RUS med Länsstyrelsen: ”Omställningen måste ta hänsyn till våra specifika behov”
Rättvis omställning och kulturarv var i fokus när Länsstyrelsen talade om Norrbottens framtid. – Vi måste säkerställa att våra resurser stannar här och gynnar de människor som faktiskt lever och verkar i Norrbotten, sade Marja Sulkki, strategisk samhällsplanerare.
Vad krävs för att stärka Norrbotten som en attraktiv plats för invånare att bo och verka i? Den frågan stod i fokus när Länsstyrelsen i Norrbotten samlades för samtal om länets utveckling.
Representanter från olika avdelningar såsom kulturmiljö, samhällsplanering, hållbar utveckling och EU-programmet Interreg Aurora deltog i diskussionerna om den nya regionala utvecklingsstrategin (RUS).
”Samarbeta över gränserna”
Tina Nilsson, programdirektör för Interreg Aurora, betonade vikten av internationalisering för Norrbottens utveckling.
– För att vi ska kunna hävda oss på den globala arenan måste vi bli bättre på att samarbeta över gränserna och dra nytta av vår geografiska position, menade Tina.
Hon lyfte även fram sjukvård och kulturliv som centrala områden och underströk behovet av att satsa mer på livsmedelsproduktion och kultur för att regionen ska kunna konkurrera och växa.
– Vi behöver bygga en robust och hållbar livsmedelssektor som inte bara försörjer regionen, utan som också kan bidra till Sveriges totala självförsörjning, tillade hon.
Tina framhöll även vikten av att attrahera fler kvinnor till regionen för en mer balanserad utveckling.
– Om vi inte satsar på att skapa möjligheter och utrymme för kvinnor, kommer vi att missa stora delar av vår potential, konstaterade hon.
Susanne Friberg, chef för avdelning samhälle, Tina Nilsson, programdirektör Interreg Aurora och Anna Degerman, enhetschef internationalisering och tillväxt.
”Skatt av kulturmiljöer”
Kulturarv och machokultur var andra ämnen som diskuterades. Kerstin Segerlund, länsantikvarie, påminde om vikten av att bevara och uppmärksamma Norrbottens rika kulturarv.
– Vi har en skatt av kulturmiljöer som inte får gå förlorad i jakten på modernisering och tillväxt. Kulturarvet är vår identitet, sade Kerstin.
Hon framhöll att det finns ett stort behov av att lyfta fram och bevara kulturmiljöer som en del av regionens identitet. Kerstin påpekade att kulturmiljöer ofta förbises i det moderna samhällsbygget, trots att de är avgörande för att förstå regionens historia och kultur.
– Det är lätt att glömma bort vår historia när vi fokuserar på framtiden, men de två hänger ihop, påminde hon.
”Osynlig barriär”
Annika Lindström, enhetschef vid Samhällsplanering och kulturmiljö, tog upp risken för en negativ utveckling till följd av machokultur.
– Vi måste bli bättre på att identifiera och bryta destruktiva kulturella mönster som motverkar jämställdhet och inkludering, sade Annika.
Hon betonade att det är viktigt att motverka detta för en mer inkluderande miljö för alla invånare.
– Machokulturen kan vara en osynlig barriär som hindrar både social och ekonomisk utveckling, särskilt för kvinnor, fortsatte hon.
Annika Lindström, chef samhällsplanering kulturmiljö.
Rättvis omställning
En annan diskussion rörde rättvis omställning. Marja Sulkki, strategisk samhällsplanerare, påpekade att en rättvis omställning kräver att investeringar i infrastruktur görs på ett sätt som gynnar lokalbefolkningen.
– Vi måste säkerställa att våra resurser stannar här och gynnar de människor som faktiskt lever och verkar i Norrbotten, sade Marja.
Marja betonade vikten av att resurserna används på ett sätt som stödjer en hållbar och rättvis utveckling.
– Omställningen måste vara rättvis och ta hänsyn till de specifika behov som finns här i vår region, tillade hon.
”Satsa på utbildning”
Utbildning och tillgång till samhällsservice var också centrala ämnen. En ökad andel elever utan gymnasiebehörighet efter pandemin lyftes fram som ett bekymmer. Anna Degerman, chef för enheten Internationalisering och tillväxt, framhöll vikten av att förbättra utbildningssystemet genom att satsa på fler utbildade lärare, mindre klasser och högre kvalitet på skolorna.
– Om vi inte gör en ordentlig satsning på utbildning, riskerar vi att förlora en hel generation till arbetslöshet och osäkerhet, varnade Anna.
– Det är avgörande för att säkerställa att regionens ungdomar är väl rustade för framtiden.
Samtidigt diskuterades vikten av tillgång till samhällsservice, inklusive mobiltäckning och bredband. Mats Lindell påpekade att hela regionen, från tätorter till glesbygd, måste ha tillgång till moderna kommunikationsmedel.
– Det är inte bara en fråga om bekvämlighet, utan en nödvändighet för att kunna delta i det moderna samhället, sade Mats. Han betonade att bristande tillgång till 5G och bredband påverkar hela regionens attraktionskraft negativt och kan hindra tillväxt och utveckling.
Behov av social innovation
Innovativa lösningar inom offentlig service, särskilt digitala verktyg och nya företagandeformer, lyftes också fram som viktiga faktorer för att stärka regionens konkurrenskraft. Anna Degerman betonade behovet av fler sociala innovationer och kvinnliga ledare inom näringslivet för att bredda ekonomin och skapa hållbar tillväxt.
– Vi behöver en mångfald av idéer och perspektiv för att kunna möta framtidens utmaningar, sade Anna.
Hon påpekade att en ökad mångfald och nya tankar kan bidra till att Norrbotten når sina mål och blir ett län i framkant.
Text & bild: Tove Cullhed