Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll Hoppa direkt till artikel

Artiklar om projektet North Sweden Green Deal

North Sweden Green Deal är ett initiativ för att förverkliga en hållbar samhällsomställning, i kölvattnet av de nya industrietableringarna. Här hittar du alla artiklar om projektet och de utmaningar det berör.

  • ”Attraktionsarbetet är ett ekosystem där alla kan bidra”
    North Sweden Green Deal var en språngbräda in i framtiden. Nu har Norrbotten lyft. – Keep up the good work, vi gör det lokalt men även tillsammans, sade Lotta Lestander, Arjeplog, när delprojekt Attraktion hade avslutskonferens. (23-10-13)
  • Unikt pilotprojekt för att följa hur invånarna mår
    I Övertorneå har man tagit ett nytt och unikt grepp för hur man kan undersöka hur invånarna mår, som ett led i utvecklingen mot en mer attraktiv kommun. Kanske följer fler kommuner efter? (23-09-20)
  • ”För oss som är en mindre kommun har det varit ovärderligt”
    Det var stor uppslutningen när Haparanda samlades för finalen av North Sweden Green Deal. 24 personer från Haparanda kommun möttes om arbetet med att attrahera nya invånare. (23-08-17)
  • Röster från Norra Scen: ”Vi behöver ett statligt ledarskap”
    Med Norra Scen i Almedalen fick Norrbotten en arena för möten, dialog och debatt. North Sweden Green Deal arrangerade två av programpunkterna. (23-07-05)
  • ”Hur kan vi tiodubbla bostadsbyggandet?”
    Höga räntor, inflation och krig har fått bostadsbyggandet att tvärbromsa. Samtidigt är behovet av nya bostäder i Norrbotten enormt. Vi kan inte påverka ränteläget, inflationen eller kriget – men vad är det då som vi faktiskt kan påverka? Den 1 juni samlades en lång rad aktörer för att diskutera och identifiera konkreta insatser som kan göra skillnad. (23-06-20)
  • FILM: Inspirerande samtal på Green Deal Talk
    Vad motiverar befolkningen, civilsamhället och näringslivet att delta i samhällsutvecklingen? Hur kan vi möjliggöra för invånare att påverka framtidens samhälle? Och vad kan vi samverka kring? Det var några av frågorna vi samtalade kring på Green Deal Talk i Skellefteå den 19 april. (23-05-11)
  • Stort intresse för Norrbotten på Emigration Expo i Utrecht
    Norrbotten gjorde ett stort avtryck på Europas största migrationsmässa. Under två dagar har ”Arctic Sweden” fört uppskattningsvis ett par tusen längre samtal med besökare som vill emigrera. Nu följer arbetet med att följa upp tagna kontakter för att hjälpa dessa att bli nya norrbottningar. (23-04-03)
  • EXPO ett steg på vägen till ett nytt liv – och ny arbetskraft
    I folktäta Nederländerna drömmer hundratusentals människor om en framtid i ett annat land. I helgen är Norrbotten med på mässan Emigration Expo för att möta dem. (23-03-31)
  • Nytt nätverk vill punktera myterna om Norrbotten
    Hur kan vi tillsammans förändra bilden av Norrbotten? Det är en viktig fråga för det nybildade nätverket för strategisk kommunikation. I nätverkets möts företrädare för alla kommuner i Norrbotten för att lära, inspireras och samarbeta. (23-03-29)
  • Livsstilsmigration till Norrbotten – hela Sverige lyssnar
    Det var fullsatt på Reglabs konferens när North Sweden Green Deal berättade om arbetet med att få nya invånare till Norrbotten. (2023-03-16)
  • ”Det allra, allra viktigaste är det personliga mötet”
    Mottagarkapacitet först! Det är utgångspunkten för attraktionsarbetet i North Sweden Green Deal. Här är Piteå en förebild. På ett år har Inflyttarservice hjälpt 70-80 nya pitebor att landa mjukt. (2023-03-10)
  • ”Efter den här dagen älskar jag Haparanda”
    Hur är det att leva och jobba på olika platser i länet? Nu har Green Deal-bussarna börjat rulla. Små grupper av studenter får komma ut ur campus-bubblan och upptäcka sina framtidsmöjligheter. Först ut: Haparanda. (2023-02-27)
  • ”Hemvändare och stannare är den stora potentialen”
    Norra Sverige kommer att få kämpa med att lösa arbetskraftsbristen. Utgångsläget är svårt. Det var det bistra budskapet från Rikard Eriksson, professor i ekonomisk geografi vid Umeå Universitet, när Kompetensrådet samlades på Boden Business Park.  (2023-02-22)
  • Validering – viktigt verktyg för ta vara på kompetens
    Hur gör man för att bedöma en människas faktiska kompetens? Oavsett hur den förvärvats? Under konferensen ”Validering i Norrbotten – så gör vi” fick deltagarna lära sig hur några aktörer i länet jobbar. (2023-02-21)
  • ”Spelstudenterna ska bygga ett liv här”
    Att attrahera långväga inflyttare. Social inkludering. Bostadsfrågan. Breddning av arbetsmarknaden. Aktivt arbete med jämställdhet. Verksamheten på Boden Game Camp berör många av Norrbottens stora utmaningar – och är ett exempel att inspireras av. (2023-02-17)
  • ”Att öka befolkningen i norr är ett nationellt intresse och en säkerhetsfråga”
