Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Arkitekturstudenter prövade vingarna för Arctic Design Center

Fyra LTU-studenter fick i uppdrag av Arctic Design Center att ta fram förslag på en resande paviljongbyggnad. – Jag har lärt mig mycket av denna uppgift. Jag har aldrig jobbat så hårt men det har varit extremt roligt, säger Cornelia Löwenberg, en av de deltagande studenterna.

Fyra modeller på paviljonger i en monter

Det är studenter från utbildningen Civilingenjör Arkitektur som tagit fram förslagen.  Det är inom kursen Arkitekturtypologier på avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet som de fyra förslagen till gestaltning och koncept av en resande paviljongbyggnad tagits fram. Nu finns möjlighet att ta del av förslagen på nya Slöjd- och formcenter i Shopping, Luleå.

– Vi har förhoppningen av realisera ett av de här alternativen. Nästa steg nu är att titta på det helt praktiskt, hur genomför det, hur är det möjligt att ha en sådan resande paviljong? säger Carolina Lundmark Weinz, projektledare för Arctic Design Center i Norrbotten.

Tillfällig mötesplats

Tanken är att paviljongen på 15-20 kvadratmeter ska kunna fungera som en tillfällig fysisk mötesplats med utställningsmöjligheter. Paviljongen ska till exempel kunna användas för dialog om gestaltad livsmiljö och som ett showroom för utvecklingsarbetet kring våra livsmiljöer. Den ska kunna fraktas och ställas upp på gator och torg eller i en galleria.

Vi i Norrbotten har nämligen ett enormt stort behov av att utveckla arbetet med gestaltad livsmiljö. Vi behöver både bygga mycket nytt och ta hand om det som redan finns.


Carolina Lundmark Weinz har själv studerat till civilingenjör med artitekturinriktning vid Luleå tekniska universitet. Nu är hon projektledare för Arctic Design Center.

– När vi talar om gestaltad livsmiljö handlar det inte bara om funktion utan också om upplevelser. Även att det finns en robusthet, att det är hållbart. Vi ska inte bara tänka här och nu utan ett längre tidsperspektiv. Ni studenter får bra kompetenser med er för att möta den typen av frågor, säger Carolina Lundmark Weinz.

Ingen av de fyra studenterna är från Norrbotten, och till visningen av förslagen bjöds deras möjliga arbetsgivare och kollegor in: aktörer inom samhällsplanering, byggande och boende.

”Behålla de duktiga och ambitiösa”

– Det är mycket viktigt att behålla de duktiga och ambitiösa personer som vi har i Norrbotten idag, sade hon och lyfte möjligheten att använda tillfället för att prata exjobb eller sommarjobb.

Uppdraget omfattade att ta fram en design inspirerad av former i naturen. Cornelia Löwenberg fastnade för snäckan och tog fram sitt förslag Coastal Canopy.

– Snäckan är en av de mest ikoniska och kända formerna som man hittar i naturen, det gyllene snittet ger en balans. Snäckskalen kan också kopplas till nomadfolks sätt att leva. Det är den perfekta symbolen för denna typ av arkitektur. En simpel form som kan tolkas på olika sätt, säger hon.


Cornelia Löwenbergs modell Coastal Canopy.

Inspirerat av norrsken

Lovisa Glavare Carlsson har inspirerats av norrskenet och skapat ett ljusspel med sitt förslag Aurora Pavilion. Hon har lekt med papper och undersökt hur hon genom kombinationer av kurvor, vågor och bågar kan skapa rum. Resultatet är en paviljong på 20 m2 där varje ribba är unik. Designad för att vara enkel att sätta ihop och ta isär.

– Dagsljus kan ta sig in och skapar skuggor på golv och tak. Under dagen ändras skuggorna så det blir ett ljusspel precis som norrsken är ett ljusspel. Det är ett konstverk som manar till nyfikenhet och möten mellan människor.


Lovisa Glavare Carlssons paviljong skapar ett ljusspel, precis som norrskenet.

Omringat av löv

Linn Sundström hämtade inspiration från fjällängsyran när hon utformade sin paviljong Rumex Acetosa.

– Fjällängsyra växer i rika ängsmarker på våra fjäll. Den har otroligt vackra blad, hjärtformade och djupgröna med små hintar av rött i.

Linn byggde flera modeller av fjällängsyran – Rumex Acetosa på latin. Bladen bildar tak och skapar en känsla av rum.

– Det blir ett naturligt rum omringat av stora löv, med varierande ljus under dagen.


Linn Sundströms Rumex Acetosa var inspirerad av fjällängssyran, men också av havets vågor.

Möte med igelkott

Dania Hussain är en fjärdeårs civilingenjörsstudent i arkitektur. Hennes förslag heter The hedgehog pavilion.

– Jag flyttade hit för fyra år sedan och har utforska Norrbottens rika natur. Jag stötte på en igelkott för första gången i Norrbotten, de verkar trivas är. De har en unik form och förmåga att anpassa sig. Min paviljong ska representera skydd, hållbarhet och inkludering. Vara en samlingspunkt som uppmuntrar gemenskap och interaktion.


Dania Hussains runda och samtidigt taggiga paviljong är inspirerad av igelkotten.

Dania Hussain har ett stort intresse för hållbarhetsfrågor och lyfte fram arkitektens ansvar.

– Genom att ta ett aktivt steg mot hållbarhet, både inom nya och befintliga strukturer, kan vi bidra till en mer hållbar framtid.

Text och bild: Sara Stylbäck Vesa

Vill du veta mer om Arctic Design Center och politikområdet för gestaltad livsmiljö? Läs här!

Vill du veta mer om Slöjd- och formcenter? Läs här!