Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll Hoppa direkt till artikel

Panelsamtal om kompetensförsörjning

(Källa: Facebook Utveckla Norrbotten, 2025-04-01)

– Kompetensförsörjningen är vår svåraste utmaning för den är mest komplex, säger Fredrik Hansson (S) vice ordförande i kommunstyrelsen i Luleå på Region Norrbottens utvecklingskonferens.

Fredrik Hansson deltog i ett seminarium om projektet Kompetensarena Norrbotten, som ska bryta ny mark i samverkan.

– Vi ska bygga nya och starkare strukturer för länets kompetensförsörjning. Ha rätt fakta, rätt beslutsunderlag, för att få beslut som stärker länet. Även jobba med länets små- och medelstora företag i den allt hårdare konkurrensen om arbetskraft, säger projektledaren Karin Erkki, Region Norrbotten.

Just behovet av bra underlag lyftes återkommande under seminariet. I dag saknas ofta data på kommunnivå, eller så är den data som finns inaktuell redan från start. Ofta är prognoser bara framskrivningar utifrån historisk utveckling.

– Vi ser en utmaning i att myndigheter tar prognoserna som en sanning och underlag för framtiden. Då ges inte rätt förutsättningar att kunna planera. Skolverkets underlag för hur huvudmännen ska planera utbildningssatsningar visar att Norrbotten kommer att minska mest i hela Sverige, och Västerbotten ha ett överskott av byggnadsarbetare. Det stämmer inte överens med bilden vi har av investeringar, allt som ska byggas. Prognoserna behöver förändras för att förändra framtiden, säger Evelina Åström, Byggföretagen.


Evelina Åström , Byggföretagen. 

Isak Utsi (S), ordförande för kommunstyrelsen i Arjeplog, bedömer att det är välfärden som drabbas hårdast av kompetensbristen.

– Jag tror att industrin har bättre förutsättningar att rekrytera personal, att få människor att etablera sig i norra Sverige. Utmaningen är för välfärden, säger han och lyfter också att trenden med minskat barnafödande håller honom vaken om nätterna. På sikt innebär det att en stor andel av den arbetsföra befolkningen försvinner.


 Isak Utsi (S), ordförande för kommunstyrelsen i Arjeplog.

Fredrik Hansson efterlyser mer flexibla regler för att göra det möjligt för tidigare Northvolt-arbetare från andra länder att hitta nya jobb.

– Här finns välutbildade människor, så klart vill vi att de från Northvolt ska stanna i norra Sverige. Men våra rekryteringsprocesser ut är för stelbenta, man ska kunna svenska. Vi behöver tänka annorlunda och titta över våra rekryteringsprocesser för det här håller inte. Alla säger att kompetensförsörjning är deras största utmaning, men här finns det människor att rekrytera - och intresset är lite svalt.
Isak Utsi ville se en mer aktiv statlig arbetsmarknadspolitik som bidrar till att arbetslösa i södra Sverige bidrar till att lindra arbetskraftsbristen i norr.

– I Arjeplog arbetslöshet 2,9 procent. Vi kan ta fram utbildningar men vilka människor ska vi sätta kunskapen i händerna på? Det är inte rimligt att vissa regioner har 14 procent arbetslöshet och Arjeplog 2,9 procent. Vi testar saker som ”Prova-på-bo”, vi betalar ditt boende första månaderna medan du ser om Arjeplog är något för dig. Sådana innovationer kan vi också behöva klura på tillsammans.

Text: Sara Stylbäck Vesa
Foton: Simon Eliasson

Karin Erkki

Strateg kompetensförsörjning

070-620 51 33
karin.erkki@norrbotten.se