Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll Hoppa direkt till artikel

Tornedalskulturen ger röst åt de tystade

Hur återvinner man stoltheten över ett språk och en kultur som länge tystats ner? I Tornedalen har man tagit tillbaka en del av det som gick förlorat i försvenskningsprocessen.

- När man lyfter upp något på scenen, som teatern gjorde första gången 1986, så blir det på något sätt på riktigt. Det är värt något. Det bygger självkänsla, säger Erling Fredriksson som är chef för Tornedalsteatern.

Medan språket för många äldre är förknippat med smärta och förtryck kliver nu en ny generation fram som jobbar aktivt för att stärka meänkieli inför framtiden.

- Jag är stolt över att jag kan tala meänkieli och att jag kan lära ut det vidare. Det är en skatt, säger Linnea Huhta som gett ut flera barnböcker på språket.

Från att meänkieli i princip varit förbjudet kan man i dag ta del av teater på meänkieli, litteratur på meänkieli, barnprogram på meänkieli. Språket används för att bygga identitet.

- Jag tror att vi har nytta av en generell längtan efter rötter, att hitta det speciella med sig själv, säger Erling Fredriksson.

Avsnitt 5: Tornedalskulturen ger röst åt de tystadeExtern länk

Avsnitt 5: Tornedalskulturen ger röst åt de tystadeExtern länk (Spotify)