Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

RUS i Boden: ”Fler behöver tro på det som händer här”

Såväl framtidstro som frustration präglade diskussionen när RUS-turnén kom till Boden. Deltagarna såg med optimism på möjligheterna, men med oro på omvärldens bristande engagemang. – Om EU inte är med i matchen och inte heller Sveriges regering, då kommer det att se dåligt ut för oss, sade Beatrice Öhman (S), 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen.

Person med headset lyssnar på Thomas Fägerman och Birgitta Johansson Huuva.
Thomas Fägerman, vd för Boden Business Park, och regionrådet Birgitta Johansson Huuva (C) berättar om diskussionerna vid bordet. Foto: Tove Cullhed.

Många var precis tillbaka från semestrarna när Bodens kommun och Region Norrbotten höll RUS-dialog på Boden Business Park. Uppslutningen var god och engagemanget tydligt i diskussionerna.

Utöver kommunpolitiker och kommunanställda deltog representanter för ekonomiska föreningar på landsbygden, konsthallen Havremagasinet, bildningsförbund, kommunala bolag, föreningen Norden och Rädda barnens lokalförening.

Bilden av Norrbotten

Workshopen började med ett samtal om bilden av Norrbotten – vad som är sant och vad som inte stämmer, vad som är önskvärt och inte önskvärt.


Det var bred uppslutning när RUS-turnén kom till Boden Business Park i mitten av augusti. 

Thomas Fägerman, vd för Boden Business Park, oroar sig för att omvärlden inte riktigt förstår vad som händer häruppe.

– Vår egen känsla är väldigt optimistisk, med en framtidstro som vi aldrig upplevt förut. Men omvärldens bild är ganska diffus. Man ser att något händer, men det är fortfarande business as usual. Vi behöver att fler tror på det som händer häruppe, fler som fattar beslut, sade han.

”Viktigaste stället i Europa”

Beatrice Öhman, som representerade kommunledningen och gav en bild av läget i kommunen, ser att det finns anledning att jobba med självbilden. Hon är ursprungligen från Tyskland och flyttade själv hit när kommunen mådde som sämst, efter regementsnedläggningarna och sjukhusflytten.

– Människor som inte varit i Boden på 25 år skriver på sociala medier att här är tråkigt, här är fult, här är gubbigt, här finns ingenting, Boden är den sämsta orten över huvud taget. Det gör ont i hjärtat när folk som bor här håller med. Jag måste vara den dummaste europé som någonsin funnits här för jag tycker att Boden är fantastiskt, det viktigaste stället i Europa.


Margit H Dyrander, (S) och Föreningen Norden, Maria Kristoffersson, gatuchef, och Béatrice Öhman, andre vice ordförande (S) i kommunstyrelsen, diskuterar målbilder på vägen till 2040.

Nu reser sig H2 Green Steels stålverk mot himlen och Boden kämpar med att lösa behoven av infrastruktur, bostäder och samhällsservice.

”Ekonomin största utmaningen”

– Ekonomin är den största utmaningen. Kan vi klara av det själva? Det är inte så lätt att hitta vägen framåt i en minst sagt utmanande ekonomisk situation.

Hon lyfte fram Europaparlamentets nya sammansättning som ett orosmoln, och enigheten inom Norrbotten som en styrka. Alla talar om samma frågor: arbetskraft, infrastruktur, bostäder, inflyttning. Beatrice Öhman betonar att det inte är frågor kommunerna kan möta ensamma.

Statistiken visar att Boden har ett bostadsutbud i balans, men enligt Thomas Fägerman ger det inte en sann bild av läget i kommunen.

– Bankerna använder SCB:s statistik och beviljar inte lån eftersom vi har ett bostadsöverskott. Men vi vet att det kommer att vara uppätet nästa år och då hade vi behövt bygga nu. Vi behöver hjälp att kommunicera det.

