Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Norrbotten - Årets exportregion 2022

Ett långsiktigt och strategiskt arbete har gjort Norrbotten till en stark exportregion. I dag uppmärksammades framgångarna av regeringen, som gav priset Årets exportregion till just Norrbotten. ”Regionen lyckats exceptionellt bra i sitt exportfrämjande och är en sann förebild för andra” heter det i motiveringen.

H.K.H Prins Daniel, Norrbottens Handelskammares internationella samordnare Sabrina Suikki med ett diplom i handen och utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S).
H.K.H Prins Daniel, Norrbottens Handelskammares internationella samordnare Sabrina Suikki med ett diplom i handen och utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S). Foto: Frida Drake/Regeringskansliet.

Priset är regeringens sätt att uppmärksamma svensk export, och särskilt små och medelstora företag. Regeringen vill också inspirera regioner där olika aktörer genom samverkan framgångsrikt stöttat exportföretag.

- Trots långa avstånd inom regionen och en relativt liten befolkning så lyckas Region Norrbotten exceptionellt bra att öka exporten genom strategisk exportsamverkan, både lokalt och över gränserna, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg i regeringens pressmeddelande.

Ministern delade idag ut priset i närvaro av Prins Daniel. Det togs emot av Sabrina Suikki, Internationell samordnare på Norrbottens Handelskammare.

Region Norrbotten samverkar med Norrbottens Handelskammare i flera insatser som berör export. Det handlar till exempel om projektet LUX, som bland annat syftar till att hjälpa norrbottniska företag att lyckas ta klivet ut i världen.

- Företagen ska känna att de har ett starkt stöd av aktörer som sluter upp bakom dem och är med hela vägen. Det är nödvändigt för att företagen ska våga ta steget att satsa på export. Vi på Region Norrbotten är mycket tacksamma över samarbetet med Norrbottens Handelskammare och gläds åt priset, säger Janus Brandin, regional utvecklingsdirektör.

Från Norrbotten har världsledande produkter och tjänster nått ut på en internationell marknad. Regionrådet Nils-Olov Lindfors (C) passar på att hylla företagarna som vågat ta steget.

- Norrbotten är inte bara the front runner globalt i den gröna omställningen men även i topp gällande svensk export. Det är en väldig fin utmärkelse som Norrbotten idag har fått och ett resultat av hårt och nytänkande arbete från länets företagare, säger Lindfors.

Vinnarmotivering Årets exportregion:

Trots att Norrbotten är en stor region med långa avstånd och relativt liten befolkning, så har regionen lyckats exceptionellt bra i sitt exportfrämjande och är en sann förebild för andra - företagen i Norrbotten lyckades till och med öka exporten under pandemiåren (mellan 2019 – 2021).

Norrbotten hade dessutom den största ökningen av varuexportvärde för små och medelstora företag bland samtliga 21 regioner under perioden 2016-2021. Regionen har, trots att man var sist med att forma en regional exportsamverkan, inte bara uppvisat ett starkt samarbete mellan olika lokala aktörer utan även verkat över gränserna med motparter i Finland och Norge.

I Norrbotten är man även duktiga på att exportera värdefull spetskompens bland annat inom rymdsektorn och energisektorn.

Kontaktpersoner

Namn: Janus Brandin
Titel: Regional utvecklingsdirektör
Växel: 0920-28 40 00

Namn: Nils-Olov Lindfors
Titel: Regionråd (C)
Växel: 0920-28 40 00