Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Kultur på recept stärker deltagarna: ”All smärta var borta”

Kultur som lindrar smärta, bryter isolering, minskar stress och ångest och stärker självförtroendet. I ett treårigt projekt har norrbottningar fått chansen att pröva kultur på recept. – Det är ett sätt att synliggöra sig själv, och få uttrycka sig i någonting, säger Ricky Sandberg som var med och drog igång projektet inom Region Norrbotten.

Konst från konstutställningen Kultur på recept

För vi har varann, för vi har varann
Det finns dom som säger, jag tror det är sant
Det finns ingenting, det finns ingenting vi inte kan
För vi har varann

Sången I samma bil av Bo Kaspers Orkester fyllde foajén när utställningen med verk av deltagare i Kultur på recept invigdes i Regionhuset. Textraderna fångar en del av det som är kärnan i Kultur på recept. Kraften i möten mellan människor. Hur den kraften kan göra det som känns omöjligt möjligt.

Skapande i grupp

Kultur på recept är ett pilotprojekt på flera platser i Europa, däribland i Norrbotten. I projektet har man erbjudit skapande i grupp för att hjälpa människor som lider av mild till måttlig psykisk ohälsa eller långvarig smärta. Deltagarna har jobbat med bild- och formkonst, körsång och dans.

Utställningen invigdes av regionrådet Glenn Berggård (V).

– Deltagarna har fått möjligheter till reflektion och dialog med kultur som verktyg. De har fått nya perspektiv på tillvaron. Kultur på recept handlar om att utmana deltagarna på olika sätt, medan man skapar ett socialt sammanhang och trygghet i gruppen, sade Berggård.


Glenn Berggård och Region Norrbotten ska nu fundera på hur Kultur på recept ska kunna fortsätta vara en möjlighet i länet.

Forskningen och projektet i Norrbotten visar tydligt att Kultur på recept hjälper. Utställningen i Regionhuset omfattar inte bara exempel på den konst som skapats, utan också vittnesmål från anonyma deltagare.

”Glad, positiv och sprudlande. Full av inspiration.”

”Konsten att vara människa, chansen att vara medmänniska.”

”Stärkt och upplyft.”

”Ivrig, glad, glömmer tid.”

Noggrann uppföljning

En av dem som var på plats under vernissagen var Region Norrbottens kulturchef Anette Winblad von Walter. Hon hörde först talas om Kultur på recept 2009, då det bara var ett förslag. Hon är väl förtrogen med projektet.

– Vi vet att det betyder jättemycket. Och det är just för att man har gjort noggrann uppföljning där deltagarna fått skatta hur de mår när de börjar, och hur de mår efter genomfört projekt, sade hon.

Bland den utställda konsten finns personliga vandringsstavar, skapade av naturmaterial. För en del deltagare symboliserar staven hur de tagit sig fram i livet, eller kanske vikten av att ta ett steg i taget.

”Jag har fått lära mig att jag räcker.”


Ett antal av de vandringsstavar som deltagarna skapat finns med i utställningen.

Fokus på processen

Utställningen omfattar också teckningar och målningar som skapats. Konstaktiviteten hade inte fokus på det slutliga resultatet utan på vad processen, samtalen och reflektionerna gjorde för deltagaren.

”Det har varit väldigt roligt och givande att få dela tankar och erfarenheter tillsammans.”

Dansdelen hade fokus på rörelseglädje och kravlöshet. Dansen har hjälpt till att släppa på spänningar, krav och måsten, och minskat stress och ångest. I att dansa tillsammans fanns också gemenskap, glädje och stöd.

”Fick mig att känna att all smärta var borta”

I momentet med röst och sång fick deltagarna jobba med andning, rörelser och att ta plats i rummet. Sång aktiverar viktiga signalsubstanser och minskar stresshormoner. Det är därför sång anses lindra både depression och ångest.

”Här får jag vara den jag är, här hör jag hemma”

Kravlös gemenskap

Vittnesmålen på väggen återkommer till betydelsen av att få vara med andra som förstår, som accepterar en som man är, och att få spegla sig i andra. Det enda kravet var att man gjorde sitt bästa för att alls dyka upp.

– Vi vet att ensamhet är en stor del av den psykiska ohälsan. Börjar vi må dåligt är det första vi gör att isolera oss, säger Anette Winblad von Walter.


Anette Winblad von Walter, kulturchef, hoppas nu att projektets avslutande fas ska landa i en bra modell för att fortsätta jobba med Kultur på recept. Det kräver samarbete mellan vården och kultursektorn.

”Synliggöra sig själv”

En som inte är ett dugg förvånad över de fina resultaten är Ricky Sandberg, tidigare medlem av projektgruppen och konstkonsulent på Region Norrbotten. Han är numera pensionär men ville inte missa vernissagen.

– Jag har jobbat med konst och kultur hela mitt liv. Jag vet vilken kraft skapande och konst och kultur har, vad den kan göra för människan. Det utmanar en själv lite grann. Men sen är det ju också det att man träffar andra människor, gör saker tillsammans, säger Ricky Sandberg och fortsätter:

– Konsten har ju sitt värde och sin betydelse. Men också sammanhanget och att man får en roll eller en plats. Den är ett sätt att synliggöra sig själv, och få uttrycka sig i någonting.


Ricky Sandberg jobbade tidigare på Region Norrbotten som konstkonsulent och har ingått i projektgruppen bakom Kultur på recept.

Kultur på recept är ett treårigt projekt, delfinansierat av EU-fonden Interreg Baltic Sea Region. Nu är projektet inne på sitt sista år och sin sista fas. Det handlar om att hitta bra modeller för implementering. Om att hitta de rätta strukturerna för att Kultur på recept ska kunna permanentas.

– Vi kan se nu att Kultur på recept lett till ökat självförtroende, och till att deltagare har kunnat gå till arbete och utbildning. Det här är en form som vi behöver fundera på hur vi tar till oss och utvecklar vidare i Region Norrbotten, sade Glenn Berggård

För en del av deltagarna i Kultur på recept fortsätter samvaron och utforskandet av konst och kultur. De har på eget initiativ startat en kulturgrupp via studieförbundet ABF.

Utställningen i Regionhuset går att se 25 april till 10 juni 2025.

FAKTA: Kultur på recept

  • Personer över 18 år med depression, stress eller ångest, eller personer med risk att utveckla det, har kunnat få ett recept för att delta i kulturaktiviteter i grupp. 
  • Pilotprojektet har genomförts i Bodens kommun och Luleå kommun. Varje grupp har haft tolv deltagare. De har träffats två gånger i veckan, två timmar varje gång, och jobbat med utbildade pedagoger.
  • Region Norrbotten och Sunderby Folkhögskola har varit de svenska projektparterna. 
  • Projektet initierades och leddes av Odense kommun i Danmark och projektpartners finns i ytterligare sex länder: Lettland, Polen, Finland, Litauen, Tyskland och Sverige.
  • Projektet har haft tre faser: förberedelser, pilotprojekt med utvärdering och slutligen arbete med handlingsplan för implementering.
  • Ett antal länder och även regioner i Sverige har redan implementerat Kultur på recept.

Läs mer:
ST-läkaren Henrik provade på Kultur på recept
Projektinformation på Sunderby folkhögskolas hemsida

Text och bild: Sara Stylbäck Vesa

Relaterade artiklar