Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll Hoppa direkt till artikel

Hur går Norrbotten från stagnation till expansion?

Över 1000 miljarder ska investeras i norra Sverige och den gröna omställningen. En helt unik samhällsomvandling med historiska investeringar och satsningar som sker just nu både i Norrbotten och i Västerbotten. Men vad kommer att krävas för att det ska lyckas? Den frågan tittar vi närmare på i podden Let’s talk.

– Om man länge har levt under stagnation så är det inte så lätt att gå in i det expansiva skedet. Det är en stor utmaning för infrastruktur och skolor och alla andra saker. Det är ett konststycke för alla som ska hantera detta, säger samordnaren Peter Larsson.

Sedan några månader arbetar Peter Larsson på regeringens uppdrag för att satsningarna i norra i Sverige ska bli så framgångsrika som möjligt. Han samtalar med alla berörda aktörer: kommunerna, regionerna, länsstyrelser, myndigheter och företagen själva. Det handlar om attraktionskraft, kompetens, elnät och den egna självbilden.

– Vad innebär det om övre Norrlands befolkning kommer att växa med 100 000 personer de kommande 10-15 åren? Det är både det som faktiskt behövs, och det som kommer bli resultatet om allt det här blir lyckosamt, säger Peter Larsson i Let’s talk.

Hur undviker vi att Norrbotten blir en arbetsplats för veckopendlare som bor och betalar skatt någon annanstans? Vilka fördomar behöver vi bryta ner, och vilka normer behöver vi förändra? Vad krävs för utbud, kultur, fritidsaktiviteter och bostäder för att det ska vara lockande att flytta hit? Det här är frågor som i någon mån kommer att beröra alla norrbottningar.

Min ledstjärna är att attraktivitet föder attraktivitet och någonstans börjar det.  Och det är den processen vi är inne i just nu, säger Peter Larsson i Let’s talk.

Avsnitt 9: Hur går Norrbotten från stagnation till expansion?

Avsnitt 9: Hur går Norrbotten från stagnation till expansion? (Spotify)