Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll
Nytt

Nu är Norrbottens Pridesommar igång

Pridekarta Norrbotten med orter och datum.
Pride firas i minst tio kommuner i sommar.

En fantastisk Pridesommar väntar i Norrbotten med många tillfällen att delta på föreläsningar, konstutställningar, politikerutfrågningar och Prideparader, men även om det är något positivt och glatt att se fram emot är inte allt ”Happy Pride”.

I dag den 28 juni är det internationella Pridedagen som uppmärksammas över hela världen. I Norrbotten firas Pride i minst nio kommuner i sommar, inklusive Sápmi Pride i Jokkmokk, ett evenemang som senast hölls i Norrbotten 2014.

Först ut bland sommarens event var Boden Pride i början av juni och sist ut är BorderPride Haparanda-Tornio, en gränsöverskridande festival i slutet av augusti. Störst är Luleå Pride, som firar sitt 10-årsjubileum.

"Kärleken är det viktigaste vi har"

För Region Norrbotten är det en självklarhet att ställa sig bakom och stödja Pride, konstaterar kulturchefen Peppe Bergström Hesselbom:

– Kärleken mellan människor är det viktigaste vi har. Oberoende av kön, religion, etnicitet, funktionsvariation, sexualitet, könsidentitet och könsuttryck vinner alltid kärleken, säger han.

– Vi har under många år samverkat med RFSL Luleå och norra Norrbottens län. Syftet är att verka för en jämlik hälsa för hela Norrbottens befolkning – ett samarbete vi är mycket stolta och tacksamma för, säger folkhälsostrateg Maya Bergström Wuolo.


Prideparaden under Luleå Pride 2019. Foto: Viveka Österman.

Uppdraget ska tydliggöras

Hbtq-personers personers rätt till god hälso- och sjukvård är en viktig uppgift för regionen. Regionstyrelsen beslutade på sitt möte den 1 juni att tydliggöra det genom att ge regiondirektören i uppdrag att skapa förutsättningar för arbetet genom att avsätta personella och finansiella resurser.

En undersökning av Folkhälsomyndigheten visar bland annat att:

  • Fler hbtq-personer skattar sin hälsa som sämre än heterosexuella.
  • Det är vanligare att hbtq-personer någon gång allvarligt övervägt att ta sitt liv.
  • Fler hbtq-personer än heterosexuella avstår från att gå ut ensam på grund av rädsla för att bli överfallen, rånad eller ofredad.

Kränkningar, dåligt bemötande och brist på någon att dela sina innersta känslor med är också vanligare bland hbtq-personer. Transpersoner sticker ut särskilt negativt inom flera områden.

Viktigt med kunskap

Maya Bergström Wuolo tycker att Pride är ett bra tillfälle att utbilda sig i hbtq-frågor.

– Till exempel arrangeras öppna föreläsningar på flera ställen i Norrbotten. Ta tillfället i akt och lär dig lite mer. Kunskap är en viktig del i att bidra till ett bättre Norrbotten för alla, säger hon.

Tilläggas kan att flera av Norrbottens Pridefiranden stöttas ekonomiskt av Region Norrbotten via kulturenheten.


Region Norrbottens Pridebudskap: Proud to be. Var stolt – oavsett vem du är!

Vill du veta mer?

Här kan du läsa mer om Pride i Norrbotten 2022
Pride i Norrbotten – annons