Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll Hoppa direkt till artikel

Biltestnäringen – hemligheter som omsätter 1 miljard

Djupt inne i Norrbottens inland finns de – runt 30 testanläggningar för bilar. De är omgivna av hysch-hysch och ger jobb, 100 000 gästnätter och stora pengar till orter som Arjeplog, Arvidsjaur, Älvsbyn och Jokkmokk. En tredjedel av världens biltestverksamhet finns här.

Det här är en bransch som nu står inför en revolution. Övergången till elbilar och självkörande bilar finns runt hörnet, och det är Robert Granströms jobb att utveckla biltestnäringen för framtidens behov.

- Tillsammans med LTU funderar vi på hur en laddtestbädd i världsklass skulle se ut, säger han i avsnitt 2 av Let’s talk podcast.

Älvsbybon Robert Granström är ordförande för SPGA, biltestföretagens samverkansorganisation i Norrbotten. Branschen har haft en årlig tillväxt på sju procent sedan 90-talet men enligt Granström är det bara början. Han ser en enorm potential för tillväxt som borde väcka större intresse i resten av Sverige.

- Det är självklart att biltesterna är viktiga för regionen, men den är viktig nationellt också. Se till att folk förstår att här går det att tjäna pengar på riktigt!

I avsnittet resonerar Granström kring hållbarhet och hur urbaniseringsnormen motverkar både tillväxt och utvecklingen av ett hållbart samhälle.

Hör honom berätta om dagens testverksamhet, elbilar, självkörande bilar och visionen om Norrbotten som ett skyltfönster för hållbara innovationer.

- Vi har fått rykte om oss om att vara problembilden, men egentligen är det tvärtom vi som är lösningen.

Avsnitt 2: Biltestnäringen - hemligheter som omsätter 1 miljardExtern länk (Spotify)

Avnsitt 2: Biltestnäringen - hemligheter som omsätter 1 miljardExtern länk