Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Kulturen – en brobyggare och identitetsskapare i Barentsregionen

Stärkta kulturella band mellan länderna och regionerna i nordiska Barents - det är målet för Arbetsgruppen för kultur, WGC. 6-7 maj träffades Barentssamarbetets Working group on culture i Jokkmokk.

Kvinna klädd i kolt talar framför en vägg av tavlor.
Lea Simma, urfolksrepresentant i WGC och verksamhetsledare för Tjállegoahte.

Samarbetet inom WGC bygger på en syn på kultur som en ”brobyggare”. Kulturen har potential att skapa förståelse i ett mångfaldigt samhälle och forma en Barentsidentitet. Region Norrbotten var värd för Jokkmokksmötet som bland annat omfattade samtal om prioriteringar och gruppens nya strategi.

Samtalen rörde frågor som:

  • Hur kan minoriteter vara mer representerade och en del av vårt arbete?
  • Hur kan vi föra fram deras röster om regional och nationell utveckling i Arktis?
  • Hur delar vi med oss av vår kunskap?
  • Hur ser framtiden ut för regional, nationell och internationell samfinansiering av kultur i de nordiska länderna?
  • Är vi väl samordnade, stödjer vi varandras insatser, överlappar vi varandra, vad saknar vi i det nutida kulturlandskapet?

 Erfarenhetsutbytet är viktigt. Det är alltid värdefullt att lyssna och lära av varandra, säger Kristina Nilsson, strateg på kulturenheten på Region Norrbotten.


Från vänster: Christine Hemdal Sandling, Region Norrbotten, Hannele Autti, Regional Council of North Karelia samt ordförande WGC, Robert Nilsson, svenska kulturdepartementet samt ordförande WGC, Lea Simma, urfolksrepresentant, Pia Brinkfeldt, Region Västerbotten, Tomi Aho, Arts Promotion Centre Finland, Rovaniemi, Maija Lummepuro, departementet för utbildning och kultur i Finland, Janus Brandin, Region Norrbotten, Sverre Miøen, kulturdepartementet i Norge, Kjell Gunnar Nilsen-Moen, Nordlands fylkesbibliotek, Norge, Kristina Nilsson, Region Norrbotten, Joakim Sandberg, Region Västerbotten

Deltagarna kom de nordliga regionerna i Norge, Finland och Sverige samt de tre ländernas kulturdepartement. De fick besöka Jokkmokks kulturinstitutioner: Ájtte fjäll- och samemuseum, Tjállegoahte – Författarcentrum Sápmi, Samernas bibliotek och Sámi Duodji Sameslöjdstiftelsen.

Samisk dans

Dansaren, koreografen och Rubus Arcticus-stipendiaten Liv Aira deltog för att berätta om nästa kulturplats i Jokkmokks kommun: världens första samiska danscentrum, Jillat, som växer fram i Vuollerim. WGC fick också se ett utdrag av den dansföreställning som sätts upp i Storforsen i sommar.

Tomas Bokstad, Giron Sámi Teáhter, kom till Jokkmokk för att berätta om arbetet med att få status som samisk nationalscen i Sverige. Deltagarna fick också lyssna till musik av Pavva Pittja.


Dansarna Liv Aira, Jenny Schinkler, Sara Zurl, Linn Lindström och Marika Renhuvud samt cirkusartisten Vejde Grind gav deltagarna en försmak av den dansföreställning som i sommar sätts upp i Storforsen.

Janus Brandin, regional utvecklingsdirektör i Region Norrbotten, talade om vårt ansvar för en hållbar utveckling i Arktis för alla som lever här, inklusive urfolket samerna och tornedalingar, kväner och lantalaiset. Norrbotten påverkar Arktis genom den stora efterfrågan på naturresurser, men också med sin unika kultur.

 Region Norrbotten är redan en aktiv del i arbetsgruppen för kultur men vill även bli aktiv på andra områden inom Barentssamarbetet, sade Janus Brandin.

I september möts WGC igen i Bodö, då får att slå fast gruppens nya strategi och sätta ramarna för 2025 års Barentsstipendium.

Text: Sara Stylbäck Vesa
Foto: Katarina Israelsson