Isa Ponturo och Joe Lindehag, Region Norrbotten, jobbar med Thomas Fägerman, vd Boden Business Park, under workshopen. Foto: Sara Stylbäck Vesa

”Inte sitta och vara nöjda”

Det lokala företagsklimatet är en stolthet för Boden. För tio år sedan låg kommunen på plats 270 av länets kommuner. Nu har man plats 49, klart bäst i Norrbotten när Svenskt näringsliv undersökt till exempel servicebemötande, upphandlingar och attityder till företagande.

– Vi har gjort den här resan så alla kommuner kan göra den här resan. Titta inte på Boden och var avundsjuk, titta på Boden och se vad vi gör. Det är en långsiktig, medveten och strategisk satsning, det har inte suttit fast någonstans, säger Johan Lund (S), ordförande Arbetsmarknads- och Utbildningsnämnden.

Staffan Eklund, avdelningschef på kultur, fritid och unga, lyfte att utmaningen nu är att hålla sig kvar på den höga nivån.

– Tidigare var det ganska små saker vi behövde göra för att klättra, men nu krävs det ännu mer. Vi får inte sitta och vara nöjda.


Staffan Eklund, avdelningschef på kultur, fritid och unga, Majlis Seppänen, Rädda barnen, Annika Lindgren, förvaltningschef på Samhällsförvaltningsavdelningen, Stina Burström, processledare kompetensförsörjning, och Johan Lund, (S), ordförande Arbetsmarknads- och Utbildningsnämnden.

”Satsa på mötesplatser”

I den avslutande övningen skulle workshopdeltagarna se framåt och föreställa sig en framtid där målen inom ett visst område uppnåtts.

En grupp som diskuterade diversifierad arbetsmarknad identifierade behov av fysiska platser där näringsliv, föreningsliv och offentlig sektor kan mötas. Gruppen såg detta som nyckeln till att få fler företag, en mer attraktiv kommun och ökad inflyttning. De såg en möjlighet att få fler unga som startar företag och fler samhällsbyggande och medskapande företag.

– Vad behöver vi göra för att nå dit? Reformera regionens stödsystem. Skapa nya måttstockar för vad som är värdeskapande. Största utmaningen är att själv våga lämna det gamla, samarbeta på nya sätt och lyssna på grupper vi inte lyssnat på tidigare, sade Thomas Fägerman.

Lena Goldkuhl, LTU samt ordförande (S) i samhällsbyggnadsnämnden, diskuterar målbilder med Matilda Lundström, Centerpartiet samt Edeforsbygdens ekonomiska förening, och Emma Lundqvist, Samhällsbyggnadskontoret.

Lena Goldkuhl, forskare vid Luleå tekniska universitet och ordförande (S) i samhällsbyggnadsnämnden, ville se en samhällsplanering som banar väg för livet mellan husen, centrumutveckling, ett blomstrande föreningsliv och bättre folkhälsa.

– Vi måste skapa bostadsmiljöer som skapar umgänge över gränserna. Med fler mötesplatser så kommer också de äldre att må bättre. Då kan vi känna stolthet över platsen och bli ambassadörer. Men det gäller att vi har områdesutvecklingsplaner som ser till helheten och att vi prioriterar de här mötesplatserna ekonomiskt. Att vi ansöker om EU-medel för åtgärder, inte bara planer. Att vi får en regional kraftsamling om bostadsbyggande.

”Satsa på den kultur som redan finns”

Behovet av samverkan mellan kommuner lyftes av flera deltagare. Att göra det på riktigt, och ge och ta. Kanske skulle det bästa vara att peka ut två eller tre projekt som skulle generera mycket bra utveckling i länet. Kanske kan ett projekt i Luleå-Boden bli en motor för hela länet?


En av övningarna under RUS-workshopen handlar om att identifiera kommunens styrkor, vad som ger livskvalitet för dem som bor där. 

Slutligen betonade en av grupperna vikten av att satsa på kultur för att stärka gemenskapen och kommunens attraktivitet. Men då behöver man värna om de resurser kommunen har.

– Vi har både eldsjälar och professionella kulturutövare. Vi behöver skapa nya lokaler för att utöva kultur, men vi måste också satsa på den kultur som faktiskt redan finns. Ta vara på det vi har!, sade Antonia Junthe, kulturutvecklare.

Text och bild: Sara Stylbäck Vesa