Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Brännande frågor på filmpolitiskt toppmöte

Vilken väg ska den svenska filmpolitiken ta? På fredag samlas aktörer på olika nivåer inom branschen för ett filmpolitiskt möte i Göteborg.

Filmproduktion

Mer pengar än någonsin går till filmproduktion. Aldrig tidigare har det gjorts så mycket film som nu. De stora streamingtjänsterna har ritat om kartan för både filmbransch och publik. Resultatet av det svenska valet har skapat frågetecken kring framtiden. Globala förändringar orsakar utmaningar.

På bordet i årets filmpolitiska möte ligger därför en rad brännande frågor. Det handlar om det offentligas roll, ägande, svenskhet och kreativ kontroll.

Från Region Norrbotten deltar regionrådet Glenn Berggård (V) och Janus Brandin, regional utvecklingsdirektör.

”Armlängds avstånd”

– Filmpolitiken behöver erbjuda en möjlighet för människor att visa upp vad som händer och sker här uppe. Både genom dokumentärfilmer men också spelfilmer, som lyfter brännande frågor och berör. Det är viktigt att politiken håller armlängds avstånd till kulturutövandet. Samtidigt ska politiken skapa förutsättningar så att det kan utövas, säger Berggård.

Mötet äger rum under Göteborg Film Festival. Där möts politiker och tjänstepersoner på kommunal, regional och nationell nivå. Tungviktare från filmbranschen och representanter för regionala produktions- och resurscentrum.

”Håller fanan högt”

– Det gäller att vi håller fanan högt för kulturutveckling i Norrbotten, för att vara en attraktiv region. Mötet är en naturlig mötesplats för de som är verksamma inom branschen. Det är viktigt att filmpolitik diskuteras och debatteras. Det är ett samtal som behöver föras om hur film kan vara en viktig del av kulturpolitiken och hållbar utveckling, säger Glenn Berggård.

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) kommer att öppningstala. Medverkar gör också Amanda Lind (MP), ordförande i riksdagens kulturutskott och Lawen Redar, kulturpolitisk talesperson (S). Även Anette Novak, vd Svenska Filminstitutet samt regissörerna Abbe Hassan, Sanna Lenken och Salad Hilowle hör till dem som kommer att vara på plats.

- Årets toppolitiska möte är viktigt då det ligger flera aktuella ärenden på bordet, som ägande och hur produktionsincitamenten fördelas, säger Sandra Warg, vd för Filmpool Nord.

Kontakt vid frågor:

Glenn Berggård, regionråd (V)
glenn.berggard@norrbotten.se