Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll
Nytt

Region Norrbotten och LKAB sätter scenen i Almedalen

Almedalen 1

När Almedalsveckan gör nypremiär på plats i Visby efter ett par års uppehåll så lanseras nu Norra scen – en arena för den gröna omställning som är på väg att förskjuta den nationella utvecklingens centrum norrut. Satsningen är ett gemensamt initiativ från Region Norrbotten och LKAB, och den första i sitt slag under politikerveckan.

– Modiga företagsledningar har beslutat om gigantiska investeringar i grön omställning i Norrbotten. Nu är det viktigt för att möjliggöra detta och att samhället och regering inser vikten av offentliga investeringar i såväl energi och infrastruktur som samhällsservice och kultur, säger Nils-Olov Lindfors (C), regionråd vid Region Norrbotten.

Norra scen är ett gemensamt initiativ av Region Norrbotten och gruvbolaget LKAB. Tillsammans med en lång rad aktörer med koppling till regionen så som Luleå tekniska universitet (LTU), North Sweden European Office, Swedish Space Corporation, Luleå kommun Norrbotniabanan och branschorganisationen Svemin skapas en gemensam arena för diskussioner kring den gröna industriomställningen, samhällsutvecklingen och relaterade kompetensutmaningar.

Medverkar gör bland andra Jan Moström, vd och koncernchef LKAB, Anna Borg, vd och koncernchef Vattenfall, Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet och chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research samt Svante Axelsson, nationell samordnare Fossilfritt Sverige.

– Vi står mitt i den största omställning som industrin och samhället genomgått de senaste hundra åren. Det skapar möjligheter för oss i norr, för Sverige och för världen. Men då krävs handlingskraft och modiga beslut, även från politiken. Vi måste tillsammans kavla upp ärmarna för att lösa de utmaningar som återstår, säger Jan Moström, vd, LKAB.

Under kommande årtionden planeras hundratals miljarder att investeras i norra Sverige och befolkningen i landets glesast befolkade län bedöms öka med tiotusentals personer. På programmet för Norra scen återfinns en rad av de utmaningar som regionen och Sverige har att hantera under kommande år:

  • Hur vi klarar av att genomföra den största omställningen i modern historia med dubblad elproduktion och snabba och trygga miljö- och tillståndsprövningar.
  • Hur överlever vi växtvärken och skapar bostäder och en hållbar samhällsutveckling på alla nivåer
  • Hur fixar vi århundradets kompetensutmaning och får tusentals nya norrlänningar att komma och stanna kvar i regionen.

I samtalen på Norra Scen deltar företagsledare, nuvarande och tidigare politiker, generaldirektörer, region- och kommunpolitiker och en rad ledande experter och beslutsfattare inom klimat, miljö, rekrytering och samhällsbyggnad. LKAB representeras bland annat av koncernchefen Jan Moström och Region Norrbotten av regionråden Kenneth Backgård och Nils-Olov Lindfors samt utvecklingsdirektör Janus Brandin. Hela programmet finns på utvecklanorrbotten.se/almedalen där även seminarierna livestreamas, liksom på webbplasten Almedalen Play

Här hittar du programmet för Norrbotten i Almedalen

Läs mer om Norrbotten i Almedalen

Vill du veta mer?

Välkommen att kontakta Nils-Olov Lindfors (C), regionråd Region Norrbotten eller Anders Lindberg, presschef, LKAB.
nils-olov.lindfors@norrbotten.se, 070-380 00 44
anders.lindberg@lkab.com, 072-717 83 55