Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll Hoppa direkt till artikel

Norrbotten en vinnare i den nya rymdåldern

Rymden har alltid fascinerat människan. Nu kliver vi in i en ny rymdålder, en era som öppnar upp helt nya möjligheter för Norrbotten.

- Här finns en potential att skapa tillväxt för vår region men också nytta för jorden och folket som lever på jorden, säger Johanna Bergström Roos på LTU Business. Hon är projektledare för RIT-projektet som står för Rymd, innovation och tillväxt.

I fjärde avsnittet av Let’s talk podcast besöker vi Kiruna, som snart blir Europas första plats för satellituppskjutningar.

- Vi kommer förmodligen snart att vara världens bästa rymdbas när det gäller det hållbara tänket och en långsiktig planering. Vi kommer att attrahera många fler aktörer hit, säger Bergström Roos.

Här finns Institutet för rymdfysik som redan lockar forskare från hela världen, och flera företag som vill ha del av utvecklingen och den nya rymdekonomin som växer fram. Här finns kompetens, erfarenhet, rymduniversitetet och forskningen.

Är rymdindustrin på väg att bli en ny basnäring i Norrbotten? I avsnitt 4 av Let’s talk podcast tittar vi närmare på alla de möjligheter som ryms bortom norrskenet.

Avsnitt 4: Norrbotten en vinnare i den nya rymdåldernExtern länk (Spotify)

Avsnitt 4: Norrbotten en vinnare i den nya rymdåldernExtern länk