Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Restvärme ska bli fjärrvärme – EU-stöd till Gällivare-projekt

Om några år ska restvärme från industrin värma hem och arbetsplatser i Gällivare. Projektet är ett av flera i Norrbotten som får ta del av 108 miljoner kronor i EU-medel.

Slalombacke i kvällsbelysning.
Dundret, Gällivare. Foto: Kent Wingsund.

Idag blev det beslutat vilka projekt som är näst på tur att ta del av pengar som ska skapa ett smartare, grönare och mer sammanlänkat EU.

Satsningen i Gällivare handlar om att ta vara på restvärmen från fossilfri stålproduktion. Det är Gällivare Energi som vill uppdatera systemet för fjärrvärme så att det är klart när produktionen av det fossilfria stålet kommer igång. Projektet beviljas drygt fyra miljoner kronor.

– Att kunna cirkulera och återanvända energi är en viktig pusselbit när vi bygger framtidens klimatsmartare Norrbotten, säger Helena Ölund, ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

Två projekt som handlar om hållbara transporter i Norrbotten får också stöd. Arvidsjaurs kommun ska göra en förstudie om hur biltestnäringens godstransporter ska kunna göras med tåg i stället för på väg. Den nya lösningen ska vara både säkrare, billigare och bättre för klimatet.

Bodens kommun får stöd som handlar om transporter till det nya industriområdet där bland annat H2 Green Steel ska ligga. Projektet får drygt elva miljoner kronor till kollektivtrafikanslutningar, busshållplatser, laddningsstationer för elcyklar och cykelbanor till det nya industriområdet. Målet är att personal, externa besökare och kommuninvånare ska kunna ta sig till industriområdet på ett effektivt och hållbart sätt.

Det blir även en satsning på små- och medelstora företag i Norrbotten. Stödet ska gå till insatser som stärker företagens konkurrenskraft och attraktionskraft, innovationsförmåga och förmåga att internationalisera. Stödet ska även gå till att satsa på en grön och digital omställning. Projektet får drygt 74 miljoner kronor att fördela på företagen.

Sammanlagt är det 108 miljoner kronor i medel från Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) som fördelas på projekt i Norrbotten och Västerbotten.

Beslutet om vilka projekt som prioriteras togs idag av strukturfondspartnerskapet för Övre Norrland.

Här är alla projekt som får ERUF-medel

Fakta om Strukturfondspartnerskapen

Strukturfondspartnerskapen ska underlätta för gemensamma prioriteringar mellan regional utvecklingspolitik, arbetsmarknadspolitik och EU:s sammanhållningspolitik.

Partnerskapet prioriterar bland ansökningar till det europeiska regionalfondsprogrammet och det europeiska socialfondsprogrammet. Strukturfondspartnerskapet Övre Norrland omfattar Norrbottens och Västerbottens län.

Tillväxtverket och Svenska ESF-rådet som förvaltande myndigheter fattar de formella besluten för varje projekt.

Kontakt

Monica Lejon, Enhetschef Näringsliv och samhälle
monica.lejon@norrbotten.se