    Konferensen Arctic Frontiers i Tromsö samlade forskare, ministrar och statssekreterare i nordiska länder, amerikanska senatorer och diplomater, journalister, representanter för urfolk och näringsliv och många andra. Och så Region Norrbotten genom projektet North Sweden Green Deal. Här är ett axplock av röster om utmaningar, möjligheter och vägar framåt. (2023-02-10)
  • Ute på jakt efter nya talanger
    Vi är många som är ute efter nya talanger och nya invånare för att säkra framtiden. För oss i norra Sverige handlar det om att gå i bräschen för den hållbara samhällsomställningen. North Sweden Green Deal var med när nätverket Switch to Sweden besökte Estland och Finland för att lära av deras erfarenheter. (2023-01-13)
  • Pressat planarbete när nya Gällivare tar form
    Hur jobbar man med en stor etablering, avveckling och utveckling av bostadsområden, att skapa nya attraktiva livsmiljöer – samtidigt som man måste ta hänsyn till ett helt gäng riksintressen? Det är den utmaningen samhällsplanerarna på Gällivare kommun är mitt i. (2022-12-30)
  • Energin som får Boden att spira och frodas
    Vilken roll spelar energin i Bodens utvecklingsresa och framtidsplaner? Före jul samlades energigruppen inom North Sweden Green Deal för att lära och inspireras av kommunens arbete och visioner. (2022-12-28)
  • ”Att leva är mer än att bara bo”
    Att bygga snabbt, men med kvalitet. Storskaligt, men vackert. Förmånligt för den som bygger, men samtidigt rimliga priser för den som ska bo. Och samtidigt skapa förutsättningar för ett bra liv mellan husen. Är det ens möjligt? – Det var aldrig någon tvekan om att säga ja, säger Eva Nordström, regeringens samordnare för hållbart samhällsbyggande i norr. (2022-12-05)
  • ”Vi talar om mellanmänskligt närhetsliv”
    Har Gunnarsbyn i Bodens kommun hittat receptet på en livsmiljö som verkligen kan attrahera inflyttare? – Andra talar om närhetsliv, vi talar om mellanmänskligt närhetsliv, sade Micke Engström, Gunnarsbyns byaförening, när projektet North Sweden Green Deal höll konferens i bygden. (2022-11-11)
  • ”Hur kan vi bygga byakänslan när vi bygger nya villakvarter?”
    Hur sätter vi människan i centrum när nya Norrbotten ska formas? Vi kanske kan få någon att flytta hit för ett jobb – men det är inte det som får någon att trivas, rota sig och göra en plats till sin. Allt fler kommuner i länet brottas med frågan om social inkludering – och fick ny inspiration på vår konferens i Gunnarsbyn. (2022-11-11)
  • Arbetskraftsbristen – kris som kräver mobilisering
    Larmen om strömmarna från välfärdsjobben till den tunga industrin duggar tätt i Norrbotten. Redan nu slår personalbristen hårt mot både vård och skola. – Det är en kris men samhället behandlar det inte som en kris. Vem har riskanalysen? sade Anna-Maria Lundkvist Monroy, Länsstyrelsen, under Kompetensrådets möte på Boden Business Park. (2022-09-28)
  • ”De som kommer ska inte bli en isolerad ö”
    Hur lockar vi utländsk kompetens till Norrbotten? Och hur får vi dem att trivas, rota sig och stanna? Kaunis Iron har lyckats få tre specialister att flytta över tusen mil – från Sydafrika till Pajala. I veckan samlas Kompetensrådet på Boden Business Park. Anna Johansson, HR-partner på Kaunis Iron, berättade under tisdagen hur företaget gått tillväga. (2022-09-22)
  • Gamla mönster måste brytas när Norrbotten ska växa
    Norrbottens kompetensförsörjning kräver att vi omprövar gamla sanningar, bryter gamla mönster och även rannsakar oss själva.
    – Vi kanske släpper in nya människor i samhället, men inte alltid i vår egen personliga sfär, säger Annika Fredriksson, VD för Swedish Lapland Visitors Board.
    (2022-09-21)
  • Vi måste trycka på den gröna vågen
    – Det är tokbrist på allt! utbrister Leif Pääjärvi från Utbildning Nord tidigt under konferensen. Och visst har han rätt. I Norrbotten är nästan alla yrken bristyrken. Så vad kan vi göra åt det? Nu kraftsamlar olika aktörer i länet för att gemensamt söka lösningar. I slutet av maj samlades Kompetensrådet på Boden Business Park.
    (2022-06-08)
  • Kraftsamling för att ta vara på unik chans
    Ett möjligheternas fönster har öppnat sig för norra Sverige. Hur utnyttjar vi det på bästa sätt? I svaret på den frågan finns nyckeln till Norrbottens och Västerbottens framtid. En sak är i alla fall säker: vi måste samarbeta på en helt ny nivå.
    – Ingen enskild aktör kan lyckas på egen hand med den industrirevolution och samhällsomvandling som är på gång, säger Janus Brandin, regional utvecklingsdirektör.
    (2022-04-28)
  • The North Sweden Green Deal – ett nytt projekt för den stora hållbara samhällsomvandlingen
    I fokus för projektet The North Sweden Green Deal står de nya gröna industriinvesteringarna men även den befintliga arbetsmarknaden kommer att beröras för att den hållbara samhällsomvandlingen ska bli möjlig. Projektet ska förstärka arbetet med den hållbara samhällsomställningen i Norrbotten och Västerbotten. (2022-04-07)