Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Gör de ungas röster hörda!

Norrbottens unga är länets framtid. Vi behöver deras drivkraft, deras idéer, deras kompetens. Men vad är viktigt för dem? Hjälp oss att ta reda på det. Använd vårt workshopmaterial för unga.

Rus Norrbotten 2

Just nu pågår processen med att ta fram en ny regional utvecklingsstrategi, RUS. Den tar sikte på 2040. Dagens tonåringar kommer att vara en bra bit in i vuxenlivet 2040. 

Vi som är vuxna har ett ansvar att hjälpa dagens unga till delaktighet och inflytande. Kan du möjliggöra för ett gäng unga att påverka samhället de ska vara vuxna i - gör det! Du som kanske är skolledare, lärare, fritidsledare eller jobbar ideellt i en förening kan vara en sådan möjliggörare.

Vårt särskilda workshopmaterial för unga lämpar sig för personer som är 12-20 år. Här finns instruktioner och arbetsblad.  Det handlar om vad som är bra och mindre bra på platsen där de bor, vad de saknar och hur man skulle kunna göra det bättre. Sista dagen att bidra är 1 november. 

Workshopen kan göras av många olika grupper och sammanhang, som:

  • ett elevråd
  • i en skolklass
  • i en kultur- eller idrottsförening
  • ett kompisgäng
  • ett fritidsgårdsråd

Förberedelserna är bara att skriva ut de två arbetsbladen. Workshopen tar ungefär en timme att genomföra.

De tankar, förslag, åsikter och idéer vi får in hanteras alla på samma sätt. Vi tar hjälp av AI för att analysera och sammanställa de stora mängder svar vi får in. Det betyder att åsikter från en tonåring får samma utrymme som en politikers eller företagsledares åsikter. RUS handlar om påverkan på riktigt.

Frågor? Hör av dig till vår ungdomskonsulent isa.camara-ponturo@norrbotten.se.

Läs här om när Ungdomsrådet i Boden körde workshopen
Vad är en RUS och varför är den viktig? Se vår Q&A på utvecklanorrbotten.se/rus