Nu ska centrala Älvsbyn utvecklas: ”Tänka långsiktigt och gräva där man står”
Hur kan Älvsbyns centrum bli mer attraktivt och trivsamt? Hur får vi stadskärnans funktioner att hänga ihop på ett bra sätt och får bort ”döda” ytor? Det är frågor som nu utforskas i ett platsutvecklingsprojekt som Arctic Design Center driver. Till sin hjälp har de bland annat 17 studenter vid Luleå tekniska universitet. – Jag hoppas på att få många kreativa men ändå genomförbara förslag, säger Sofia Lundberg, samhällsplanerare på Älvsbyns kommun.
Det var en solig septembermorgon som Älvsbyn fick besök av en busslast nyfikna studenter. De tog plats i den vackra fullmäktigesalen tillsammans med de andra aktörerna inom Platsutvecklingsprojekt av befintliga miljöer i Norrbottens kommuner. För de allra flesta studenter var det första gången de var i Älvsbyn. Ingen av dem är från Norrbotten, och två av dem är från andra länder i Europa.
– Det känns lite overkligt att vara här nu eftersom vi började prata om det här i februari. Då började vi prata om platsen, kommuncentrum, att utveckla dess attraktivitet och göra det mer välkomnande för nya människor, sade Carolina Lundmark Weinz som är projektledare för Arctic Design Center i Norrbotten.
– Hur kan vi komma till platsen, arbeta med kommunen, universitetet och Medskapandebyrån och verkligen göra en förändring?
Studenterna från Luleå tekniska universitet fick först se en presentation av stadens problematiska platser, och sedan se dem i verkligheten, fotografera och anteckna.
”Ofärdigt pussel”
Arctic Design Center är ett projekt som syftar till att stärka arbetet med politikområdet för gestaltad livsmiljö – alltså de livsmiljöer som skapats av människan. Över hela Norrbotten finns platser som är i stort behov av utveckling. De kan vara nedgångna, otrivsamma eller bara ha dåliga flöden. Och Älvsbyn har flera problem att bita i. Samhällsplanerarna från kommunen beskrev stadskärnan som ett ofärdigt pussel.
Busstationen flyttade för några år sedan till tågstationen, vilket var bra på flera sätt men nu är centrum utsträckt på ett sätt som inte riktigt funkar. Ett annat problem är att över huvud taget upptäcka stadskärnan om man inte är bekant med Älvsbyn sedan tidigare. Det finns två kritiska rondeller: en där man kan vika av mot Storforsen eller fjällen utan att åka in mot stan, och en precis innan stadskärnan där man viker av mot Arvidsjaur och Arjeplog.
De saknade pusselbitarna ska nu LTU-studenterna försöka hitta. De deltar som ett led i kurserna Hållbar stadsutveckling och Stadsmiljö. De fick nu ge sig ut på en guidad stadsvandring för att bese problemområdena, få ett första intryck och fotografera och anteckna.
Ditåt ska man åka för att så småningom hitta huvudgatan i Älvsbyn - men det är inte så lätt att veta.
Om en resenär trots allt viker av mot staden, kanske för att fortsätta mot Arvidsjaur och Arjeplog, finns det en till kritisk rondell. Studenterna ställde sig i dess mitt för att se åt alla håll. Samhällsplanerarna kunde visa hur lätt det är att se de två bensinstationerna och ICA-butiken intill rondellen och tänka att man sett Älvsbyn.
ICA-butiken flyttade till en ny byggnad ett par hundra meter bort, och den gamla har stått tom och stängd i tio år – mitt i centrala stan. Nu har en ny fastighetsägare tagit över och håller på att uppdatera byggnaden, så kanske är det ändring på gång.
– Nu gör de en galleria eller ett kontorslandskap där. Just nu uppdaterar de fasadens utseende. Det ska bli riktigt intressant att se vad som händer, sade Sofia Lundberg.
Mitt emot den gamla ICA-affären, och bredvid den nya, är det bara en stor grusplan. Där stod förut en skola som brann ned 2009. Kommunen har önskat att få uppföra ett flerbostadshus där, men ingen investerare har nappat. I stället har grusplanen blivit parkeringsplats och en plats för avstjälpning av snö.
Vad ska Älvsbyns kommun göra åt den jättestora grusplanen som uppstått mitt i stan? Det är en fråga som studenterna får utforska inom ramen för kurserna.
– Här sparas snö från gatorna, när det smälter blir det riktigt fult. Det här är också en besvärlig korsning, det är inte 90 grader så man ser inte så bra, säger Sofia.
Kommunens samhällsplanerare beskriver den här platsen som den mest problematiska. Ingen promenerar här. Allt som finns är en enorm parkeringsplats och en "död byggnad" sedan tio år tillbaka. Med andra ord för förbättringspotentialen stor.
