Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Regeringen lyssnade - ger Peter Larsson förlängt uppdrag

Peter Larsson får fortsätta som regeringens samordnare. Hans uppdrag förlängs efter en begäran från bland annat Region Norrbotten.

Peter Larsson. Foto: Sveriges ingenjörer
Peter Larsson. Foto: Sveriges ingenjörer

I två år har Peter Larsson varit regeringens samordnare för samhällsomvandlingen som följer på de stora företagsetableringarna i Norrbotten och Västerbotten.

– Hans insatser har varit oerhört värdefulla. Peter Larsson har byggt relationer, synliggjort hinder och möjligheter, skapat samsyn och samverkan. Men det finns mycket kvar att göra, säger Janus Brandin, regional utvecklingsdirektör på Region Norrbotten.

I november skulle Peter Larssons uppdrag avslutas. I en skrivelse till näringsminister Ebba Busch begärde Region Norrbotten, Region Västerbotten och etableringskommunerna i länen att han skulle få förlängt uppdrag. Nu har regeringen alltså bestämt att Peter Larsson får fortsätta i ett halvår till.

”Enorma kliv”

– Samordnarens rapport visar de enorma kliv som tagits, den omfattande samhällsomvandling som äger rum samt hur industrins möjligheter och utmaningar ser ut framöver. Mot denna bakgrund och för att möjliggöra en god överlämning av arbetet avser regeringen att förlänga samordnarens uppdrag, säger energi- och näringsminister Ebba Busch i ett pressmeddelande.

En annan som gläds åt förlängningen är Peter Larssons kollega Eva Nordström, samordnare för hållbart samhällsbyggande.

– Det är fantastiskt att få ha Peter Larsson, som har jobbat med det här i två år, bredvid sig. Han sitter på enormt mycket relationer och kompetens och kunskap. Vi samverkar tätt och försöker fördela arbetsuppgifterna, säger hon.