Franskt besök i Norrbotten: ”Kan spela en viktig roll för Europas oberoende”
Två länder – många gemensamma intressen. I förra veckan tog Region Norrbotten emot den nya franska ambassadören och några av hans medarbetare. Det blev ett intressant samtal om strategiskt oberoende, försvar, beredskap, infrastruktur, forskning och innovation, EU:s sammanhållningspolitik och befolkningsförsörjning.
Regionfullmäktiges ordförande Elisabeth Lindgren (S) välkomnade den franska delegationen vid besöket den 24 april. Tidigare på dagen hade delegationen besökt Stegra.
– Vi ser stora möjligheter att utveckla vårt län, och det händer just här just nu, sade Lindgren.
Anders Öberg (S), ordförande i regionstyrelsen, betonade att Norrbotten är intressant utifrån EU:s strävan efter strategiskt oberoende. I en osäker tid behöver EU frigöra sig från beroende av Kina för råvaror, från Ryssland för energi och för USA för säkerhet.
– I det läget är det mycket viktigt att samarbeta och bygga nätverk och därför är det så viktigt att ni är här med oss. Omställningen här handlar mycket om att skapa oberoende, sade Öberg.
Utöver Elisabeth Lindgren togs den franska delegationen emot av Janus Brandin, regional utvecklingsdirektör, Anders Öberg, regionstyrelsens ordförande, samt Jonas Thörnqvist, ställföreträdande regiondirektör. Ambassadör Thierry Carlier är andra från vänster.
Ambassadör Thierry Carlier, som tillträtt posten för bara några veckor sedan, ser att Frankrike och Norrbotten delar många viktiga intressen.
– Ni har många innovativa och gröna företag. Och Sverige kan verkligen spela en viktig roll för Europas oberoende. Hur kan vi stötta och hjälpa, kan ni samarbeta med våra företag? Det är också bra för oss att lära av de här projekten, sade Carlier.
Janus Brandin, regional utvecklingsdirektör, berättade om Talgas planerade grafitgruva, som kan försörja Europa helt och hållet med grafit. Detsamma gäller de sällsynta jordartsmetaller som finns i Per Geijer-fyndigheten. Han presenterade vidare de viktigaste slutsatserna i den rapport som Region Norrbotten lät ta fram förra året.
Janus Brandin presenterade de viktigaste slutsatserna i rapporten Industriomställningen och dess samhällsekonomiska effekter, publicerad i maj 2024.
Det faktum att det är kommunerna som står för det allra mesta av risken, medan staten tar hem 80 procent av vinsten från industrisatsningarna, gjorde ambassadören förvånad.
– Det franska systemet är annorlunda. Regionerna och kommunerna är intresserade av att attrahera företag och industrietableringar, för att bolagsskatten går till regionerna och kommunerna, sade Thierry Carlier.
”Ge tillbaka värde”
Janus Brandin beskrev hur det svenska systemet får till följd att kommuner och invånare i Norrbotten ifrågasätter vindkraftsparker och gruvor. Det behöver tillföras incitament för att vinna acceptans för etableringar som är viktiga inte bara för Sverige, utan för Europa, menar Region Norrbotten.
– Staten behöver ta ansvar för att minska risken för kommunerna och ge tillbaka värde till lokalsamhällena. Annars kanske vi missar detta möjligheternas fönster, sade Janus Brandin.
Även behoven av investeringar i järnvägsinfrastruktur kom på tal. Den sårbara Malmbanan, med bara enkelspår, väckte stort intresse. Den franska delegationen häpnade när de hörde om hur urspårningen förra vintern kostat LKAB 100 miljoner svenska kronor – varje dag, i över två månaders tid.
Den franska delegationen kunde knappt tro att det var sant när de hörde vad Malmbanans sårbarhet kostar samhället. Från vänster: Yann Pautrat, attaché för forskning och akademiskt samarbete, Julien Grosjean, ansvarig för frågor rörande miljö, energi och råvaror, ambassadör Thierry Carlier och Loïc Defaye, förste ambassadråd.
I ett alltmer osäkert världsläge blir strategiskt oberoende, fungerande infrastruktur och säkerhet av allt större vikt.
– Historiskt har tillgång till råvaror varit en vanlig orsak till krig. Vi är Europas hem för viktiga råvaror, de är värda att skydda, sade Janus Brandin.
