Europaforum i en tid av utmaningar för EU
Världen förändras snabbt, och Europa med den. Hur påverkar den nya verkligheten utvecklingen i norra Sverige? Den turbulenta tid vi lever i gjorde stort avtryck på årets Europaforum-konferens.
På Storliens Högfjällshotell samlades 3-4 april runt 130 deltagare för att ta sig an frågor som geopolitik, sammanhållningspolitik och biobaserad ekonomi. På plats fanns beslutsfattare från nationell nivå, EU, NATO och OECD. De mötte där regionala och lokala politiker från norra Sverige.
Vi har fått ett nytt Europaparlament, en ny EU-kommission och en ny EU-budget är på väg. Vad står på spel för EU i en orolig omvärld? På plats för att ge en inblick fanns Göran von Sydow, direktör för Sieps (Svenska institutet för europapolitiska studier). Förutom kriget i Ukraina, den försvagade transatlantiska länken och geopolitiska spänningar nämnde han den ekonomiska osäkerheten. Vi kommer från en situation med hög inflation, det finns utmaningar kring tillväxt och nu osäkerhet kring USA:s handelstullar.
”Oerhört osäkert”
– Det är ett oerhört osäkert omvärldsläge. Den transatlantiska länken som varit grunden för vår säkerhetsarkitektur är nu i hög utsträckning ifrågasatt, sade von Sydow.
Göran von Sydow konstaterade att EU historiskt sett alltid haft förmåga att röra sig framåt och anpassa sig i samklang med nutiden. Nu går den skiftningen mycket åt att säkerställa motståndskraft samt bygga upp försvar och säkerhetspolitisk förmåga.
Fredsbubblan vi levt i har spruckit, var budskapet från Norges överste Arvid Halvorsen.
Överste Arvid Halvorsen, biträdande chef för den norska militära delegationen till Natos högkvarter i Bryssel, fanns på plats i Storlien för att ge sin bild av det geopolitiska läget.
– Vi har ett nytt säkerhetspolitiskt paradigm. Den metod vi tidigare använt passar inte nu. Vi måste omvärdera allt på nytt, menade Arvid Halvorsen.
– Den fredsbubbla vi har levt i har det nu stuckits hål på. Sverige är en liten stat geopolitiskt sett, och är helt beroende av en världsordning som fungerar.
För norra Sveriges del ställer det krav på investeringar i infrastruktur, ökad militär mobilitet, konkurrenskraft och försörjningskedjor.
– De tre områden som är viktigast för lokal och regional nivå är kompetens och personal, alla europeiska länder har för liten militär bemanning. Logistik och transport, och militär produktionskapacitet är av högsta vikt nu, sade Halvorsen.
”Inte en råvarubod”
Det finns en oro för framtidens sammanhållningspolitik – EU:s regionalpolitik – i den nya verklighet vi har att förhålla oss till.
Mikael Janson, direktör på North Sweden European Office, förklarade hur norra Sverige måste visa varför regionen är intressant för att få intresse från EU, inte minst fortsatta regionalstöd. Dessa är ifrågasatta i EU när fokus flyttas till satsningar på konkurrenskraft och säkerhetspolitik.
Mikael Janson menade att Europas konkurrenskraft backar och att EU är pressat på den globala arenan på många sätt. I det nya geopolitiska läge som uppstått blir norra Sverige alltmer intressant.
– Vi är intressanta för att vi har råvaror, mineraler, skog, men vi vill inte vara en råvarubod, sade Janson.
Om EU backar måste svenska staten kliva fram, menade Mikael Janson, direktör för North Sweden European Office.
Han ser ett behov av stärkt statligt engagemang om EU backar från regionalpolitiska åtaganden.
– Vi har fortfarande problem med att vi inte ser oss som ett gemensamt Sverige AB. Om stöden från EU backar behöver vi se statliga insatser. Tidigare var EU helt klart vår vän, de förstår oss mycket bättre och vad vi kan erbjuda. Men med dragkampen om resurserna även på EU arenan så har vi en utmaning i både EU och den svenska nivån, sade Janson.
Annika Wäppling Korzinek, chef för EU-kommissionen i Sverige, fördjupade bilden av de nya utmaningarna som sätter tryck på EU:s nästa långtidsbudget. EU-kommissionen ska presentera ett förslag för budgeten i sommar.