”Tänk en upplyst skridskobana”
Stadsvandringen tog oss vidare mot en liten park med en liten tjärn, ny pumptrackbana och café sommartid. Det är fint där, men det finns ingen koppling mellan platsen och huvudgatan. Storgatans hus har sina baksidor mot parken, med lastkajer och parkeringar. Det blir nästan som en mur som skiljer parken från centrum.
– Det här är en fin plats men allt är stängt hitåt. Här hade man velat öppna upp. Tänk ett torg här. Tänk en upplyst skridskobana här på vintern. Då används inte platsen till någonting, sade Carolina.
Carolina Lundmark Weinz, projektledare för Arctic Design Center, ser potential i parkområdet ett kvarter från huvudgatan. Kan inte den lilla tjärnen bli skridskobana?
Storgatan har fått ett ansiktslyft senare år, med ny beläggning på trottoarerna och fina lyktstolpar. Men även här finns utvecklingspotential. Sofia Lundberg snappade direkt upp en idé från en av studenterna.
– En sån enkel sak som på vilken sida man placerar parkeringsplatserna på. Det skulle ge stor effekt att flytta dem till skuggsidan.
”Lösa verkliga problem”
Det är just sådan här möten med verkligheten, där teorier kan bli till praktik, som kursledaren och biträdande universitetslektor Jing Ma är ute efter.
– Vi vill att studenterna ska lära sig teorierna om stadsplanering och koncept för stadsdesign. Men vi vill att de verkligen ska arbeta praktiskt för att kunna tillämpa de teorier som de lär sig. Därför är det viktigt att vi samarbetar med de lokala kommunerna för att lösa verkliga problem, och studenterna arbetar hårdare och levererar fler idéer baserat på den här typen av samarbeten, sade hon.
Kursledaren Jing Ma vill att studenterna ska vara kreativa i början och inte begränsas av budget och praktiska problem. Desto viktigare är det att inte styras av sina egna preferenser, utan av vad som gynnar lokalbefolkningen, menar hon. Här med Cora Karlsson från Medskapandebyrån.
Samtidigt som studenterna zoomar in från det generella till det specifika sammanhanget och utvecklar sina förslag, ska Medskapandebyrån jobba med Älvsbyborna för att ringa in deras behov och önskemål. Bakom Medskapandebyrån står Petra Åhl och Cora Karlsson, Gällivare. De har rollen som projektledare i pilotprojektet i Älvsbyn.
– Företaget fokuserar inte på vinst för oss själva utan på värden för samhället. Våra hjärtan finns på små platser. Vi älskar verkligen byhålor, att göra de mest trivsamma byhålorna, sade Cora.
”Bygger på kraften i sociala nätverk”
Medskapandebyråns roll är att mobilisera: resurser, människor, föreningar, företag. Att ta reda på vilka som behöver arbeta ihop och skapa visioner tillsammans. Samla människor i workshops och bygga partnerskap som sträcker sig längre än projektet.
– Det blir också social utveckling. Du bygger på kraften i sociala nätverk, får människor att känna att de behövs. Om du vill behålla människor på en plats måste de känna gemenskap. Platsen är viktig men gemenskapen är viktigare, sade Petra.
I Medskapandebyråns filosofi ingår att tänka in platsens historia och kultur, skapa stolthet och göra att platsen känns speciell.
– Det som är viktigt när vi jobbar är att alltid försöka titta långt framåt men också gräva där man står, sade Petra Åhl.
Cora Karlsson och Petra Åhl från Medskapandebyrån berättar om sitt företag, sin arbetsprocess och tidigare platsutvecklingsprojekt. Nu ser de fram emot att utveckla Älvsbyn tillsammans med älvsbyborna.
Lärdomarna från pilotprojektet i Älvsbyn är tänkt att kunna användas i andra kommuner senare. Samarbetet mellan Region Norrbotten, kommunen, universitetet och Medskapandebyrån ska bidra till att förbättra platserna där norrbottningarna lever sina liv.
– Tillsammans kan vi göra skillnad för människorna på en specifik plats. Allt det här arbetet är verkligen viktigt för vårt län, sade Carolina Lundgren Weinz på Arctic Design Center.
Text och bild: Sara Stylbäck Vesa
Nyfiken? Läs artikeln Arctic Design Center sätter människan i centrum för samhällsplaneringen
FAKTA: Fortsatt process
Under 8-9 oktober hade arbetsgruppen för pilotprojektet två dialoger med aktörer från näringslivet och kommunen för att bättre förstå utvecklingsmöjligheterna för kommuncentrumet. Detta tillsammans med en enkätundersökning ligger till grund för dom fyra arbetspaket med utvecklingspunkter som just nu formuleras.
Tanken med dessa utvecklingspunkter är att hitta ägare och förvaltare samtidigt som arbetsgruppen vill tydliggöra finansieringsmöjligheter för genomförande.