Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Flyttviljan till norra Norrland ökar rekordartat

Närmare två av tre unga vuxna kan tänka sig att flytta till Norrbotten och Västerbotten. Det visar en ny undersökning som Novus har gjort på uppdrag av LKAB.
– Det är en stor skillnad från de två senaste åren då vi har gjort den här undersökningen. Framför allt har intresset bland unga och arbetssökande ökat kraftigt, och det är väldigt positivt att se att tröskeln sänkts för att få människor att flytta hit, säger Maria Reinholdsson, HR-direktör LKAB.

Invigning av Kirunas nya centrum hösten 2022.
Kiruna är den stad som har ökat mest i attraktivitet sedan förra året - kanske har all uppmärksamhet i media bidragit? Bilden är från invigningen av nya centrum hösten 2022. Foto: Kiruna kommun

Mer än var tredje person (35%) är öppen för att själv flytta norrut och flyttviljan är mest tydlig bland unga. Från att 41 procent i fjol kunde överväga att flytta, är det nu 62 procent av de svarande mellan 18 och 29 år som kan tänka sig att dra flyttlasset till norra Norrland. Sett till samtliga som svarade på undersökningen var de främsta anledningarna närheten till natur (43%), möjligheter till jobb (39%) och mindre stress (21%).

Kiruna är den ort som ökat mest i attraktivitet. Från 8 procent till 11 procent. Sett till vart man kan tänka sig att flytta ligger staden på fjärde plats i norra Norrland, tätt bakom Umeå, Luleå, och Skellefteå. Ännu populärare är Kiruna bland de under 30, här är det hela 17 procent som anger Kiruna som tänkbar bostadsort.

Stark tro på utvecklingen i norr

Undersökningen visar även att över hälften av svenskarna (54%) tror på en starkare utveckling i norr än i landet i övrigt vilket är en ökning med 4 procentenheter från i fjol, och att det blir en befolkningsökning i regionen, även det en ökning med 4 procentenheter från i fjol.  Det växande kompetensbehovet innebär stora möjligheter, men även stora utmaningar

–  Förutom gott om arbeten måste det även finnas ett utbud av bostäder, fritid, skola och sjukvård för att de som har flyttat norrut ska vilja stanna kvar. Hur ska vi tillsammans möta upp detta? Det är en nyckelfråga att lösa, akut för Norrbotten men även en angelägenhet för hela Sverige, säger Anders Öberg, regionråd på Region Norrbotten.

– Utvecklingen i norr ger spännande möjligheter att tänka nytt. Här har Luleå tekniska universitet en nyckelroll. Dels genom vår forskning i nära samarbete med industrin och det omgivande samhället, dels genom våra utbildningar som bidrar till att säkra kompetensförsörjningen. Att sex av tio studenter i undersökningen kan tänka sig att flytta norrut är en positiv signal, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor på Luleå tekniska universitet.


Luleå är den näst mest populära staden i norra Norrland, efter Umeå. Foto: Simon Eliasson

Diskussion i Almedalen

Undersökningens resultat och betydelsen av dessa är ett av ämnena på Norra Scen i Almedalen. 

På onsdag kl 7.30 kickar vi igång med frukostseminariet Flyttström norrut – från potential till verklighet. Du kan följa det på plats på Fiskargränd 5 i Visby eller i vår livesändning på utvecklanorrbotten.se/almedalen.

Medverkande:

Karin Hübinette, Moderator
Peter Larsson, Regeringens samordnare
Fredrik Sammeli, Riksdagsledamot
Lena Hadad, HR-direktör, Arbetsförmedlingen
Birgitta Bergvall-Kåreborn, Rektor, Luleå tekniska universitet
Anders Öberg, Regionråd (S), Region Norrbotten
Mattias Karlsson, Riksdagsledamot

Om undersökningen

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av LKAB mellan 18:e och 25:e maj 2023. Resultatet bygger på över 1042 svar, vilket är en svarsfrekvens på 63%, svar från Novus slumpmässigt rekryterade och riksrepresentativa Sverigepanel i åldrarna 18-79 år. Resultatet är viktat mot SCB vad gäller kön, ålder, utbildning och geografi.