Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Gröna omställningen ändrar förutsättningarna för elförsörjning

I årtionden har grön el från Norrbotten bidragit till tillväxt i hela landet. På grund av nyetableringar inom näringslivet går Norrbotten från att bara vara en stor elproducent till att även vara en stor elkonsument. En analys från Region Norrbotten visar att överskottet i elproduktionen kommer att krympa betänkligt till 2028.

Fyra vita vindkraftverk i Norrbottensfjällen
Foto: iStock

Behovet av el växer stadigt i takt med befolkningen, digitaliseringen och omställningen till ett fossilfritt samhälle – och elnätet hänger inte med. Redan nu har städer i Syd- och Mellansverige problem med elförsörjningen.

I dag presenterar länsstyrelserna i Skåne, Stockholm, Västra Götaland och Uppsala, på regeringens uppdrag, rapporter om elförsörjningen i deras län. För att komplettera deras perspektiv har Region Norrbotten och Region Västerbotten låtit göra en egen analys.

Rapporten visar tydligt att södra Sverige inte kan räkna med att kunna hämta mer el från Norrbotten och Västerbotten eftersom det egna behovet kommer att öka kraftigt. De gröna elintensiva industriinvesteringar som sker i Norr- och Västerbotten kommer att förbruka mycket av det överskott som finns i dag.

– Det är viktigt att alla intressenter förstår att det inte finns så mycket ledig kapacitet här som man kan tro. Elförsörjningsfrågorna måste in i all samhällsplanering och de kan inte vänta, säger Nils-Olov Lindfors (C), regionråd.

Ett exempel på en satsning som kräver mycket el är den nya pilotanläggningen HYBRIT, där en metod för att tillverka stål utan kol utvecklas. Även gruvnäringen kommer att högre utsträckning elektrifiera brytningen av järnmalmen som ska bli stål. I Skellefteå byggs redan batterifabriken Northvolt, som ska förse framtidens rena elbilar med batterier.

Att etableringarna och projekten lyckas och får utrymme att växa är av yttersta vikt för att Sverige ska nå klimatmålen. Men - de kommer att behöva mycket el. Det gör även de datacenter och andra etableringar som nu växer upp som svampar ur jorden uppe i norr.

I det norra området finns idag ett överskott av el och en positiv effektbalans på cirka 3000 MW. Prognosen i rapporten är ett ökat effektbehov för industri och näringsliv i området på som mest 2400 MW till år 2028. Då ska man ha i åtanke att HYBRIT år 2028 fortfarande är i försöksfas. Även om produktionen av vind- och vattenkraft kommer att öka i området kompenserar det inte för den ökade efterfrågan.

– Vi säger inte att all el ska stanna här, men vi måste beakta våra egna behov. Ett enda projekt i Norrbotten kan kräva mer effekt än hela Storstockholm. Det är viktigt att inte begränsa den mycket goda utvecklingspotential som finns här, säger Nils-Olov Lindfors.

Här kan du ladda ned rapporten Regional elnätsanalys Norrbotten och norra Västerbotten

Vill du veta mer är du välkommen att kontakta Nils-Olov Lindfors, regionråd (C).

nils-olov.lindfors@norrbotten.se, tel: 070-380 00 44