Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll Hoppa direkt till artikel

Nationellt och internationellt arbete

Ensam är inte alltid stark och det finns många tillfällen där det lönar sig att dela med sig av varandras erfarenheter för att hitta vägar framåt. Öppenhet mot omvärlden innebär ökat samarbete och samverkan med andra regioner och länder. Här måste vi också se vad som pågår inom andra områden och på andra platser och lära oss av det.

Det nationella och internationella samarbetet handlar om att hitta gemensamma frågor både inom Sverige och med regioner i andra EU-länder. Tillsammans kan vi bland annat påverka besluten på nationell eller internationell nivå så att vi i Norrbotten får möjligheter att växa och utvecklas även utanför de ramar där vi saknar direkt bestämmanderätt. 

Nationellt samarbete

Europaforum norra Sverige där de fyra nordligaste regionerna, Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland samarbetar inom forskning och näringslivsfrågor. Samarbetet ligger även till grund för att kunna driva gemensamma frågor på EU-nivå.

Internationellt samarbete

  • Assembly of European Regions (AER) är ett samarbete mellan europeiska regioner. Här ingår över 250 regioner från 32 länder och 14 internationella organisationer. AER verkar för att stärka regionernas politiska roll och öka det gränsöverskridande samarbetet mellan regionerna.
  • Conference of Peripheral Maritime Regions (CPMR) är en samlingsorganisation för internationellt samarbete kring europas havsregioner. Region Norrbotten ingår i kommissionen som ansvarar för Östersjön.