Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

”Vi är varandras kontraster, men har samma mål”

Från fossila bränslen till vätgas. Norrbotten och Groningen i Nederländerna har krängt på sig ledartröjorna i den gröna omställningen. Nu har regionerna mötts i Luleå för att tillsammans se framåt och lära av varandra.

Åhörare sitter och lyssnar.
Delegater från Groningen på Luleåbesök. Foto: Martijn Heemstra.

Marken skakar under Groningen i norra Nederländerna. Bokstavligt talat. Drygt 60 år efter att det stora fältet med naturgas upptäcktes går det inte att utvinna mer. Jordskalv där infrastruktur och byggnader tar skada har blivit vardagsmat. Och dessutom: naturgasen bidrar till klimatkrisen.

Groningen måste ställa om. Men till vad? Svaret på den frågan har gett samma svar där som i Norrbotten: vätgas.

– Vi är varandras kontraster, men vi har samma mål och unika förutsättningar att leda den gröna omställningen, sade Nils-Olov Lindfors (C), regionråd med ansvar för regional utveckling.


Regionrådet Nils-Olov Lindfors (C) välkomnade erfarenhetsutbytet med Groningen. Foto: Sara Stylbäck Vesa.

Den 18 maj fick Lindfors möjlighet att välkomna en grupp från Nederländerna till Luleå. Bland de 50 deltagarna fanns politiker, tjänstemän, representanter för näringslivet, affärsutvecklare och forskare.

– För de flesta av oss är det första gången vi besöker er vackra region, men det kommer inte att bli den sista. Det här är för stort för att tackla ensam, sade Groningens borgmästare Koen Schuiling och syftar på den gröna omställningen.

Från Norrbotten deltog talare från Region Norrbotten, Bodens kommun, Luleå kommun och Luleå hamn i ett seminarium på Vetenskapens Hus. Syftet var att mötas, lära av varandra och skapa nya kontakter. Alla är med på resan för att lära sig om vätgas och ställa om till en ny, fossilfri ekonomi.


De 50 delegaterna började Luleåbesöket i Vetenskapens hus och åkte sedan vidare till Hybrit och LTU. Foto: Martijn Heemstra.

I Norrbotten ska vätgasen ge fossilfritt stål, men det finns även planer på konstgödsel och drivmedel. I Nederländerna har beslutet att stänga naturgaskranen nästa år varit svårt, men nödvändigt.

– Den förde med sig välfärd och 20 000 jobb, men också jordskalv. Det klart att det har stor påverkan. Vår lokala ekonomi är beroende av naturgas. Men det är därför vi arbetar med vätgas nu – det är bråttom och vi har kunskapen och infrastrukturen, sade Thom Duijvené de Wit, ekonomisk rådgivare vid staden Groningen.

”Titta över gränserna”

Insikten om att en omställning krävdes kom i början av 2010-talet. Först gjordes försök med biogas, men man stötte på svårigheter. Kring 2017 hade kunskapen om vätgas ökat. En slutsats var att Groningens nätverk av pipelines var mycket lämpade för att transportera vätgas.

– I Groningen gör vi inte bara upp planer, vi har börjat jobba. Med vätgas finns många frågor: hur man gör den, transporterar den, lagrar den, använder den. Vi håller på att lista ut hur det fungerar, sade Marieke Abbink, vd för New Energy Coalition.


Vätgasprojektet i det så kallade ”Hydrogen Valley” ska vara genomfört 2025, berättade Marieke Abbink. Foto: Martijn Heemstra.

– Vi arbetar med 30 partners från sju länder. Och vi är stolta över att göra det här tillsammans. Vi kan inte göra det ensamma, vi måste samarbeta och titta över gränserna mellan länder och företag. Ett stort steg är ett möte som det här, fortsatte Marieke Abbink.

Satsningen som görs i Groningen imponerade på bland annat dagens moderator, Mox Murugan från Invest in Norrbotten.

– Mycket inspirerande! Ni hade rikedomarna från gasfälten och ni såg vad det kostade. Till skillnad från många andra sa ni ”det räcker nu”. Inte ”det är beklagligt”. Det är mod och hängivenhet som detta som världen behöver. De flesta beter sig inte som om huset står i lågor, men ni gör faktiskt det, sade Mox Murugan.


Mox Murugan från Invest in Norrbotten satte storleken på investeringarna i Norrbotten i perspektiv. Som jämförelse nämnde han bland annat kostnaden för bygget av den nya Suez-kanalen och att arrangera tio Tokyo-OS. Foto: Martijn Heemstra.

Nils-Olov Lindfors berättade om Norrbottens goda förutsättningar, med tillgången till grön el, vätgaslagren som byggs, järnfyndigheterna som ska bli fossilfritt stål och utbyggnaden av Luleå hamn.

– Alla våra utmaningar är positiva, men det är ändå problem som vi måste lösa på kort tid. I framtiden ser jag fram emot att samarbeta och lära av varandra, särskilt inom vätgasområdet, sade Lindfors.

Göran Carlsson, tillförordnad vd för Luleå hamn, berättade om projekten med Malmporten och Botnia Link H2. Det senare handlar om att göra Luleå till ett nav för vätgas. Även han lyfte fram behovet av att sätta sig över konkurrens och samarbeta. Ett annat viktigt verktyg är all forskning kring vätgas på LTU.

Satsning på forskning

– Vi kan se till att ha forskning och utveckling i världsklass, för då blir det mer intressant att vara här. Forskning och utveckling är ett område där vi kan ta initiativet och skapa något som intresserar företag.

Håkan Nordin, näringslivsutvecklare på Bodens kommun, medverkade för att tala om H2GS etablering och de utmaningar som planerna för med sig vad gäller attraktivitet, infrastruktur och kompetensförsörjning.

– Vi måste vidareutbilda existerande företag, jobba med universitet, utbildning på lägre nivåer, elever och studenter behöver lära sig om vätgas och grönt stål. Det är extremt inspirerande att vara en del av men vi behöver öka vår kunskap, sade han.


Groningens borgmästare Koen Schuiling var imponerad av det han sett under besöket och framhöll gång på gång behovet av samarbete. Foto: Martijn Heemstra.

Innan delegationen från Nederländerna rullade vidare mot studiebesök på LTU och Hybrit summerade Groningens borgmästare Koen Schuiling sina tankar efter dagens samtal om grön omställning.

– Vi har ett globalt problem, och inte mycket tid. Vi måste agera och det är för mycket att göra själv. Så vi behöver hitta partners som tänker på samma sätt som vi, partners med liknande problem. Vi kunde inte ha hittat en bättre tid att komma hit och vi är mycket imponerande av vad vi har sett och vad den här regionen ska göra. Det är helt nödvändigt, men också utmanande.

Regionrådet Nils-Olov Lindfors var upplyft efter dagens möten och samtal.

– Det är så otroligt lätt att samarbeta med holländare. Det är så glädjande att vi alla är inne på samma linje. Det är många som tydliggjort det från deras delegation: vi vill fortsätta samarbeta. Känslan man får efter dagens möte är att vi är ju redan en familj.

Här kan du ta del av Groningen-delegationens presentationEngine for the New European Hydrogen Economy 

RELATERAT

Welcome to Hydrogen Valley (5 min): https://www.youtube.com/watch?v=L27dkYyg04g