Stort intresse för Norrbotten på Emigration Expo i Utrecht
Norrbotten gjorde ett stort avtryck på Europas största migrationsmässa. Under två dagar har ”Arctic Sweden” fört uppskattningsvis ett par tusen längre samtal med besökare som vill emigrera. Nu följer arbetet med att följa upp tagna kontakter för att hjälpa dessa att bli nya norrbottningar.
På Emigration Expo i Nederländerna har Region Norrbotten och länets kommuner tagit ett första steg för att gemensamt äga berättelsen om länet. Den gemensamma avsändaren, Arctic Sweden, gav kommunerna möjlighet att sida vid sida ta plats med sina unika erbjudanden och sin egen profil.
– Med den attraktiva gemensamma avsändaren blir det lättare för oss som liten kommun att presentera oss själva på den internationella arenan, säger Ida Brännström, Övertorneå.
Ida Brännström och monterkollegan Cornelis Uittenbogaard (till vänster) mötte många som var nyfikna på Övertorneå.
Den gemensamma satsningen skapade en stolthet över att vara del av något större. Den visade sig också vara en styrka på denna internationella arena. Arctic Sweden har fått positiv uppmärksamhet inte bara från mässbesökarna, utan även arrangörerna och andra utställare.
Under helgen besökte 13 000 nederländare mässan. Hos alla medverkande för Arctic Sweden har det varit ett ständigt flöde av intresserade. Enbart Luleå kommun uppskattar att man fört 200 längre samtal under mässans två dagar.
Till Luleå i veckan
Ett par av dessa intresserade kommer till Luleå redan denna vecka. Representanterna från Luleå kommun träffade ett nederländskt par som nu reser upp till Luleå och hoppas bli kvar där. De har tidigare bott i Nordmaling och förstår svenska ganska bra. Den ena av dem har redan sökt in till LTU.
– Vi ska träffa dem på tisdag. Hans sambo vill jobba, hon jobbar inom turism så vi funderar på vilka företag vi ska kontakta. Min kollega Ian ska kolla det här med bostäder och visa dem runt i Luleå, säger Monica Barck Flygare, företagskoordinator Luleå.
Christoffer Brännström, Luleå, fick visa många mässbesökare information om stadens möjligheter.
Delegationen omfattade fyra nederländare som redan är etablerade i Norrbotten. En av dem var Cornelis Uittenbogaard, som jobbar med samhällsplanering i Övertorneå kommun.
– Det har varit högt tryck på montern, vi har haft massor av samtal. Folk kommer med konkreta frågor och vill veta hur det är att leva i Norrbotten. Det känns jättepositivt, säger han.
Samla erfarenhet
Satsningen med kommunernas medverkan har möjliggjorts genom projektet North Sweden Green Deal, som medfinansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden.
Region Norrbotten har genom projektet satt kommunerna i Norrbotten i centrum för den hållbara samhällsomvandlingen. För knappt ett år sedan började arbetet med att stärka kommunernas förmåga att attrahera och ta hand om nya presumtiva invånare. Helgens medverkan på Emigration Expo var en pilot, ett tillfälle att testa förmågan i tuff konkurrens och få erfarenheter och lärdomar inför kommande insatser. Den skicklighet och stolthet som kommunerna visat upp under mässan har grundats av ett gediget förarbete. Det kan ge en del resultat redan i år.
Madelein Keskitalo fick tala med många nederländare som var inlästa och inriktade på just Kiruna.
– Det har varit helt fantastiskt, vi har blivit så uppmärksammade. Det har varit fullt tryck hela tiden och det är många som är intresserade av att flytta till oss och börja jobba här. Några har sagt att de vill flytta redan i år, andra har en lite längre process, säger EURES-rådgivaren Kirsi Paloniemi Lundqvist som ingick i Norrbottens delegation.
Många vi träffat på mässan läser redan svenska målmedvetet inför sina planer på att byta land. EURES är ett nätverk med konkreta verktyg för att stötta arbetskraftens rörlighet inom EU. Kirsi fick berätta om möjligheterna inom Targeted Mobility Scheme, som bland annat omfattar stöd för språkstudier före flytt.
Kirsi var en resurs på plats för alla kommuner samt Regionen. Förr eller senare hamnade de flesta seriösa intressenter hos henne för information om var EURES kan hjälpa till med.
I anslutning till Arctic Sweden-montern fanns både LTU och LKAB.
– Det är många som är intresserade av norra Sverige och vad vi kan erbjuda häruppe. Vi har träffat personer med kompetenser vi verkligen behöver. Positivt är också att vi är olika parter på mässan så att vi kan erbjuda tandemrekryteringar. Sjuksköterskor, socialarbetare, ingenjörer, IT - många yrkesgrupper har varit förbi hos oss. Med gemensamma krafter kan vi lösa kompetensutmaningen i Norrbotten, säger Åse Juhlin, HR-chef på LKAB.
LKAB:s delegation omfattade medarbetare från flera länder.
Även i LKAB:s monter, intill Arctic Sweden, var det högt tryck hela mässan.
– Jag tror på det här att vi jobbar tillsammans, att vi är en stor delegation. Den samlade känslan av att vi samarbetar och visar upp det ger mycket mer än man tror. Vi kan prata om oss som arbetsgivare och sedan visa hur bra det går att pendla från kringkommunerna, säger Sofi Waltare, Luleå tekniska universitet.
150 000 emigrerar varje år
Varje år emigrerar ungefär 150 000 nederländare. Många av dem söker ett liv med större lugn, nära naturen, och en tryggare uppväxtmiljö för barnen. De som köper biljetter till mässan är ofta långt gångna i sina planer och är pålästa och motiverade.
Norrbotten ska nu jobba vidare med kontakterna. En del har kommit via QR-koden för Arctic Sweden, andra via andra digitala formulär, en del via rekryteringstjänsten Minddig, andra via mail eller ifyllda formulär på papper.
Det kan ta lite tid att genomföra en emigration, men vi hoppas få träffa en del av våra mässbesökare igen – kanske som arbetskamrater, grannar, klasskamrater och i föreningslivet.
Text: Sara Stylbäck Vesa
Foton: Nino Pels
North Sweden Green Deal är ett initiativ för att förverkliga en hållbar samhällsomställning, i kölvattnet av de nya industrietableringarna.
Projektet drivs av Region Norrbotten och Region Västerbotten tillsammans med en mängd andra aktörer. Det finansieras av Europeiska regionalfonden (ERUF).