Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

I begynnelsen var snön

”Snön som råvara”. Det kunde ha varit underrubriken för konferensen Gestaltad livsmiljö i snörika samhällen, som i två dagar pågått i Kiruna.

Ice Hotel. Foto: Stina Almkvist
Ice Hotel. Foto: Stina Almkvist

När Yngve Bergkvist 1989 kom på att snö och is kunde vara en stor attraktion för internationella besökare var det många som skrattade åt idén. Idag vet vi att Icehotel i Jukkasjärvi, utanför Kiruna är ett av landets största besöksmål. 

Denna vecka har vi samlats i just Kiruna för att prata om möjligheterna och utmaningarna som kommer av snön. Vi är 130 personer från nationella och regionala myndigheter, kommuner och företagare som samlats för konferensen Gestaltad livsmiljö i snörika samhällen. Deltagarna har brottats med begreppet gestaltade livsmiljöer och tagit del av hundra användningsområden av snö.

Människan i centrum

Gestaltad livsmiljö är namnet på ett ganska nytt politikområde. Det går ut på att arkitektur, design och kultur ska få ta en helt annan tyngd när vi i Sverige utvecklar och utformar platser och städer. Människan och hennes livsvillkor sätts i centrum.

Hatkärleken till snön när man har den tio månader av året lyfte Nina Eliasson, stadsbyggnadsstrateg, Kiruna kommun. Ibland har man snön elva månader om året, konstaterade Nina och visade upp en tidningsrubrik från 2 juli 2019: ”Snöstorm avbröt sommaren i Kiruna”. Hon tog upp den specifika erfarenheten, kompetensen och planeringen som krävs för att för att hantera klimatets utmaningar. Ett exempel är de små nya galleriorna i nya Kiruna centrum för att minimera antalet butiksentréer direkt ut mot gatorna.


Mats Bigert är en av konstnären bakom den flyttbara bastun Solar Egg. Foto: Riksbyggen

Ljus för större trivsel

Hur kan vi under årets mörkaste månader med hjälp av ljus och delaktighet skapa större trivsel? Det var den utmaning som Pia Sundvall, fritidutvecklare och Hanna Andersson, näringslivsutvecklare från Gällivare kommun tog sig an i vintras. Resultatet var imponerande med elslingor med tusentals små lampor, eldstäder, AI- träd och mycket mer.

Mats Bigert, konstnär, berättade om konsten som strategi för att aktivera det offentliga rummet och vårt gemensamma landskap utifrån klimatet och vädret. Mats är en av de konstnärer som skapade Solar Egg, en äggformad portabel bastu, som varit på turné i världen. Nu är den på väg hem till Kiruna och Loussavarabacken igen.

Behov av handbok

Dag två blev det workshop. Vi fick vrida och vända på begreppet gestaltade livsmiljöer och attraktion. Ett resultat är att vi behöver ta fram en handbok för gestaltning av länets livsmiljöer genom konst, arkitektur och samhällsplanering. Vikten av att prata om ämnet ur ett konkret och lokalt perspektiv lyftes, liksom att det krävs resurser.

Björn Ekelund är planerare, arkitekt och lektor vid Luleå tekniska universitet. Han beskrev deras arbete kring snö och klimat. Han lyfte hur kollegan från Holland arbetar med relationen till vatten, hur kollegan från Österrike arbetar med vårt förhållande till träden och skogen och kollegan från Uruguay i sitt arbete reflekterar över den svenska identiteten och vårt förhållande till naturen.

Utöver detta var det intressanta panelsamtal kring möjligheter och utmaningar kring användningen av snö samt dragningar av ArkDEs och Länsstyrelsen om deras uppdrag, medel och resurser.



Panelsamtal: Snö som en tillgång. Arne Bergh, konstnär och tidigare Art Director för Icehotel, Viktor Wäppling, landskapsarkitekt Luleå Kommun, Jessica Segerlund, chef Think Tank, ArkDes, Annika Fredriksson, VD Swedish Lapland Visitors Board.

Med en fördjupad känsla för snö åker vi förbi Jukkasjärvi på vägen hem. Det är besökare från hela världen vi hör bland sparkar och skoteroveraller. Det var här det började med att se snö och is som en möjlighet - men det är inte här det slutar. Det står klart efter två dagar med snön i centrum.

Text: Stina Almkvist

Konferensen arrangerades av Resurscentrum för konst – Region Norrbotten och Kiruna Kommun. I samverkan med Konstkonsulenten Region Norrbotten, Konstfrämjandet Norrbotten & Sveriges Konstföreningar distrikt Norrbotten.