Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll Hoppa direkt till artikel

Naturturismen en vinnare i pandemins spår

Besöksnäringen är en bransch som drabbats väldigt hårt av pandemin. Men det finns en nisch som spås få en väldigt ljus framtid – naturturism

– Naturen och den livsstil som vi har och lever här, det vi gör när vi är lediga - det är något som är extremt attraktivt ute i världen. Vårt vardagsliv är andras lyx, säger Annika Fredriksson som blir ny tillförordnad vd på Swedish Lapland vid årsskiftet.

En av dem som lockar världens storstadsbor till Norrbotten är Gunhild Stensmyr som driver Arthotel Tornedalen i byn Risudden norr om Haparanda.

- Den vackra naturen är ju oslagbar och överväldigande. Det glömmer vi bort, men om du kommer från en storstad som Tokyo, Paris, New York, London eller storstäderna i Tyskland, så är det något unikt, säger Gunhild Stensmyr som gjort hotell av gamla hus som redan fanns i byn.

Besöksnäringen i allmänhet och naturturismen i synnerhet kan betyda mycket för landsbygdens överlevnad. Den pumpar in pengar i små byar och erbjuder spännande jobb för ungdomar.

- Man började prata om turismutveckling i det här området på 90-talet, när Råneå älv skyddades från utbyggnad. Då var det en utopi att säga att nä men nu omsätter vi 40 miljoner kronor i turistkronor i Gunnarsbyområdet. Men nu gör vi ju det, säger Fredrik Broman som driver Aurora Safari Camp.

Detta avsnitt av Let’s talk podcast handlar om trender inom turism och vad det kan betyda för Norrbotten.

Avsnitt 6: Naturturismen en vinnare i pandemins spår

Avsnitt 6: Naturturismen en vinnare i pandemins spår (Spotify)