Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Nya verktyg väcker skrivlust hos unga

Tillsammans stärker biblioteken i Norrbotten sin förmåga att inspirera och skapa nya kreativa utrymmen för barn och unga över hela länet. Detta genom en gemensam satsning på utbildning i kreativa skrivarworkshops.

Hand greppar en bok som ligger på ett bord.
Olika metoder användes för att komma igång med skrivandet. Foto: Linda Kvenås.

Nyligen deltog bibliotekspersonal från hela Norrbotten i en skrivarworkshop som syftade till att ge dem verktyg och metoder för att själva kunna hålla i kreativa skrivövningar på sina bibliotek. Det var en utbildning arrangerad av Regionbibliotek Norrbotten inom ramen för det nationella Läsfrämjandelyftet och med stöd från Kulturrådet.

Författaren, journalisten och bibliotekarien Anna Holmström Degerman ledde workshopen som hölls på tre orter i länet; i Gällivare, Luleå och Arvidsjaur. Under dagen fick deltagarna lära sig hur man väcker skrivlusten hos barn och unga, och hur man får individer att känna sig trygga med att dela sina berättelser.

Anna Holmström Degerman höll i workshopen.

Lekfullhet som pedagogiskt verktyg

Workshopen kombinerade en rad olika övningar och metoder. Allt från att bygga karaktärer utifrån olika prylar till att arbeta med dramaturgi genom att kombinera personer, platser och problem. Målet var att sänka tröskeln för både barn och vuxna att våga uttrycka sig kreativt.

Anna Holmström Degerman delade också sina erfarenheter av att leda skrivarworkshops i skolan, där elever ofta är mer ovilliga eftersom det kan kännas "påtvingat". På bibliotekens skrivarworkshops, dit deltagarna kommer frivilligt, är upplevelsen att de är mer öppna för att skapa tillsammans.

Skrivandet är till för alla

Workshopen fyllde också ett annat viktigt syfte: att visa att alla kan skriva och att skrivande inte behöver vara kopplat till perfektion eller prestation. Fokus låg i stället på skaparglädjen och på att låta fantasin flöda fritt.

En av deltagarna uttryckte det så här efter utbildningen: Det jag främst tar med mig är att man faktiskt inte behöver göra det så märkvärdigt. Jag vågar språnget på läslovet – hoppas på deltagare!

En annan deltagare reflekterar: Alla kan skriva med rätt hjälp på vägen! Att sänka ribban, prova skriva, leka fram ord och lita på känslan.

Deltagarna läste upp sina texter för varandra.

Framåt med fortsatt stöd

Några månader efter deltagarna har hållit sina egna workshops kommer ett digitalt uppföljningsmöte med kursledaren att anordnas. Med tanke på de långa avstånd vi har inom Norrbottens län är det en stor fördel att kunna dra nytta av tekniken för att ge så många som möjligt chans till fortbildning och delaktighet. Många deltagare uttryckte sin uppskattning för att kursen gavs på flera orter runt om i länet i stället för på en plats.

Utbildningar likt denna är ett viktigt steg i att stärka samarbetet mellan biblioteken i Norrbotten. Gemensamma satsningar ger inte bara biblioteken möjlighet att erbjuda kommuninvånarna likvärdigt aktivitetsutbud, utan även ett ovärderligt nätverk där man kan dela med sig av sina erfarenheter, utmaningar och framgångar.

Det är tydligt att Norrbottens bibliotekspersonal vill bli ännu bättre på att inspirera till läsning och skrivande bland både barn, unga och vuxna.

Text och bild: Linda Kvenås