”La petite France”
Loïc Defaye, förste ambassadråd, kände till Norrbottens demografiska utmaningar och undrade hur vi jobbar för att få inflyttning.
– Det är en större utmaning att rekrytera från södra Sverige än från andra länder. I andra länder ser de en flytt hit som ett äventyr, sade Janus Brandin. Han berättade om de 200 nederländare som flyttat till Norrbotten senaste åren, och att Överkalix blivit ”la petite France” efter den franska inflyttningen dit.
Ambassadören sade att han ätit lunch med ett gäng inflyttade fransmän dagen före.
– Det var väldigt intressant att höra varför de njuter av livet här. De hade haft en galen tillvaro i Paris, men här är det lugnt och tryggt, bättre för barn, enklare för hela familjen. De hade inga planer på att flytta tillbaka till Frankrike.
Norrbotten och Frankrike är båda medlemmar i Nato och i EU. Det fanns många aktuella frågor att diskutera.
Inom EU är sammanhållningspolitiken under omförhandling, inför att EU-kommissionen ska lägga fram förslag till ny långtidsbudget. Det finns en oro att sammanhållningspolitiken – EU:s regionalpolitik – ska få stå tillbaka till förmån för satsningar på bland annat försvar. Region Norrbotten tog chansen att förklara vår ståndpunkt.
– Innovation och tekniska lösningar som du ser här har finansierats av EU. Strukturfonderna är avgörande för vår framtid. Vi har höga ambitioner, och behöver en budget som matchar dessa ambitioner, sade Janus Brandin.
Samsyn på EU-budgeten
Frankrikes regering anser, precis som Region Norrbotten, att EU behöver utöka sina budgetramar för att möta alla behov. Det är en position som skiljer sig från Sveriges regering, som har en restriktiv hållning.
– Den franska positionen är att vi bör vi ha en ökning av EU:s egna resurser. Av just de skäl som ni nämnde: att EU bör investera i försvar, men också i innovation. Dessutom krävs ytterligare medel eftersom vi måste återbetala tidigare lån. Det bör ske en ökning för att planera för framtiden, genom skatter eller finansiering från medlemsländerna. Annars blir det är helt klart otillräckligt, sade ambassadör Carlier.
Den franska delegationen lyfte också en farhåga om att kommissionen ska organisera om strukturfonderna på ett sätt som gör att medlemsländerna får mindre inflytande.
– Mycket mer kommer att styras av teknikaliteter. Det kommer att bli tuffa förhandlingar om detta. Kommissionen har starka idéer som ser bra ut, men djävulen finns i detaljerna, sade Loïc Defaye.
”Starkt forskningssamarbete kring rymden”
Anders Öberg lyfte Frankrikes nya policy för arktisk forskning och undrade vad vi kan göra för att lära av varandra och stärka utbytet.
– En sak som är viktigt för oss är tillträde till forskningsstationer och forskningsisbrytare. Vi vet att ni är en bra samarbetspartner. Vi har till exempel ett starkt forskningssamarbete kring rymden mellan Kiruna och Toulouse, sade Yann Pautrat, attaché för forskning och akademiskt samarbete vid ambassaden.
Slutligen kom samtalet in på frågor om beredskap. Ett nytt sjukhus ska byggas i Kiruna, och det ska kunna fungera även för försvarets behov och i krigstid.
– Det är intressant att se vad vi kan göra. Vi är en civil organisation i fred, men hur kan vi bidra i krig? sade Anders Öberg.
Anders Öberg talade bland annat om industriomställningen, vikten av forskning och innovation samt samhällets beredskap på kris och krig.
Ambassadören såg här Sverige som en källa till inspiration.
– Här har även den offentliga sektorn i uppdrag att stötta Försvarsmakten. I det franska systemet stöttar de franska styrkorna det civila livet, men det går inte åt andra hållet. Vi är intresserade av att också försöka bygga ett mer motståndskraftigt system, sade Carlier.
I mötet deltog också Jonas Thörnqvist, ställföreträdande regiondirektör, som berättade om Region Norrbottens uppdrag inom sjukvård och hälsa och de utmaningar som finns inom kompetensförsörjning.
Den franska delegationen omfattade även Julien Grosjean, ansvarig för frågor rörande miljö, energi och råvaror på den franska ambassaden. Även Susanne Nilsson, honorärkonsul för Frankrike i Luleå, deltog i mötet.
Text: Sara Stylbäck Vesa