Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll Hoppa direkt till artikel

Snårig väg till bredbandsmålet

Hela Norrbotten ska leva och delta i det digitala samhället – det är alla överens om. Men för att nå dit krävs ett fibernät som når så gott som alla hushåll, och utbyggnaden utanför tätorterna går trögt.

- Som vanligt är det de som bor längst bort som blir drabbade, säger Tomas Sundström. Han är VD på IT Norrbotten, som står för den regionala strukturen för fibernätet i Norrbotten.

Sverige har raskt gått från att vara ett analogt till ett digitalt samhälle. Tjänster som internetbank, digitala vårdbesök och utbildning online har snabbt blivit något som krävs för att vara med i samhället.

Pandemin har gett den utvecklingen en rejäl skjuts framåt. Men stabil och snabb uppkoppling är inte en självklarhet för alla. Risken finns att klyftorna istället växer och att landsbygden halkar efter än mer. Om vissa blir kvar i ett digitalt utanförskap får det konsekvenser för hela samhället.

Regeringens mål är att 98 procent av Sveriges befolkning ska ha möjlighet att ansluta sig till fibernätet 2025. Det är ett mål som Norrbotten ser ut att missa.

- Det är mycket att ta hänsyn till, vilket gör att det tar väldigt lång tid, säger Tomas Sundström.

I avsnitt 8 av Let’s talk tittar vi närmare på utmaningarna med att nå regeringens mål om snabbt bredband åt alla: byråkratin, geografin, marknadsparadoxen, ansvarsfördelningen och pengarna.

Avsnitt 8: Snårig väg till bredbandsmålet

Avsnitt 8: Snårig väg till bredbandsmålet (Spotify)