Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Bron som bär till kultur i skolan

Nu är den här – webbplatsen Kulturbron. Den ska vara en länk mellan kulturskapare och länets bokare av konst och kultur i skolmiljö. – Region Norrbotten har bestämt sig för att främja mer kultur för barn och unga i skolan, eftersom skolan är en sådan viktig plats för kultur, säger Annica Löfling, projektledare på Region Norrbotten.

En kvinna och två barn tittar fram i en öppning i en ridå.
Kulturbron ska både främja den lokalproducerade kulturen och bana väg för kulturen i skolan.

Kulturbron kan beskrivas som en digital utbudskatalog över bokningsbara kulturaktiviteter som riktar sig till förskolor och skolor. Katalogen omfattar i dag cirkus, dansföreställningar, författarbesök, musikteater, teaterföreställningar samt olika workshops inom konst och kultur.

Sidan har tagit form utifrån önskemål från de två typerna av användare – kultursamordnarna på kommunerna, som bokar kultur till skolorna, och kulturskapare som vill nå ut.

– Kultursamordnarna har tyckt att det varit spretigt, och att det inte funnits någon samlad plats för att hitta kultur eller ett större utbud. På kulturutövarsidan ser det väldigt olika ut. En del har bra befintlig infrastruktur och bra nätverk för att nå ut, andra är väldigt ensamma i det. Kulturbron blir då en väg in i skolmiljön, säger Annica Löfling som leder projektet på Region Norrbotten.


Annica Löfling, Region Norrbottens kulturenhet, är projektledare för Kulturbron.

Region Norrbotten har många goda skäl att satsa på detta. Barnkonventionens artikel 31, som är svensk lag, säger att barn och unga har rätt till kultur och fritid. Och läroplanerna säger att barn ska möta konst och kultur som en del av skolans verksamhet. Men i grund och botten handlar det om skälen till att Barnkonventionen och läroplanerna ser ut som de gör.

– Det finns massor av forskning om varför kulturen är viktig för barnen och för att utveckla deras förmågor. Det är lärande och utveckling av fantasin, nya intryck och perspektiv, en grund för samtal, säger Annica Löfling.

”Större bredd”

Alla familjer har inte resurserna för att ta barnen på till exempel föreställningar och konserter. Därför är kulturen i skolan en del av skolans utjämnande uppdrag.

– Förhoppningen är att fler barn ska få tillgång till mer kultur, och en större bredd av kultur.


Norrbotten ska ha ett rikt kulturutbud för alla barn och unga. För deras utveckling, delaktighet och hälsa.

Region Norrbotten är huvudansvarig för sidan och huvudfinansiär. Tio kommuner har också gått in med medel. I grundarbetet har Riksteatern varit behjälplig, då de har erfarenhet av liknande utbudskataloger i andra län.

Lokalproducerad kultur kommer först

Detta första år med Kulturbron är ett år för att pröva sig fram och lära.  För att vara med i utbudskatalogen måste man skicka in en ansökan till Region Norrbotten. Tanken är att dessa ska granskas och bedömas av urvalsgrupper med personer som är kunniga inom respektive kulturområde. Och även om kulturaktörer i andra delar av Sverige, och även utomlands, kan skicka in en ansökan, så finns en prioordning.

– Den kultur som är Norrbottensproducerad kommer först. Vi vill främja den lokalproducerade konsten och kulturen.

På Kulturbron kan den som ska boka filtrera på konstform och vilken ålder aktiviteten passar för. När man gjort sitt val kan man skicka en intresseanmälan via webbplatsen.


Genom kultur utvecklas kritiskt tänkande, kreativitet och empati. Därför växlar Region Norrbotten upp arbetet med konst och kultur för barn och unga. Kulturbron är en viktig del i det arbetet.

”Gå in och önska något”

Även om sidan i första hand riktar sig till bokare av kulturevenemang i skolan, så kan vem som helst gå in och ta del av utbudet.

– Är man elev kan man själv gå in och kanske önska något. Samma om man är lärare eller rektor. Även för en förälder kan det vara intressant.

Kulturbron handlar om att det ska finnas ett stort och brett utbud av konst och kultur i skolan. Att barn och unga ska få tillgång till alla konstformer, många olika konstnärer och kulturskapare. Men i framtiden kanske det blir mer än så.

– Vi har framtidsvisioner och ser potential i Kulturbron. Det vore roligt om man i framtiden kan koppla in delaktighet för barn och unga på olika sätt, säger Annica Löfling.

Text: Sara Stylbäck Vesa