om i länet. Till exempel arbete med att främja barns läslust och möte med litteraturen och berättelser såsom Jenny gör, säger Birgitta Markusson. Hon har även utvecklat digitala arbetssätt under coronapandemin, och som hon har fortsatt med.

Jenny Johansson hade inte hade möjlighet att vara på plats vid tillkännagivandet i Boden. Konferensdeltagarna fick dock möta en glad stipendiat som framförde en hälsning och ett tack via en förinspelad film.


Motiveringen lyder:
Med ett outtröttligt engagemang för ett läsfrämjande arbete under många år, är Jenny en inspiration och läsmotor för barn och unga i Piteå. Hennes arbete sträcker sig långt utanför det egna närbibliotekets verksamhetsområde, det når in i kommunen, till barn, elever och lärare.

När coronapandemin drabbade oss fick biblioteken i landet ställa om och anpassa verksamheterna till nya och krävande förhållanden. Jenny trappade inte ned, utan fann nya vägar för att väcka barnens lust till berättelser, läsning och upplevelser. Digitala boktips blev ett nytt grepp och som har varit mycket uppskattat av barn och vuxna. Jenny har därefter fortsatt med att kombinera fysiska och digitala arbetsmetoder för att nå så många barn som möjligt med sitt läsinspirerande arbete.

Jennys läsglädje och entusiasm i mötet med barnen är till stor inspiration för arbetskamraterna. Hon omnämns av kollegor som en boktipsare av rang. Jenny Johansson är en värdig mottagare av Norrbottens Aurora-stipendium.

Kontakt Aurora-stipendiat 2022
Jenny Johansson, bibliotekarie, Piteå bibliotek, 070-296 98 85.

Aurora-stipendiater genom åren

2022 Jenny Johansson, Piteå bibliotek
2019 Susanne Joki, Haparanda stadsbibliotek
2017 Inger Mäkimaa, Arvidsjaurs bibliotek
2015 Irene Wallin, Kalix bibliotek
2013 Åsa Wilén, Piteå bibliotek
2011 Karin Stridsman, Tornedalens bibliotek
2009 Anders Fredriksson, Luleå stadsbibliotek
2007 Doris Paavo, Kiruna stadsbibliotek

Regionbibliotek Norrbotten

Regionbiblioteket är ett nav och en sammanhållande aktör för folkbibliotekens utveckling i Norrbotten. Regionen och kommunerna samarbetar inom organisationen Biblioteken i Norrbotten för invånarnas tillgång till bibliotekstjänster. Tillsammans driver Biblioteken i Norrbotten de digitala biblioteken Bibblo.se och Polarbibblo.

Vill du veta mer?

Välkommen att kontakta Birgitta Marcusson, regionbibliotekschef, Region Norrbotten om du har några frågor.
birgitta.markusson@norrbotten.se