Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Region Norrbottens rapport till Bryssel: ”Inte riskera att jobben hamnar någon annanstans”

I fjol fick Region Norrbottens rapport om industriomställningens samhällsvinster stor uppmärksamhet, bland annat av regeringen. Nu har vi tagit den till EU-nivån.

Mikael Jansson, Johannes Sundelin, Katri Kulmini
Johannes Sundelin (S) åkte till Bryssel för att presentera vår rapport Industriomställningen och dess samhällsekonomiska konsekvenser i Europaparlamentet.

På morgonen den 5 mars stod europaparlamentariker Sofie Eriksson (S) värd för ett möte i Europaparlamentet, där Norrbotten och norra Sverige stod i fokus. Det handlade om EU:s gröna omställning och de regionala förutsättningarna för lyckas med våra stora industriprojekt.

 Vi kan inte riskera att jobben som skapas i omställningen hamnar någon annanstans i världen och att Europa ska gå från att vara en producerande till en konsumerande kontinent, sade Sofie Eriksson.


Europaparlamentarikern Sofie Eriksson (S) hade bjudit in till mötet.

Stora vinster för Sverige

I fjol lanserade Region Norrbotten en rapport där konsultbyrån McKinsey & Company analyserat den samhällsekonomiska effekten om de stora industriprojekten i Norrbotten lyckas. Den visade bland annat att satsningarna i Norrbotten kan innebära betydande vinster för Sverige redan 2030:

  • BNP-ökning på mellan 2-3 procent
  • 15-35 miljarder kronor i ökade skatteintäkter
  • 100 miljarder kronor i ökat exportvärde
  • 20 000 nya jobb
  • en betydande minskning av koldioxidutsläpp


Den engelskspråkiga rapporten som nu presenterats i Bryssel går att finna här.

Denna rapport lanserades nu i Bryssel inför en fullsatt sal i Europaparlamentet. Tidpunkten är vald med omsorg. Till sommaren ska den nya kommissionen föreslå en budget för åren 2028-2034. Det är nu under våren det pågår samtal och förhandlingar om vilka politikområden EU ska satsa på.

Sammanhållningspolitiken central

Ett av dessa områden är EU:s sammanhållningspolitik. Den brukar beskrivas som unionens regionalpolitik. Sammanhållningspolitiken är en förutsättning för att samhällena kring industrisatsningarna ska fungera. Utan fungerande samhällen kommer inte heller projekten att lyckas.

Regionala utvecklingsnämndens ordförande i Norrbotten, Johannes Sundelin (S), presenterade rapporten i parlamentet. Han berättade vad vi behöver för att kunna förverkliga samhällsvinsterna som rapporten pekat ut.

 Sverige hör till länderna med lägst statsskuld. Samtidigt har vi kommuner som dras med de högsta skuldsättningarna i EU. De är skuldsatta bland annat för att man har investerat i de här etableringarna. Där blir sammanhållningspolitiken och EU:s roll väldigt viktig för oss, sa Johannes Sundelin.


Katri Kulmini berättade att delar av Finland står inför samma utmaningar som Norrbotten.

Fungerande samhällen krävs

Europaparlamentarikern Katri Kulmini tillhör finländska Centern som sitter i den europeiska partigruppen Renew. Hon talade om att delar av Finland har liknande förhållanden som norra Sverige. Kulmini underströk betydelsen av fungerande samhällen för att lyckas med industrisatsningarna. 

 De lokala, regionala och nationella politikerna behöver göra orterna möjliga att leva, bo och arbeta i, med bra samhällsservice, sade hon.

Frukostmötet arrangerades av norra Sveriges kontor i Bryssel, North Sweden European Office, och europaparlamentariker Sofie Eriksson (S). Dessutom deltog Region Västernorrland med sina exempel på industrisatsningar och grön omställning. Även EU-kommissionens generaldirektorat för tillväxt deltog.

Text: Dan Wergelius, Sara Stylbäck Vesa