Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Viktig EU-delegation på besök i Norrbotten

Det svenska ordförandeskapet tuffar på med många EU-möten i Norrbotten. Nu hälsar vi arbetsgruppen SMOR välkommen till Norrbotten och Luleå.

Glenn Berggård står i talarstolen inför SMOR-delegationen.
Glenn Berggård hälsade SMOR-delegationen välkomna till Norrbotten.

SMOR är förkortningen av namnet Arbetsgruppen för strukturåtgärder och de yttersta randområdena. SMOR jobbar med EU:s sammanhållningspolitik och ska se till att den tar hänsyn till de särskilda utmaningar som finns på vissa håll i unionen. Det kan handla om regioner som är avsides, som är öar, bergiga eller har ett besvärligt klimat. SMOR:s arbete har stor påverkan på oss som lever och verkar längst bort från EU:s centrum. Därför är det ett viktigt besök.

Arbetsgruppen hälsades välkommen av regionrådet Glenn Berggård (V) i Luleå stadshus.

– Norrbotten ska fortsätta att bidra till den europeiska ekonomin genom att leverera resurser och klimatsmarta lösningar. Detta kräver investeringar inte bara i den gröna och digitala omställningen utan också i människor och i samhället, sade Berggård i sitt välkomsttal.

Ska besöka Hybrit

Tredagarsbesöket omfattar bland annat besök på Hybrit, ReeMap och världsarvet Gammelstads kyrkby. Sedan går resan och vidare till Skellefteå.

Deltagarna kommer under sina dagar i norra Sverige att möta aktörer inom akademi, kommun och näringsliv. De ca 50 deltagarna får lära sig om arbetet med att förverkliga den gröna omställningen. SMOR-delegaterna kan på plats se vilken betydelse sammanhållningspolitiken har för oss som lever här – men också vilka utmaningar vi behöver fortsatt stöd för att möta.

Regeringskansliet är värd för besöket, men programmet har utarbetats i samarbete mellan Region Norrbotten, Luleå kommun, Region Västerbotten, Norsjö kommun och Skellefteå kommun.