Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Fler småföretag ska leva vidare – nytt projekt får EU-medel

Många små företag i Norrbotten står inför ägarskifte i närtid – men att hitta en ny ägare är inte så lätt. Nu ska företagarna få hjälp via ett nytt projekt. Hållbara Ägarskiften är ett av 21 projekt i Övre Norrland som får dela på 148 miljoner kronor i EU-medel. Region Norrbotten medfinansierar flera av projekten.

Äldre man och yngre kvinna vid en laptop.
Med rätt stöd kan fler småföretag leva vidare när ägaren vill trappa ner. Foto: Scandinav.

Idag blev det beslutat vilka projekt som är näst på tur att ta del av pengar som ska skapa ett smartare, grönare och mer sammanlänkat EU samt en mer inkluderande arbetsmarknad.

Satsningen på småföretag går ut på att ge företagen stöd som bereder väg för ett ägarskifte. Det handlar om att öka värdet på företagen, bli mer synliga för potentiella köpare och bli bättre på dialog med dessa. Företagarna får vägledning kring personalövertagande eller kooperativt ägande. Projektet får stöd av Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF).

– Om projektet lyckas kommer det att bidra till att lokala jobb och lokal service inte försvinner, framför allt i glesbygd. Målet är att få på plats en stödstruktur som kan leva vidare efter projektets slut, säger Helena Ölund, ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

Två projekt som handlar om bredbandsutbyggnad får också stöd av ERUF. I båda fallen handlar det om ortsammanbindande nät, men på olika platser i Norrbotten.

– Snabbt bredband gör det möjligt att studera och arbeta på distans och att driva företag. Det är i själva verket en förutsättning för all utveckling i Norrbotten, säger Helena Ölund.

Bodens kommun får medel från Europeiska socialfonden (ESF+) för sitt projekt Grönt industriutbildningspaket. Det ska erbjuda vuxenutbildningar och validering för att möta behoven som de nya industrierna har.

Med projektet Move on up gör Gällivare, Jokkmokk, Kiruna och Överkalix kommuner gemensam sak för att vässa sitt arbete med att välkomna och ta hand om inflyttare. Det projektet får också medel från ESF+.

Beslutet om vilka projekt som prioriteras togs idag av strukturfondspartnerskapet för Övre Norrland.

______________

Fakta: Strukturfondspartnerskapet

Strukturfondspartnerskapen ska underlätta för gemensamma prioriteringar mellan regional utvecklingspolitik, arbetsmarknadspolitik och EU:s sammanhållningspolitik.

Partnerskapet prioriterar bland ansökningar till det europeiska regionala utvecklingsfondsprogrammet och det europeiska socialfondsprogrammet. Strukturfondspartnerskapet Övre Norrland omfattar Norrbottens och Västerbottens län.

Tillväxtverket och Svenska ESF-rådet som förvaltande myndigheter fattar de formella besluten för varje projekt.

Läs mer

Kontakt

Helena Ölund (S), ordförande regionala utvecklingsnämnden
070-328 61 48
Helena.olund@norrbotten.se

Monica Lejon, enhetschef Näringsliv och samhälle
070-387 37 52
monica.lejon@norrbotten.se