– Vi står helt nya utmaningar: konkurrenskraft, försvar, beredskap. Det skapar också starka förväntningar på EU som vi inte sett tidigare, sade hon.
Annika Wäppling Korzinek berättade att den nya budgeten ska täcka den etablerade politiken, finansiera de nya prioriteringarna, återbetala på lån för pandemin, och oförutsedda utmaningar.
En ny OECD-studie som tagits fram visar de utmaningar och möjligheter som finns för regionerna i norra Sverige, Finland och Norge inom samverkan Northern Sparsely Populated Areas (NSPA).
Stefano Barbieri, som hållit i OECD-studien, fanns på plats. Bland utmaningarna nämnde han en minskande och åldrande befolkning, svårigheter att skala upp små verksamheter samt bristen på infrastruktur. Möjligheter finns i produktivitet, innovation och förnybar energi. Studien mynnar ut i 115 rekommendationer. De riktar sig både till lokal, regional och nationell nivå samt till EU-nivån. Rekommendationerna i rapporten ger skäl för den nationella nivån att kliva fram mycket mer.
Isak Utsi (S), kommunalråd i Arjeplogs kommun, sade att rekommendationerna måste fyllas med innehåll.
– Vi måste tänka till om vilka reformer vill vi se och hänvisa till OECD, det är den stora vinsten med rapporten. Den första rekommendationen är att välfärden måste fungera och vi behöver lösningar i samverkan mellan kommun, stat och region. Välfärden är grunden för att människor ska flytta hit, så vi behöver en reformidé. Rekommendationerna är en verktygslåda som vi ska fylla med kloka idéer. De är inte mycket värda om inte vi kommer med någon form av krav.
Isak Utsi uppfattar att svenska regeringar tycker att regionalstödet är viktigt och ska vara kvar. Men hur? ”EU ska göra mer samtidigt som vi inte ska öppna börsen. Jag ser inget annat alternativ än att svenska staten måste skjuta till mer pengar.”
Anders Öberg (S), regionråd i Region Norrbotten, menade att det nya geopolitiska läget ger nya skäl att satsa på norra Sverige.
– Vi ska göra oss mer oberoende. Tänk på LKAB:s utveckling med kritiska mineral, fosfor som ska bli konstgödsel. I dag utvinner EU noll procent av de kritiska råvaror vi behöver. Vi tog fram en egen rapport i Norrbotten som visade att bara investeringarna hos oss har potential att öka Sveriges BNP med 2-3%, motsvarande en försvarsbudget. Vi kan lösa en del av de utmaningar som Sverige AB har.'
Viktigt att förstå EU:s klimatpolitik
Som sista del av forumet flyttades fokus till den biobaserade ekonomin. Hur kan EU:s politik kan forma en hållbar och konkurrenskraftig framtid för norra Sverige?
Den klimatpolitiska analytikern Magnus Nilsson målade upp det större sammanhanget inom EU:s klimatpolitik och hur dess komplexa regelverk hänger samman – från lagstiftning till stödprogram. Hans budskap var tydligt: klimatpolitiken är i dag en integrerad del av nästan alla politiska områden inom EU, och det gäller för både offentliga aktörer och företag att förstå och utnyttja detta för att ligga i framkant.
Lillian Strand från grannen Trøndelags fylkeskommune fanns också på plats för att berätta om regionens satsningar på industriell symbios och hur man tagit hjälp av Interreg-projekt i EU och forskningssamarbeten för att stärka den lokala industrins förmåga att ställa om.
Lilian Strand bidrog med perspektiv från vårt grannland Norge.
Europaparlamentariker Jonas Sjöstedt (V) underströk att klimatfrågan inte enbart är teknisk, utan också geopolitisk och social, och att det krävs en rättvis fördelningspolitik för att omställningen ska lyckas på riktigt.
– Det råder en väldigt snabb förändring av geopolitiken och självklart påverkar det också hur EU agerar framöver. Vi behöver göra mer tillsammans med likasinnade länder, även om nu USA bidrar mindre till att lösa klimatfrågan så kommer vi andra länder fortsätta arbeta intensivt med detta, teknikomvandlingen bromsar inte. EU behöver dock investera ännu mer i omställningen och dessutom kombinera klimatnytta med bra fördelningspolitik, avslutade Sjöstedt.
Text: Kommunikatörerna inom EFNS-nätverket
Foton: Sara Gärdegård