Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Nu kommer EU-höjdarna till Norrbotten: ”Vi är lite extra allt”

I veckan kommer EU-kommissionen till Kiruna för att kicka igång det svenska ordförandeskapet i EU. Men det är bara startskottet – efter kommissionen följer en lång rad av möten för viktiga arbetsgrupper inom EU.
– Vi är lite ”extra allt” och intressanta för många på EU-arenan, säger Mikael Janson, kontorschef på North Sweden European Office.

Det gamla klocktornet på sin nya plats framför Kristallen.
Här i Kristallen, Kiruna stadshus, ska EU-kommissionen välkomnas till det svenska ordförandeskapet.

Grön omställning, rymden, råvaror, grön energi, viktiga mineraler, skogsbruk och klimatförändringar. Medarbetarna på North Sweden European Office har i flera år märkt av ett stort intresse för norra Sverige på EU-nivån.

– Kommissionen har lyft fram den gröna omställningen som en av de centrala frågorna. Kommissionens ordförande har återkommande pekat mot norr och norra Sverige och allt som händer här, säger Mikael Janson.

North Sweden European Office är Norrbottens, Västerbottens, Jämtland Härjedalens och Västernorrlands gemensamma regionkontor i Bryssel. De har märkt av en entusiasm inför mötet i Kiruna – det första ordförandeskapet som invigs långt ifrån en huvudstad. Detaljerna kring mötet hålls hemliga av säkerhetsskäl, men kommissionen ska besöka ishotellet i Jukkasjärvi, Esrange och LKAB:s gruva.


Gruvan är ett av besöksmålen där LKAB förväntas presentera något nytt och spännande för EU-kommissionen.

”Spänning i luften”

– Man tycker att det ska bli jättespännande, bara det här med ishotellet och att sova över där. Många har undrar hur kallt det kommer att vara och vad man ska ha på sig. Generellt finns det en mycket positiv syn, det är spänning i luften helt enkelt.

Beslutet att ta EU-kommissionen till Kiruna kom från den förra regeringen – man ville visa upp det norra Sverige har.

– Det tycker jag ändå var ganska vågat. Att inte bara vara i huvudstaden utan ta det till en speciell miljö med chansen att visa allt spännande som Norrbotten och Kiruna har att erbjuda. Sedan har vi försökt lyfta det här i våra kanaler och skapa intresse runt det, säger Mikael Janson.

”Motorn i hela EU-samverkan”

Utöver studiebesöken ska kommissionen vara i Kiruna stadshus, Kristallen, för uppstartsmöte, där bland annat kommissionärerna inom ett visst ansvarsområde får chans att tala med ministrarna med samma ansvarsområden. Prata ihop sig inför ett halvår då ministrarna ska leda mötena och samspela med kommissionen.

– Det är jättestort. Det som är motorn i hela EU-samverkan befinner sig i Kiruna i två dagar.

Mikael Janson, North Sweden European Office.
Mikael Janson har jobbat på North Sweden European Office, norra Sveriges röst i Bryssel, sedan 2011.

När kommissionärerna åkt hem och dammet lagt sig efter dem följer i stället en rad möten med olika grupper för olika frågor inom EU. Bland annat träffas flera arbetsgrupper som gör mycket av det verkliga arbetet med att diskutera och förhandla och ta fram förslag som ländernas representanter kan komma överens om. Norra Sverige har fått många av de här mötena.

– Det är en möjlighet att föda in våra perspektiv under de här processerna. Just nu pågår många stora och viktiga frågor, som rymdfrågan, hela skogsfrågan, mineralfrågan, innovationsarbete och annat. Vår ambition är att de får våra perspektiv, att vi kan lära dem var vi kan erbjuda men också vad vi behöver från EU för att det ska fungera.

”Extra intressanta för många”

De här arbetsgrupperna tar fram det som ministrarna sätter sig runt bordet och klubbar, om allt går som det ska. Sedan kommer dessutom den europeiska regionkommittén, en rådgivande institution som bett om att få komma till just Kiruna.

– Vi är regioner med lite extra allt och därför lite extra intressanta för många på EU-arenan. Vi hoppas kunna styra programmet mer och att de ska få med sig många intryck som underlättar vårt arbete.

”Använda EU som murbräcka”

På de tolv år Mikael Janson jobbat på North Sweden European Office har aldrig intresset varit så stort som nu.

– EU har sett att i norra Sverige finns det saker som är viktiga för Europa, och därför är det vettigt för Europa att investera i det. Men i slutänden krävs det att nationell nivå är med på banan. Vi har sett att vi kan använda EU som murbräcka för att väcka intresse även nationellt på ett sätt som inte tidigare fanns. Det stora skiftet nu är egentligen att nationell nivå vaknat till och vill visa upp det här.
Kirunamötet gör det väldigt tydligt att det är det det handlar om.

Men besöket får inte bara bli ett sätt för regeringen att skryta om hur duktiga vi är i Sverige, påpekar Mikael Janson.

– Det får inte bara bli ”titta allt fantastiskt vi har”, så enkelt ska man inte komma undan. Det måste finnas ett intresse av att investera och återinvestera och växla upp. Det är det vi försöker bidra med – att bredda perspektiven.

Text: Sara Stylbäck Vesa

_____________________________________________________

Här är mötena som hålls i Norrbotten:

12-13 i Kiruna: EU-kommissionen

20-21 februari i Luleå: Rådsarbetsgrupp för Tullunionen

5-7 mars i Kiruna: Attachéresa för rådsarbetsgruppen för rymdfrågor

27-28 april i Kiruna: Regionkommittén

24–26 maj i Luleå: Medlemsstaternas energiattachéer

6-9 juni i Luleå och Skellefteå: SMOR, Arbetsgruppen för strukturåtgärder och de yttersta randområdena

12-16 juni i Luleå: ESPON, program för policyutveckling på området territoriell utveckling och strategisk planering

28-30 juni i Luleå: Informellt miljöattachémöte