Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

AI-lab hos kommunerna i Norrbotten

Region Norrbotten har sedan tre år tillbaka lett ett arbete kring befolkningsförsörjningen. Målet är att få fler att vilja flytta till Norrbotten. Kommunernas inflyttningslotsar har velat undersöka hur man med hjälp av AI kan underlätta sitt arbete med mottagarkapacitet och attraktionsförmåga. Under hösten leder därför bolaget Driftwind på uppdrag av regionen ett AI-lab i form av workshops för kommunerna i Norrbotten. Vad kan AI hjälpa till med?

Tre kvinnor skrattar när de tittar på något.
Anu, Jenna och Karin från Haparanda kommun skrattar åt labbets fake news.

AI berör fler avdelningar eller förvaltningar inom en kommun och därför har andra intresserade också beretts möjlighet att delta. Workshopen i Haparanda i slutet av september samlade skol-, kultur-, näringslivs- och landsbygdsutvecklare, inflyttningsservice och chefer från samhällsbyggnad och kansli från Haparanda, Kalix och Piteå kommun. En tidigare workshop har hållits i Luleå och ytterligare en kommer att hållas i Kiruna i slutet av oktober.

De flesta av deltagarna vittnade om att de har testat att arbeta med AI genom verktyg som Chat GPT eller Microsofts Co-pilot. Mest verkar det användas som en hjälp för att hantera texter, för att få hjälp med det kreativa utöver att rensa, strukturera texter och skriva rapporter. Och det blir tydligt att det än så länge används mest ur ett mindre individuellt behov. I diskussionerna blev det tydligt att man ser potentialen i att kunna effektivisera handläggningar, analysera stora datamängder i administrativa processer, kanske utveckla välfärdstjänster, vara diagnosstöd, lösa bemannings- och demografiutmaningar och så vidare.


Lars från Driftwind tog deltagarna med på en historisk resa kring teknikutveckling och AI.

Risk och potential

Under dagen sattes också AI i ett historiskt och offentligt perspektiv. Vad används AI till idag och vad skulle det kunna nyttjas för framöver?  Vad får man göra och vad får man inte göra ur ett juridiskt perspektiv? Vad kan vara risker och vad är potentialen? Vad har redan gjorts av olika aktörer; varför, när, var, hur och för vem?

Christer från bolaget andFRiends var med via länk och berättade hur Göteborgsoperan skapade en AI-bot för karaktären Sandvargen ur barnföreställningen med samma namn. Det blev en succé för operan.

Uppmaningen från Christer är att se AI som en energisk arbetskompis, att vara respektlöst nyfiken inför tekniken och sist men inte minst - labba, testa, lek och framför allt GÖR!


Christer från bolaget andFriends levererade inspiration.

Nyhetslabbet levererar fake news

Under lab-delen var uppgiften att skapa en falsk nyhet och en sann. Det blev tydligt att det är lättare att fuska med text än bilder, som tenderar att se ut som ryska propagandabilder.

En nyhet blev: ”Haparanda och Torneå har bildat en egen stat”. Det visade sig bli betydligt svårare att göra en sann nyhet av samma påstående.

En annan nyhet blev: ”Gropen i Haparanda blir ett symboliskt tomrum, i samarbete med Torneå”.

En tredje nyhet blev: ”Norrbotten blir ett eget land – presidenten utses med snöbollskrig”.

Den fjärde nyheten blev: ”Haparanda och Torneå - en ny era av samarbete och enighet”.

Ledarskapet viktigt

Den stora obesvarade frågan mot slutet av dagen rör vad vi skulle kunna göra ur ett större perspektiv? Vad skulle vi med hjälp av AI kunna göra för Norrbottens utveckling? Vad vill vi göra, och går det att genomföra med befintliga strukturer?

Dialogen landade i att det krävs ledare som är förändringsbenägna och stödjer en lärandekultur både ur strategiskt och praktiskt perspektiv. Och det är genom GÖRANDET som vi kommer att kunna vara en spelare i utvecklingen.

Dagen avslutades med att alla gjorde en handlingsplan för fortsatt arbete, förstås med hjälp av AI-verktyg.

Arbetet med befolkningsförsörjning och attraktionsförmåga har bedrivits genom projektet North Sweden Green Deal Attraktion (2022-2023) och Bryggprojektet – Mottagarkapacitet och attraktionskraft som avslutas hösten 2024.

Text och bild: Stina Almkvist