Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

”Viktigt med en gemensam Nordkalottenröst”

Hon vill stärka Nordkalottens röst nationellt och internationellt. Se att vår del av Europa tar en plats som motsvarar dess betydelse. När Norrbotten vid årsskiftet tar över ordförandeskapet i Nordkalottrådet är det med Lisa Lundgren vid rodret. – Det är här jag vill vara just nu, säger rådets nya generalsekreterare.

Porträttbild av Lisa Lundgren
Lisa Lundgren är Nordkalottrådets nya generalsekreterare. Foto: Simon Eliasson

Hur kan vi gemensamt tackla problem som inte bryr sig om landsgränser? Och hur kan vi samarbeta för en bra utveckling i de nordligaste delarna av Norge, Finland och Sverige? Det är frågor som organisationen Nordkalottrådet arbetat med sedan 1960-talet. Vid årsskiftet tar Region Norrbotten över ordförandeskapet, och rådet får en ny generalsekreterare.

Lisa Lundgren tar över posten från Paula Mikkola, som går i pension efter 21 år som generalsekreterare. Nu siktar Region Norrbotten på att utveckla rådet och dess verksamhet. Lisa Lundgren är statsvetare med både svenskt och finskt medborgarskap, talar både svenska och finska och har lång erfarenhet av att arbeta med gränsöverskridande samverkan. Som generalsekreterare leder hon arbetet i organisationens sekretariat.

”Stärka vår position”

– Jag trivs väldigt bra när jag jobbar internationellt. Att kunna ta ett större perspektiv i ett större sammanhang. Just Nordkalottrådet blev extra lockande utifrån allt som pågår i vårt närområde. Vi har etableringar och investeringar, och så Natointrädet och vad det kan betyda. Nya migrations- och asylpakten, och hur det påverkar våra gränser och hur vi lever på Nordkalotten. Det var väldigt lockande att vara en del av att stärka vår position i nationell politik och internationell politik, säger Lisa Lundgren.

För att komma dit ser hon ett behov att enas om mål som är relevanta för alla parter, frågor som faktiskt inte går att lösa själv.

– Nordkalotten som helhet har samma utmaningar som vi har i Norrbotten. Vi måste bygga sammanhållning och tillit, och jag behöver vara klistret som håller ihop rådet. Målsamhörighet är nyckeln. Även om det finns områden där man tycker olika, så måste vi hitta fokusområden där alla känner en tillhörighet. Jag gillar när man vet vilka ramar man har, då är det lättare att vara kreativ inom dem, särskilt när man jobbar i samverkan.

”Tydlig ambitionshöjning”

En av rådets verksamheter är Gränstjänsten Sverige-Finland-Norge. Gränstjänsten har till uppgift att arbeta med gränshindersfrågor och arbetskraftens rörlighet. Medarbetarna där har önskat stöd kring organisation och arbetssätt, och det blir en av de första frågorna Lisa Lundgren kommer att ta tag i. Andra prioriterade områden är ökad synlighet och tydlighet samt tekniska lösningar som förenklar samarbete.

– Vi har en möjlighet nu att under tre år utveckla rådet. Norrbotten kommer att ta ett stort ansvar för att stärka organisationen än mer, det ska märkas en tydlig ambitionshöjning.

Långsiktigt har Lisa Lundgren flera visioner för samarbetet och utbytet på Nordkalotten:

  • Egen finansiering av gränsöverskridande projekt. Det ska leda till en ständig ström av öst-västliga projekt inom tillväxt och kultur, där alla tre länder är representerade.
  • Synliggöra gränshinderfrågor och få till lösningar, till exempel rörande arbetspendling över gränsen
  • Nordkalotten ska få sin naturliga plats i det europeiska samtalet och i nordisk politik, efter sin status och roll.

– Nordkalotten ses och uppskattas för allt som gör det så unikt: de naturvärden vi har med flora och fauna, naturresurser, urfolk, näringsliv. Men det är en omvälvande tid. Det händer både bra och dåliga saker i närområdet. Det finns många olika intressen och intressenter som gärna vill ha med ett finger i det politiska spelet. Därför är det väldigt viktigt med en gemensam Nordkalottenröst. En organisation som ser hur det som händer kan påverka dem som lever och bor här.

FAKTA: Nordkalottrådet

Nordkalottrådet är ett politiskt nätverk och ett nordiskt samarbetsorgan under Nordiska ministerrådet. Nordkalottrådet satsar på utvecklingen av en gemensam Nordkalottpolitik.

Rådet främjar på olika sätt regionalt samarbete över nationsgränserna i de nordligaste områdena i Europa. Målet är en ekonomiskt, socialt och miljömässigt god utveckling. Det kan till exempel handla om att möjliggöra civilsamhällets och kultursektorns samarbete över gränserna.

Ordförandeskapet i rådet växlar i perioder om tre år mellan norska fylkeskommuner, Lapplands förbund och Region Norrbotten. Vid årsskiftet tar Region Norrbotten över ordförandeskapet. Ny ordförande är Glenn Berggård (V), regionråd.

Rådet har fyra medlemmar från varje medlemsland, totalt tolv medlemmar. De representerar de högsta regionala myndigheter som ansvarar för regionalpolitik i varje land. Även näringslivets intresseorganisationer har representanter i rådet.

Text: Sara Stylbäck Vesa