Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll Hoppa direkt till artikel

Insatser

Ungdomar pluggar tillsammans.
Foto: Image Source/Johnér Bildbyrå.

Många branscher befinner sig idag i konstant förändring. Därför ökar också betydelsen av det livslånga lärandet.

Tillsammans med länets kommuner, universitet och Myndigheten för yrkeshögskolan arbetar vi för att etablera fler eftergymnasiala utbildningar i länet som möter marknadens behov. Det är viktigt för alla parter att en person som avslutat en utbildning möts av möjligheter på arbetsmarknaden. Vi gör också insatser för att underlätta för nyanlända att etablera sig i Sverige och på den svenska arbetsmarknaden.

Vuxenutbildning

Vuxenutbildning är en av de viktigaste insatserna för att underlätta karriärbyten senare i livet. Samrådet mellan kommuner och Region Norrbotten är en förutsättning för att kunna få stöd till den typen av utbildning. Under 2022 kommer exempelvis vuxenutbildningarna i Arjeplog, Arvidsjaur, Boden, Kalix, Luleå, Piteå och Älvsbyn söka medel hos Skolverket på omkring 120 miljoner kronor.

Kommunala lärcentrum

Vi hjälper länets kommuner att etablera lärcentrum för invånarna. Ett lärcentrum fungerar som en mötesplats där man kan få hjälp att hitta kompetensutveckling och kommunal service.

YH-utbildningar

Kommunerna i Norrbotten är överens om att ett aktivt kulturliv och en attraktiv livsmiljö är viktigt för att attrahera ny kompetens. Idag finns ett flertal framgångsrika utbildningar inom spelutveckling och besöksnäring i Sävast företagsby. Vi samarbetar också med YH-myndigheten för att fler utbildningar ska startas i länet. Just nu arbetar vi bland annat för att få till fler utbildningar inom kulturella och kreativa näringar som musik- och kulturproduktion.