Indiska ingenjörer i Norrbotten – är det en möjlighet?
Indien är en starkt växande ekonomi och investerar stort i framtidens teknikområden. Landet utexaminerar varje år hundratusentals ingenjörer – fler än det stora landet kan erbjuda goda karriärmöjligheter till. I mitten av april följde därför Region Norrbotten med på en resa till Indien.
Resan var en del av ett pilotprojekt lett av Tillväxtverket. Det gav möjlighet att lära om den blomstrande indiska innovations- och industrisektorn. Kanske kan det leda till framtida samarbeten?
– Indiens snabba tillväxt innebär att landet inom sex till åtta år sannolikt kommer att ha passerat EU i fråga om ekonomins storlek. Då är Indien världens tredje största ekonomiska block, säger Per Erik Andersson, strateg på Region Norrbotten och vår representant i delegationen.
Indisk spetskompetens
Resan gick till miljonstäderna Bengaluru och Delhi. Utöver Region Norrbotten var Region Dalarna inbjudet att delta. Dessutom deltog Vinnova och representanter för regeringskansliet och Klimat- och näringslivsdepartementet.
Ett viktigt syfte med projektet var att bana väg för rekrytering av indisk spetskompetens. Två välbesökta rekryteringsmässor hölls. På dessa kunde indiska ingenjörer och tekniker utforska möjligheten att göra karriär i Sverige – en av världens mest innovativa länder.
Runt 200 personer kom till rekryteringsmässan i Delhi. Foto: Sveriges ambassad i New Delhi.
– Vi presenterade tillgängliga jobb från tre bolag i Sverige; SSAB, Stegra och Hitachi. Bolagen hade valt ut tjänster, framför allt för specialister, som de ville synliggöra på mässorna i Indien, berättar Eva Jonsson, chef för Kompetenslotsen i Luleå.
”Mycket glädjande”
Mässan ”Arbeta i Sverige” i Bengaluru lockade 200 besökare med minst fyra års utbildning. Det gjorde även mässan i Delhi, vilket innebar att över 400 personer deltog i mässorna.
– Det var mycket glädjande att se det stora intresset för att arbeta i Sverige, särskilt från så kvalificerade personer, säger Per Erik Andersson.
SSAB var ett av de företag som hoppas hitta ny spetskompetens i Indien. Foto: Sveriges ambassad i New Delhi.
”Överväldigande stort intresse”
Den svenska ambassaden i Delhi hade anlitat en konsult för att hitta kandidater som matchade de aktuella jobben. Cirka 500 fick en personlig inbjudan. Med inbjudan följde en länk till alla jobberbjudanden, med möjlighet att skicka in en ansökan.
– Det var ett överväldigande stort intresse och de flesta hade tittat på webbsidan i förväg. En del hade också gjort ansökningar. Det blev många enskilda dialoger. Vi presenterade också från scen vad det som händer i Norrbotten just nu och varför. Det rönte ett stort intresse. Man frågade också efteråt om hur arbetslivet och arbetskulturen ser ut, om vintern och kylan, om man kan ta med familjen med mer, säger Eva Jonsson.
För Eva Jonsson, Kompetenslotsen på Luleå kommun, blev det många samtal och frågor att besvara under rekryteringsmässan i Bengaluru. Foto: Sveriges ambassad i New Delhi.
Projektet gav också möjlighet att utforska och dela med sig av expertis inom områden som hållbart stål och innovativ gruvteknik. Ett annat syfte var att skapa kontakter med representanter för regering, näringsliv och akademi.
”Mycket att lära av Indien”
I Bengaluru träffade delegationen både delstatsregeringen och avdelningen för gruvdrift och geologi. Det gav en inblick i deras regionala förutsättningar, prioriteringar och potentiella samarbetsområden. Mötena följdes av studiebesök på Additive Manufacturing Society of India och APS College of Engineering.
– Det råder ett starkt självförtroende i Indien. Man är öppen för att lära av andra, men jag anser att vi också har mycket att lära av Indien. Det gäller särskilt investeringar i framtidens teknikområden, säger Per Erik Andersson.
Resan omfattade många möten med ledande industripersoner och innovatörer. Här på Additive Manufacturing Society of India (AMSI). Foto: Privat.
I Delhi organiserade den svenska ambassaden ett möte med det kontor som ger råd till Indiens regering i frågor som rör vetenskap och teknik. Mötet resulterade i att gemensamma intressen identifierades. Deltagarna träffade även det statliga bolaget TEXMiN, som presenterade sina lösningar inom mineralprospektering och gruvdrift.
– Jag är övertygad om att Sverige, Norrbotten och Indien har mycket att vinna på att utveckla ett närmare samarbete för att gemensamt möta framtidens utmaningar och möjligheter, säger Per Erik Andersson.
Text: Sara Stylbäck Vesa