Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll Hoppa direkt till artikel

Slöjd & hantverk

Inzoomad bild på bandvävning.
Foto: Elena Lango / Silvermuseet

Norrbotten är ett län rikt på slöjd och hantverk. Det finns ett ökat intresse för Norrbottnisk slöjd och form där unika, lokalproducerade och hållbara verk, produkter och tjänster av hög kvalitet efterfrågas. Det är en del av regionens materiella och immateriella kulturarv med traditioner, seder och bruk som har överförts mellan generationer. Vårt arbete är att ta tillvara och utveckla området både som kultur och näring.

Inom slöjdområdet finns utbildningsaktörer, museiverksamheter, stiftelser och ett rikt föreningsliv. Norrbottens läns Hemslöjdsförening är en aktiv part i föreningslivet och Nämnden för hemslöjdsfrågor är en viktig del av infrastrukturen då slöjdområdet saknar institutioner i länet. Det finns även ett utbrett hantverksintresse bland hobbyutövare där många har en gedigen hantverksskicklighet. I dagens digitala samhälle löses geografiska och fysiska gränser upp och den traditionella hemslöjden förenas med andra konstarter och influeras av nya rörelser. Det leder till uttrycksformer där traditionella formspråk och tekniker möter samtida och framtida skildringar.

Inom formområdet verkar Svensk Form Norrbotten som är en regionalförening till Svensk Form vars verksamhet utgår från regeringsuppdraget att främja svensk design.

Slöjd- och formkonsulenter

Regionens slöjd- och formkonsulenter arbetar för att främja och utveckla området i länet med fokus på barn och unga samt yrkesverksamma.